Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Günal: Türkiye kaynak bulmakta zorlanır

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi ve MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, Bank Asya’ya yönelik başlatılan karalama kampanyasını mübah ve hak görülemeyeceğini söyledi. Günal, kamuoyunda bankacılık sektörüyle...

Haber Giriş Tarihi: 17.09.2014 13:51
Haber Güncellenme Tarihi: 17.09.2014 13:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Günal: Türkiye kaynak bulmakta zorlanır
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi ve MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, Bank Asya’ya yönelik başlatılan karalama kampanyasını mübah ve hak görülemeyeceğini söyledi. Günal, kamuoyunda bankacılık sektörüyle ilgili tartışmaların Türkiye gibi kırılgan ülkelerde dış kaynak bulmakta zorlanmasına neden olabileceğine dikkat çekti.

Antalya Milletvekili Mehmet Günal her yıl yerel basın temsilcileriyle düzenlediği geleneksel sohbet toplantısını Akra Barut Otel’de bu yıl da sürdürdü. Yerel ve ulusal basın temsilcileriyle bir araya gelen Günal, TBMM’de bir yıl boyunca sürdürdükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. Türkiye gündemine de değinen Günal, son günlerde Bank Asya’ya yönelik başlatılan karalama kampanyasıyla ilgili yöneltilen soruları cevapladı.

Bankalarla ilgili yapılan itibarsızlaştırmaya yönelik yapılan açıklamaların suç olduğuna değinen Günal, "Bir bankanın itibarıyla ilgili bir şey yaptığınız zaman A bankasına, B bankasına, Bank Asya’ya yapılıyor diye bunu mübah görmek, bunu hak ediyor demek doğru değil. Kanun devleti olmaktan bile çıktık. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylediği (Bank Asya’yla ilgili) suçtur. Varsa bunu başbakan, cumhurbaşkanı yapmaz. Sayın Babacan doğru söylüyor. BDDK yapar. Kriterler bellidir. BDDK gözetler. Varsa sermaye yeterliliği, bankacılık şartları kanuni yeterliliğin altındaysa önce yazılı sözlü olarak uyarılır. Sonra uymazsa o şeyler 70. maddeye alınır. Gözlem altına alınır. Bunun kamuoyunda konuşulması, tartışılması suçtur. Bir şey olsa bile suçtur." dedi.

"Kalkıp, 'onun bilançosunda bir bozulma var', kalkıp 'bunu batırıp buraya el koyun' demek hukuki olarak doğru değil." diyen Günal, bankalarla ilgili bir sorun olması durumda buna BDDK’nın bakacağını söyledi. Kamuoyunda bankacılık sektörüyle ilgili konuşmanın bir takım sistematik riskleri olduğunu belirten Günal, "Hele Türkiye gibi cari açığın sorunlu olduğu, dışarıya sıcak paraya bağımlı olduğu bir ülkede, kırılganlığın yüksek olduğu bir ülkede biraz daha hassas olmaya dikkat etmek gerekir. Türkiye, dışarıdan kaynak bulmakta zorlanacak bir yapıya gider." ifadelerini kullandı. Günal, ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bank Asya’ya yönelik yaptığı açıklamaların suç olduğunu vurguladı.

'HARAM TORBASI'

Üyesi olduğu Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Günal, son olarak Meclis'ten geçen torba yasayla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Torba yasa görüşmelerinin 99 gün sürdüğünü hatırlatan Günal, bunun nedeni olarak helalle haramın karıştırılması olduğunu ifade etti. Günal, sadece Soma ve vergi yapılandırılmasıyla ilgili bir torba yasa olması durumunda bunun bir günde çıkarılması için söz verdiklerini belirtti. Torba yasaya haram katıldığını savunan Günal, "Anayasa Mahkemesi iptal ediyor, Danıştay iptal ediyor, daha önce torbada çıkan madde iptal oluyor hepsi Meclis'e geliyor tekrar. Özelleştirmeyle, kamu ihale kanunu, kamulaştırma bunların hiçbiri hukuka uygun olmadığı için iptal edilen maddelerin dışında değil. Soma diye başladık, içinde rant maddeleri var. Bir paralel devlet uydurmasıyla ilgili biz bunu yiyeceğiz, bize kanun kılıfı dikin diyorlar. Güneydoğu’da zaten fiili paralel devlet var. Niye onunla mücadele etmiyorsunuz. Yol kontrollerine varıncaya kadar yapıyorlar mı? Sorun var mı? Var. Haraç almaya kadar yapıyorlar mı? Yapıyorlar. Önce bir onu halledin. Sonra varsa bir şey yapın. Hukuka kimsenin karşı gelecek hali yok. Şubat ayında çıkardığınız, martta yayınlanan bir kanunu tekrar getiriyorsanız bunun nedeni de sırf onu o gün size yapılan operasyonu, gizliliği kaldırmak için yapıp şimdi sizin yaptığınız operasyonda gizlilik kisvesi altına girecekseniz. Bugün sana yarın bana diye bir hukuk sistemi olur mu?" şeklinde konuştu.

Torba yasada helal şeylerin de olduğunu belirten Günal, bunlara itiraz etmediklerini belirterek şunları söyledi: "İçinde 5 -6 madde var, 10'u geçmez. Haram dediğim madde 10 kadar madde var. Memurlarla ilgili hakları ihlal eden idari yargılama usulü var. Krallıklarda böyle yetki yok. Böyle hukuk devleti olur mu? Anayasa'ya aykırı düzenleme var. Bütün mesele 'bunlar bize karşı geldi, biz bunların kafasını koparalım.' Suç işleyen varsa onlar zaten normal sürecinde yapılır. Ama suçu belirleyip ona göre kanun yani minareyi çalıp sonra kılıf diktirmeye kalkarsanız o iş olmaz. Özelleştirmeyle ilgili düzenlemeler var. Daha önceki çıkarılan torbalarda yer almış mahkemeler bozmuş, Anayasa Mahkemesi bozmuş. Kamulaştırma kanunu. Hep rantla ilgili. İhale, kamulaştırma, özelleştirme. Bir tek intikam şeyi memurlarla ilgili iki tane madde var. O da kendilerinin yolsuzluklarını ortaya çıkaran kamu görevlileriyle ilgili. O da rantla rüşvetle ilgili. Dolayısıyla bu helal paket değil. İçine üç tane helal koyarak bu haramların tamamının üzerini örterek veya koyduğunuz bir kase zehrin üzerine bir parmak bal çalarak millete yutturursanız."

'TOKİ YURT YAPSIN; NİYE BELEDİYE, VAKFI KAYIRIYOR'

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı’na (TÜRGEV) devredilen iki yurtla ilgili eleştiride bulunan Günal, buraların daha torba yasa Meclis'ten geçmeden devredildiğini söyledi. Yurt ihtiyacı olduğunu belirten Günal, "Ama niye belediyeye bırakıyorsun. TOKİ her yere inşaat yapıyor da niye yurt yapmıyor? Arsa versin, plan tadilatı yapsın. Belediye yurt yapıp sonra niye o vakıflar kayrılıyor? Ver arsayı, yapan kendisi yapsın. Tamam yurt yap. Versene Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK). Niye vakfa veriyorsun. KYK işletemiyor mu?" diye sordu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.