Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TBMM Darbe Araştırma Komisyonu Başkanı Reşat Petek:

TBMM Darbe Araştırma Komisyonu Başkanı Reşat Petek, “Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız eğer kendileri uygun görürlerse komisyon olarak ziyaret edebileceğimiz ancak davet edilmelerinin uygun olmadığı yönünde karar aldık” dedi.TBMM...

Haber Giriş Tarihi: 25.11.2016 19:23
Haber Güncellenme Tarihi: 25.11.2016 19:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
TBMM Darbe Araştırma Komisyonu Başkanı Reşat Petek, “Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız eğer kendileri uygun görürlerse komisyon olarak ziyaret edebileceğimiz ancak davet edilmelerinin uygun olmadığı yönünde karar aldık” dedi.
TBMM Darbe Araştırma Komisyonu Başkanı Petek, TBMM Darbe Araştırma Komisyonu toplantı salonunda basın toplantısı düzenledi. Petek, 44 kişinin dinlendiğini söyleyerek, “Meclisin bize tevdi ettiği tüm yönleriyle araştırma görevi çerçevesinde farklı kesimlerden farklı görevlerden kamu görevlileri ya da FETÖ ile bilgisi olanların görüşlerine başvurmaya çalışıyoruz. Darbe girişiminin önlenmesinde Türk Silahlı Kuvvetleri siyasi otoriteye, demokrasiye meşruiyete saygılı Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının darbenin bastırılmasında nasıl görev yaptıkları noktasında görev bayında olan değerli komutanlarımızdan çağırdık, iki gazi albayımızı da dinledik” ifadelerini kullandı.
Çarşamba günü kurumları ziyaret edeceklerini belirten Petek, “Darbenin bastırılmasında o anda meşru otoriteye karşı olarak hareket eden polislerimiz Özel Harekat Şube Müdürlüklerimizin fedakarca mücadeleleri var hayatlarını ortaya koydular önümüzdeki hafta üç kurumu da ziyarette bulunacağız. Şiddetli çatışmaların yaşandığı Türksat- darbeciler Türksat’ta medyanın sesini soluğunu kesip istediğini duyuracak şekilde oraya taarruz ettiler. Özel Harekat Daire Başkanlığı orda çok şehit verdik görev yapanları anarken kahraman silah arkadaşlarını şimdiden davetlerini yapacağız komisyon olarak çalışma yerlerinde ziyaret edeceğiz. Merkez üs olarak kullandığı yer Cumhurbaşkanlığı Külliyesine yakın noktadaki Jandarma Genel Komutanlığı, üst olarak kullanıldığını orada çalışanlar dışında sivil asker örgüt elemanlarının toplanarak darbe girişiminin yönetim merkezi olarak kullanıldığı bilgisi var. O gece bilgisine başvurduğumuz Korgeneral rütbesinde olan Arif Çetin Jandarma Harekat Başkanı’nın yardım istemesiyle özel harekatçıların gelerek sabaha kadar orada yürütülen bir mücadele FETÖ örgüt mensuplarının bir kısmının etkisiz hale getirilirken bir kısmının da teslim alındığı bir yer. Yenimahalle’de Özel Harekat Şube Müdürlüğü’ne ziyaret yapacağız. Çarşamba günü saat 11’de Meclisten hareket edeceğiz. Türksat’la başlayarak Gölbaşı ve Yenimahalle’deki noktalara gideceğiz. Perşembe günü iki konuğumuz var, İstanbul il jandarma komutanı olan Hüseyin Kurtoğlu, ikincisi de Emniyet Müdürü Osman Ak’ı dinleyeceğiz” şeklinde konuştu.
“FETÖ dini istismar eden bir terör örgütüdür”
“FETÖ’nün dini cemaat sivil toplum kuruluşu olmadığı ortaya çıkmaktadır. FETÖ dini istismar eden bir terör örgütüdür” diyen Petek şunları kaydetti:
“FETÖ insanların merhamet himmet bağışlama acıma iyi evlat yetiştirme gibi duygularını istismar ederek finansmanının bir bölümünü sağlayan istismar örgütüdür. FETÖ’nün siyasi bir partisi yoktur kendi amacına ulaşmak için farklı ideolojileri araç olarak kullandığına dair çok önemli tespitler komisyonumuzda değerlendirilmektedir. General rütbesindekileri sorduğumuzda bunların 80’li yıllarda TSK’ya girdiğini o zamandan beri sinsi bir şekilde kendilerini açığa vermeden örgütlü çalışmalarına devam ettikleri anlaşılmaktadır. Darbe girişimine iştirak eden asker elbisesi giymiş hainler başta olmak üzere onlara finans desteği eleman desteği yardım yataklık edenlerin ortak özelliği mevkisi sıfatı ne olursa olsun örgüte kayıtsız itaat. FETÖ’nün militanlarının en önemli özelliği cemaat değil haşhaşi gibi kayıtsız şartsız itaat olduğu ortaya çıkıyor. Önümüzdeki günlerde yapacağımız çalışmalarda eksik kalan noktalarda dinlemeler yapmak suretiyle bu örgütü tüm yönleriyle ortaya çıkarma gayretimiz devam edecektir.”
MİT Müsteşarı ve Genelkurmay Başkanı’nın dinlenmesine ilişkin olarak Petek, “Mit Müsteşarı ve Genelkurmay Başkanı’nın dinlenmesi konusunda komisyon üyelerimizin taleplerini saygıyla karşılıyoruz özellikle Genelkurmay Başkanı’nın dinlenmesi noktasında talepleri reddetmiş değiliz. Yurt içi terörle mücadele gerekse Irak ve Suriye’de güvenlik kuvvetlerimiz görev yapmakta. Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı’yı davet ettik ama cephede olduğu için katılamayacağı oldu” dedi.
“Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın davet edilmelerinin uygun olmadığı yönünde karar aldık”
Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın dinlenmesine ilişkin soru üzerine Petek, “Sayın Cumhurbaşkanımız başbakanımız eğer kendileri uygun görürlerse komisyon olarak ziyaret edebileceğimiz ancak davet edilmelerinin uygun olmadığı yönünde karar aldık. Önceki Cumhurbaşkanları ve Başbakanlara yazılı olarak komisyon üyelerimizin taleplerini bir talepte bulunacağımız, arzu ederlerse komisyona gelerek bilgi verebilir, yazılı olarak da verebileceklerinin kendi takdirlerinde olduğunu ileteceğiz. Mevcut Cumhurbaşkanı ve Başbakan görüşme talebi olduğu takdirde onların takdirine bırakıyoruz” dedi.
Cezaevlerini ziyaret edip etmeyeceklerine ilişkin soruya Petek, “Bu kişilerle ilgili şu an görüşmenin adli süreç devam ettiği için Anayasa 138’inci madde dikkate alınarak o ismi verilen görüşmeme kararı aldık” diye konuştu.
Bylock listelerini isteyip istemediklerine ilişkin soru üzerine Petek, “Bylockçuların listesini istemedik istemeyi de düşünmüyoruz bu doğrudan doğruya yargının konusu. Gizli soruşturmada bazı numaraların deşifre olmasıyla bu örgütün bylock ile irtibatlı elemanların kaçmasına neden olunabilir” ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.