Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TBMM'de bu hafta Başkanlık Divanı belirlenecek

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) bu hafta Başkanlık Divanı tespit edilecek. Salı günü Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanırsa Perşembe günü yeni Başkanlık Divanı üyeleri Meclis Genel Kurulu'nda okunacak. TBMM Başkanlık Divanı...

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2015 10:54
Haber Güncellenme Tarihi: 05.07.2015 10:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) bu hafta Başkanlık Divanı tespit edilecek. Salı günü Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanırsa Perşembe günü yeni Başkanlık Divanı üyeleri Meclis Genel Kurulu'nda okunacak. TBMM Başkanlık Divanı oluşumunda AK Parti, CHP ve HDP 18 kişi konusunda anlaşırken; MHP Başkanlık Divanı üye sayısının 17 olmasını istiyor. TBMM Başkanı İsmet Yılmaz'ın, bu hafta konuya ilişkin parti temsilcileriyle görüşmesi bekleniyor.

Meclis Başkanlık Divanı üyeleri 8 AK Parti, 4 CHP, 3 MHP ve 3 HDP'li üyeden oluşacak. Ayrıca TBMM Genel Kurulu'nda, RTÜK'ten boşalan 2 üyenin seçiminin de bu hafta yapılması hedefleniyor.

KOALİSYON HÜKÜMETİNE GÜVEN OYU

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Meclis Başkanlık Divanı'nın oluşmasının ardından, hükümet kurma görevini Başbakan Ahmet Davutoğlu'na vermesi bekleniyor. Koalisyon hükümeti kurulması halinde ise Bakanlar Kurulu'nun listesi tam olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulacak.

Bakanlar Kurulu'nun programı, kuruluşundan en geç bir hafta içinde Başbakan veya bir bakan tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde okunacak ve güvenoyuna başvurulacak. Güvenoyu için görüşmeler, programın okunmasından 2 tam gün geçtikten sonra başlayacak ve görüşmelerin bitiminden 1 tam gün geçtikten sonra oylama yapılacak. Güven istemi, ancak üye tamsayısının salt çoğunluğuyla reddedilebilecek.

Başkanlık, 276 milletvekili güvensizlik oyu kullandığı takdirde, Bakanlar Kurulu'na güvensizlik oyu verildiğini, aksi halde Bakanlar Kurulu'nun güvenoyu aldığını bildirecek. Anayasa'ya göre yeni seçilen Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Başkanlık Divanı seçiminden sonra yine 45 gün içinde Bakanlar Kurulu'nun kurulamaması hallerinde de Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı'na danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek.

Anayasa'ya göre seçimlerin yenilenmesine karar verildiğinde Bakanlar Kurulu çekilecek ve Cumhurbaşkanı geçici Bakanlar Kurulu'nu kurmak üzere bir Başbakan atayacak. Geçici Bakanlar Kurulu'na, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan olmak üzere, siyasî parti gruplarından, oranlarına göre üye alınacak.

Siyasî parti gruplarından alınacak üye sayısını Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı tespit ederek Başbakan'a bildirecek. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine, Türkiye Büyük Millet Meclisi içinden veya dışarıdan bağımsızlar atanacak. Geçici Bakanlar Kurulu, yenilenme kararının Resmî Gazete'de ilânından itibaren 5 gün içinde kurulacak. Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyuna başvurulmayacak.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.