Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye Başkanlık Sistemine ’Hayır’, Anayasa Değişikliğine ’Evet’ Dedi

Tüsivar araştırma şirketi tarafından Türkiye’nin 12 ilinde bilgisayar destekli telefon anketi ve yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak bin 247 kişi ile yapılan anket, seçmen nüfusunun başkanlık sistemini desteklemediğini ancak yeni anayasanın...

Haber Giriş Tarihi: 08.05.2016 14:43
Haber Güncellenme Tarihi: 08.05.2016 14:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Tüsivar araştırma şirketi tarafından Türkiye’nin 12 ilinde bilgisayar destekli telefon anketi ve yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak bin 247 kişi ile yapılan anket, seçmen nüfusunun başkanlık sistemini desteklemediğini ancak yeni anayasanın arkasında durduklarını gösterdi.
Tüsivar tarafından yapılan araştırmada, Türkiye seçmeninin başkanlık sistemine, anayasa değişikliğine, terör sorununa bakışı, yeni bir siyasi partiye ihtiyaç olup olmadığı ve aynı zamanda siyasi partilerin genel başkanlarından seçmenin memnuniyeti gibi konular değerlendirildi. Araştırmaya katılanların yüzde 57’si başkanlık sisteminin nasıl bir sistem olduğunu bilmemesine rağmen sistem hakkında kanaat sahibi olduğunu belirtti. Yapılan çalışmada seçmenin her şartta, referandumla ya da parlamento içerisinde partilerin birleşerek darbe anayasasının değişmesi noktasında destek verecekleri tespit edildi. Ancak anayasa değişikliğine verilen desteğin başkanlık sisteminde karşılık bulamadığı, araştırmanın önemli sonuçları arasında yer aldı. Araştırma sonuçlarına göre başkanlık sistemine destek yüzde 39-40 oranında kalırken, yeni anayasaya halkın desteği yüzde 49,30 oldu.
"TERÖRÜN ÇÖZÜMÜ SİYASET DEĞİL"
Katılımcılara sorulan bir diğer soru da terör konusu oldu. 7 Haziran seçimlerine kadar taraflı/tarafsız yapılan tüm kamuoyu çalışmalarında ortak kanaat, terör sorununu Ak Parti iktidarının çözebileceği yönündeydi ve bu şekilde düşünen seçmenin oranı yüzde 60/65 bantlarındaydı. Ancak yapılan bu çalışmada Ak Parti seçmeninin dahi terör sorununun siyasi yollardan ya da Ak Parti döneminde çözülemeyeceği, mutlaka askeri müdahale ve tedbirlerle çözülmesi gerektiği seçmen tarafından yaygın olarak kabul gören kanaat oldu. Askeri müdahaleye ’evet’ diyen seçmen oranı yüzde 45 olurken, yüzde 37,80’lik bir kesim hiçbir partinin şu anki koşullarda terör sorununu çözemeyeceği kanaatinde.
"KILIÇDAROĞLU VE BAHÇELİ ARTIK GİTMELİ"
Genel başkanlardan memnuniyet değerlendirmesinde Ak Parti seçmeninin genel başkanına sahip çıktığı, CHP ve MHP seçmeninin ise genel başkanlar nezdinde bir değişikliğe gidilmesi kanaatini taşıdığı tespit edildi. Ancak Ak Parti seçmeninin genel başkanına sahip çıkmasına rağmen terör ve başkanlık sistemi noktasında genel başkanını başarılı ve yeterli bulmadığı araştırmadan çıkan sonuçlar arasında yer aldı. Seçmene yöneltilen ’Genel Başkanlar’ sorusuna gelen cevaplar, Ak Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun yüzde 62,30 oranla kalmasını, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yüzde 51,30 oranla, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ise yüzde 62,70 oranla değişmesi gerektiğini gösterdi.
Katılımcılara sorulan bir diğer soru da Türkiye’nin yeni bir siyasi partiye ihtiyacı olup olmadığı konusunu taşıdı. Katılımcı seçmenin üçte biri yani yüzde 34,10’u yeni bir siyasi partiye olan ihtiyacın, tıkanmış olan siyasetin önünün açılması adına ciddi bir talep olarak görüldü.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.