Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Theresa May, Çin Devlet Başkanı Jinping ile görüştü

Çin’e ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren İngiltere Başbakanı Theresa May, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile bir araya geldi.

Haber Giriş Tarihi: 01.02.2018 16:12
Haber Güncellenme Tarihi: 01.02.2018 16:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Theresa May, Çin Devlet Başkanı Jinping ile görüştü

Çin’e ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren İngiltere Başbakanı Theresa May, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile bir araya geldi.

Başkent Pekin’deki Diaoyutai Devlet Konukevi’nde gerçekleşen buluşmanın gündeminde, Kuzey Kore sorunu gibi her iki ülkeyi ilgilendiren küresel meselelerin yanı sıra, İngiltere’nin AB’den ayrılmasının ardından iki ülke arasında yürütülecek ticari ilişkiler vardı. Xi Jinping, görüşmede Çin-İngiltere ilişkilerinin sağlıklı ve istikrarlı şekilde gelişmesi için çalışma çağrısı yaptı. May, Jinping ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Çin ve İngiltere’nin ilişkilerde “altın dönemi” yaşadığına vurgu yaptı. May, “Kurduğumuz, küresel stratejik ortaklığı daha ileriye taşımak istiyoruz” ifadesini kullandı.

Xi’nin 2015 yılında yaptığı İngiltere ziyaretinden sonra iki ülke arasındaki ticari bağların sıkılaştığına işaret eden May, halklar arasındaki ilişkilerin de eğitim ve kültür alanlarında geliştiğini görmekten memnun olduğunu belirtti. Görüşme öncesinde basına yansıyan haberlerde, May’in Çinli lidere BBC tarafından hazırlanan Blue Planet-2 belgeselini hediye edeceği belirtilmişti. İngiliz başbakanın, bununla Çin yönetimine plastik atıklarla mücadele konusunda da ortak çalışma arzusunu göstermeyi istediği ifade ediliyor. İki lider, daha önce Çin’in Hangzhou kentinde 2016 yılının eylül ayında yapılan G20 Zirvesi’nde görüşmüştü. Çin’e İngiliz sanayi devlerinden yaklaşık 50 temsilciyle birlikte gelen Theresa May, iki ülke arasında yaklaşık 13 milyar dolar tutarındaki anlaşmalara imza atıldığının ziyareti sona ermeden duyurulacağını bildirdi.

Ziyaretin son durağı finans merkezi Şanghay

İngiltere, Brexit sonrası Çin ile ticari ilişkilerini daha da artırmaya önem veriyor. Theresa May, daha önceki açıklamalarında ülkesinin AB’den ayrıldıktan sonra diğer ülkelerle daha bağımsız ticari ilişkiler sürdürebileceğini vurgulamıştı. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2017’de 79 milyar dolara yükseldi. Diğer yandan, Pekin ise Kuşak ve Yol adını verdiği İpek Yolu’nu yeniden canlandırma projesi çerçevesinde Londra ile somut adımlar atma arayışında. İngiliz basınındaki değerlendirmelerde, Theresa May’in selefi David Cameron’a kıyasla Çin ile işbirliğine temkinli yaklaştığı ifade ediliyor. Theresa May’in Çin ziyareti Wuhan kentinden başlamıştı. İngiltere Başbakanı May ile Çinli mevkidaşı Li Keqiang arasında dün yapılan görüşmede ticari işbirliği konusu ele alındı. İki başbakan, ayrıca ülkeleri arasında düzenlenen hükümet başkanları yıllık toplantısına da katıldı. Ziyaret esnasında iki ülke arasında ticaret, finans, sağlık hizmetleri ve akıllı kentler gibi alanlarda çok sayıda anlaşmaya imza atıldı. May’in son durağı, Çin’in finans merkezi Şanghay kenti olacak.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.