Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye Yerli Kömürden Enerji Üretim Kapasitesini Artıracak

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin yerli kömürden enerji üretim kapasitesini artırmasının öncelikli hedef olduğunu belirterek, nükleer enerji karşıtlarına da bir tavsiyede bulundu, "Madem böyle iyi niyetli bir çevre...

Haber Giriş Tarihi: 28.04.2016 16:16
Haber Güncellenme Tarihi: 28.04.2016 16:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin yerli kömürden enerji üretim kapasitesini artırmasının öncelikli hedef olduğunu belirterek, nükleer enerji karşıtlarına da bir tavsiyede bulundu, "Madem böyle iyi niyetli bir çevre kaygınız var, özellikle dünya için çok ciddi bir tehdit unsuru ortaya koyan, sınırımıza 10-20 kilometre uzaklıktaki Ermenistan’daki Metsamor Santralı var, enerjinizi Ermenistan’daki santralı protesto etmek için harcarsanız, Türkiye’ye çok daha büyük hizmet verirsiniz."
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni görüşmek üzere toplandı. Komisyona teklif hakkında bilgi veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, tüm dünyada enerji piyasalarının dinamik bir şekilde değişim geçirdiğini belirterek, Türkiye’de de buna uygun düzenlemeler yapıldığını, Türkiye’deki elektrik piyasasındaki hızlı değişim gereği mevcut 6446 Sayılı Kanun’da da değişiklik yapma ihtiyacı doğduğunu söyledi.
Hazırlanan teklifin yatırım süreçlerinin hızlandırılması ve uygulamada yaşanan sorunların giderilmesini amaçladığını kaydeden Albayrak, "Söz konusu teklif, ağırlıklı olarak yerli ve yenilenebilir kaynakların elektrik üretimindeki payını artırmak için bu kaynakların piyasaya daha hızlı ve etkin girişini sağlayacak yeni yatırım modellerini öngörmektedir. Bu kapsamda yerli kömürden elektrik üretim yatırımları desteklenecek ve çok daha kısa sürede bu yatırımların gerçekleştirilmesi sağlanacaktır. Aynı zamanda yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimi ve bu tesislerde kullanılan teknolojilerin de yurt içinde üretilmesini sağlayacak yeni düzenlemeleri getiriyoruz. TBMM tarafından onaylanan 10. Kalkınma Planı’nda yer alan öncelikli dönüşüm programlarında 2018 itibariyle yerli kömürden elektrik üretim miktarının yaklaşık 57 milyar kilovatsaat olması hususu bakanlığımıza hedef olarak verilmiştir" dedi.
Teklifte bulunan doğalgaz arz güvenliğine ilişkin düzenleme ile ilgili bilgi veren Bakan Albayrak, "Doğalgaz arz güvenliğinin sağlanmasına yönelik olarak ithalatçı şirketlerin yüzde 10 olan depolama yükümlülüğünü yüzde 20 seviyelerine yükseltmeyi amaçlamıştır. Özellikle kış aylarında şehir tüketiminin pik yaptığı dönemlerde doğalgazın elektrik üretiminde de kullanılıyor olması talebin karşılanmasını güçleştirmektedir. Yeni depolama tesisleri ülkemizin uluslararası boru hatlarının geçiş güzergahı ve transit ülke pozisyonlarını güçlendirecek, önemli bir katkı yapacaktır" diye konuştu.
"Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığıyla alakalı kaynaklarını daha hızlı ve etkin bir şekilde devreye almaya yönelik bir düzenleme" açıklamasında bulunan Bakan Albayrak, bunun yerli kömür tarafının da aynı şekliyle önem arz ettiğini kaydetti. Albayrak, "Bugün Türkiye’nin yerli kömürden üretim kapasitesini çok ciddi ve anlamlı bir şekilde artırmak bizim öncelikli hedeflerimizden bir tanesi. Dünyanın yerli kömürden, kömüre dayalı elektrik enerjisi üretiminden çok daha yoğun bir motivasyonla her geçen gün yatırımlarını artırdığı bir iklimde ki bu tartışma hep süre geliyor; batı ülkeleri, batı ekonomileri, kömür, emisyon, çevre kirliliği falan. Bugün itibariyle dünyadaki bir çok gelişmiş ekonomi örneğin, Amerika, Almanya, Avrupa’daki bir çok ülke, Çin ve benzeri ülkeler bir çoğu elektrik üretimini portföyü içinde çok büyük oranda kömürden yapıyor. Türkiye’nin ciddi bir yerli kömür rezervini de hızla devreye alması her geçen gün daha elzem olmaktadır" ifadelerini kullandı.
Nükleer enerjinin dünyada en önemli ve en güvenli enerji kaynaklardan bir tanesi olduğunu söyleyen Albayrak, "Bunun dünyadaki gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkeler için vazgeçilmez bir enerji kaynağı olduğu kesinlikle göz ardı edilemez. Bu gerçekten hareketle de Türkiye’nin bu enerji yatırımından vazgeçmesi, faydalanmaması düşünülemez. Çünkü bugün dünya çok net bir şekilde nükleer enerji kaynaklarına yatırıma son hızla devam ediyor" dedi.
Nükleer enerji karşıtlarının sergiledikler yaklaşımları tebessüm ile karşıladığını söyleyen Albayrak, "Onlara şunu tavsiye ediyorum, madem böyle iyi niyetli bir çevre kaygınız var, özellikle dünya için çok ciddi bir tehdit unsuru ortaya koyan sınırımıza 10-20 kilometre uzaklıktaki Ermenistan’daki Metsamor Santralı var. Diyorum ki bu enerjinizi Ermenistan’daki santralı protesto etmek için harcarsanız, Türkiye’ye çok daha büyük hizmet verirsiniz. 40 küsür yıllık bir teknoloji, ciddi riskleri ve sıkıntıları beraberinde barındırıyor. Sadece Ermenistan için değil, bütün dünya coğrafyası için tehlikeli" diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.