Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TBMM Eğitim Komisyonu, demokratikleşme paketinin ilk teklifini görüşüyor

Demokratikleşme paketi kapsamında, Nevşehir Üniversitesi’nin adının Nevşehir Hacı Bektaş -ı Veli Üniversitesi ve Siirt’in Aydınlar ilçesinin adının Tillo olarak değiştirilmesini öngören kanun teklifi, TBMM Milli Eğitim Komisyonu’nda...

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2013 14:20
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2013 14:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Demokratikleşme paketi kapsamında, Nevşehir Üniversitesi’nin adının Nevşehir Hacı Bektaş -ı Veli Üniversitesi ve Siirt’in Aydınlar ilçesinin adının Tillo olarak değiştirilmesini öngören kanun teklifi, TBMM Milli Eğitim Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı.
TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda bir üniversitenin adı ile bir ilçenin adının değiştirilmesini öngören kanun teklifi görüşülmeye başlandı.
Burada konuşan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Nevşehir Üniversitesi hakkında bilgi verdi. İsim değişikliğine hükümet olarak olumlu baktıklarını dile getiren Avcı, “İmla konusunda başka arkadaşlarımızın önerileri olacaktır. Ancak doğru olanın dilbilgisi kurallarına uygun olması açısından Nevşehir Hacı Bektaş Veli olmasıdır. Bu konu komisyonun takdiridir.” diye konuştu. Hacı Bektaş-ı Veli’nin Anadolu’nun erbabı olarak nitelendirilen 4 büyük kişiden biri olduğunu dile getiren Avcı, bakanlık olarak öneriye sıcak baktıklarını dile getirdi.
Aydınlar ilçesinin adının Tillo olarak değiştirilmesi konusunda ise Avcı, “Halk, Tillo olarak kullanmaya devam ediyordu. Dolayısı ile bu hakkın iadesidir. Bölge halkının da talebi. Bu değişiklik önerisine de olumlu bakıyoruz.” şeklinde konuştu.

TEKLİFİN İÇERİĞİ
AK Parti Nevşehir Milletvekilleri Ahmet Erdal Feralan, Ebubekir Gizligider, Murat Göktürk ile Siirt Milletvekilleri Osman Ören ve Afif Demirkıran imzası TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun teklifinde, Nevşehir Üniversitesi’nin adı Hacı Bektaş-ı Veli Üniversitesi ve Siirt’in Aydınlar ilçesinin adının Tillo olarak değiştirilmesi öngörülüyor. Teklif gerekçesinde bugüne kadar üniversitelerin bazılarına toplum tarafından sevilen önemli şahsiyetlerin isimlerinin verildiği hatırlatılarak, “Bu kanun teklifi ile de Nevşehir Üniversitesi’nin adının Nevşehir Hacı Bektaşı Veli Üniversitesi olarak değiştirilmesi amaçlanmıştır. Böylece tarihimizin bir büyük şahsiyetinin gönül mimarının ismi kabrinin bulunduğu Nevşehir’deki üniversiteye verilmiş olacaktır." deniliyor.
Tillo’nun Arapça ve Süryanice’de ‘yüksek yer, mertebe’ anlamına geldiği ifade edilen gerekçede, şu ifadelere yer veriliyor: "Osmanlılar döneminde Tillo adı, dini ilimler ile astronomi, matematik, tıp, fizik, kimya gibi müspet ilimlerde zirveye ulaşan medreseleri ile anılır olmuştur. Ülkemizde Siirt’in Aydınlar ilçesinin Tillo olarak anıldığı bilinen bir gerçektir. 10 Ekim 1957 tarih 30024 Sayılı Kararname ile belediye, 18 Mayıs 1990 tarihinde 3647 Sayılı Kanun ile ilçe olan Tillo’nun adı Aydınlar olarak değiştirilmiş ancak, yerleşim yerinin adının tüm dünyada Tillo olarak biliniyor olmasmı sebebi ile Aydınlar ismi başta bölge olmak üzere ülkemizde ve dünyada kabul görmemiştir. Bu isim problemi ilçenin tanıtımında ve gelişmesinde olumsuz bir rol oynamıştır. Teklif ile ilçeye adının değiştirilerek bilinen, kabul gören eski isminin verilmesi amaçlanmıştır."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.