Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

'Türkiye tarım ürünleri ithal eden bir ülke haline geldi'

CHP Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın, Türkiye'nin tarımda kendine yeten bir ülkeyken yanlış politikalar sonucunda tarım ürünleri ithal eden bir ülke haline geldiğini söyledi. Manisa'daki Saruhan Otel'de TMMOB Manisa Ziraat Mühendisleri...

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2014 16:41
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2014 16:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
'Türkiye tarım ürünleri ithal eden bir ülke haline geldi'
CHP Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın, Türkiye'nin tarımda kendine yeten bir ülkeyken yanlış politikalar sonucunda tarım ürünleri ithal eden bir ülke haline geldiğini söyledi. Manisa'daki Saruhan Otel'de TMMOB Manisa Ziraat Mühendisleri Odası 44. Dönem 1. Danışma Kurulu Toplantısı'nda konuşan Günaydın, Türkiye'nin Yunanistan'dan pamuk, Arjantin'den soya, ABD'den mısır, Kanada'dan mercimek, Ukrayna'dan buğday, Şili'den angus, Bulgaristan'dan kurbanlık koyun ve Gürcistan'dan saman ithal eden bir ülke haline geldiğini kaydetti.

Tarım politikalarının temelinde üreticinin alınterinin karşılığını alması, tüketicinin gıdaya ulaşabilmesi ile tarımın sağlık politikalarıyla örtüştürülmesi gerektiğini belirten Günaydın, "Türkiye, gıda sektöründe net dışsatımcı ancak tarımsal hammadde sektöründe net dışalımcıdır. Gıdanın ve tarımın dışalım toplamı, yılda 25 milyar dolar tutarında." dedi. CHP Milletvekili Günaydın, şunları kaydetti: “Türkiye’nin tarım politikasından beklediği bazı hedefleri var. Bunları da dört ana başlık altında toplayabileceğimizi düşünüyorum. Birincisi üretici. Üreten ürettiğinin, alınterinin karşılığını alacak. Dolayısı ile üretim sürekli olacak ve doğal olacak. İkincisi tüketen. Tarım politikalarının odağında tüketici olmak zorundadır, yani tüketici iyi beslenmeli. Üçüncüsü üretici, bu beslenme süreci içerisinde aynı zamanda olumsuz bir durumla karşılaşmamalı, yani tarım politikaları ile sağlık politikaları birbirleri ile eşgüdümlü olarak organize edilmeli. En az bunlar kadar önemlisi, tarımın çevre ile etkileşimine dikkat edilmeli, yani doğayı katleden, çevreyi bir unsur haline getiren politikalardan vazgeçmek gerekiyor. Bu dört ana hedefi koyduk. Galiba kim olursa Türkiye’de bu hedeflerin konusunda sağlam düşünmez. Türkiye bu hedeflerin neresinde?"
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.