Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TBMM Başkanı Kahraman Başkanlığında Toplanan ’Terör’ Gündemli Toplantı Sona Erdi

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında toplanan ’terör’ gündemli toplantı sona erdi.Dört grup başkanvekilinin katıldığı toplantı yaklaşık altı saat sürdü. Toplantı sonrasında Cumhuriyet Halk Partisi...

Haber Giriş Tarihi: 24.03.2016 23:10
Haber Güncellenme Tarihi: 24.03.2016 23:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında toplanan ’terör’ gündemli toplantı sona erdi.
Dört grup başkanvekilinin katıldığı toplantı yaklaşık altı saat sürdü. Toplantı sonrasında Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Özgür Özel ve Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Oktay Vural, toplantıyla ilgili bilgi verdiler.
CHP Grup Başkanvekili Özel, toplantının ardından yaptığı açıklamada, "Toplantının tamamı tutanak altındadır. Orada bu talebimizin karşılığında Sayın Meclis Başkanı’nın böyle bir ön temas olmaksızın Liderler Zirvesi’nin mümkün olamayacağını söylerken, bundan sonra böyle bir adım atabileceğine dair umut verici işaret olarak algıladığımızı söylemek isterim. Altı saat süren iki kez ara verilen toplantıda ne olarak ortaya koyduğumuz bir tavır var; aslında böyle bir zirveye ihtiyaç olduğu, dört partinin liderlerinin davet edildiği ve teröre, akan kana, anaların gözyaşına dur diyecek bir ortak tavrın geliştirilmesine ihtiyaç olduğu ortadadır" ifadelerini kullandı.
Özel, tüm partilerin eşit olarak katıldığı bir uzlaşı komisyonunun kurulmasının ve kurulacak komisyonun yaşanan terör olaylarının durulmasının amaçlandığını belirterek, “Böyle bir komisyona Meclis Başkanı’nın başkanlık etmesinin doğru olacağını, düzenli toplantılar gerçekleştirebileceğini, birincil gündeminin terör ve terörün durdurulması olacağını ve böyle bir komisyonun hem Meclis’teki hem ülkedeki tehlikeli tansiyon yükselişini durduracağını, kutuplaşmasının önünde de bir engel olacağını söyledik. Siyasi partilerin birbiriyle konuşmadan, siyasetin birbiriyle barışmadan asla Türkiye’de toplumsal kesimlerin birbirinden duygusal kopuşunun önüne geçilemeyeceğini bu konuda Cumhuriyet Halk Partisi’nin böyle bir adımı değerli gördüğünü ifade ettik. 9 kez terörü araştırma önergesine iktidar partisinin ret oyu vermesinden, 68 maddelik dün reddedilen ve süreç içinde CHP’nin reddettiği demokratikleşme adımları toplantıda değerlendirildi ve iktidar partisini bu ülkeyi iyi yönetmediğini ve terörle mücadele konusunda iktidar partisinin elindeki tüm yetki, imkanlar, tüm devlet aygıtına rağmen baş edemediğini, istihbarat ve güvenlik zafiyetinin tüm ülkedeki vatandaşları ve misafirleri tehdit eder boyutta olduğunun altını çizerek, bu meselenin tek başına AKP’nin baş edebildiği bir sorun olmaktan çıkmış, yüzde 97 gibi bir temsil oranı olan Meclisin bu meseleye el koyması gerektiğinin altını çizdik” diye konuştu.
Özel, yasal düzenlemeler konusundaki soruya, “Kendilerine defalarca soruldu. Bir daha canlı bomba patlamaması, terör eylemine engel olan hangi düzenlemeyi ihtiyaç duyuyorsunuz? Terörle mücadele izin meclisin üzerine düşen ve iktidar partisinin talep ettiği bir şey duymadık. Bu konuda sıkıntı içinde olduklarını gördük” şeklinde konuştu.
Dokunulmazlık tartışmasının gündeme geldiğini kaydeden Özel, “Naci Bostancı’nın şöyle bir değerlendirmesi var; ‘Bir şey deneyeceğiz, sonuçlarını göreceğiz, belki olumsuz şeyler olacak, olmazsa bir daha kaldırırız. Belki sonra dediğiniz şekilde kalıcı hale getiririz.’ Dokunulmazlık tartışması sırasında en açmazda olan tarafın iktidar partisi olduğu görülüyor” diye konuştu.
VURAL: "BİZ TERÖRE ’ŞAH’ DİYORUZ. TERÖRÜ BİTİRMEK İSTİYORUZ"
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise, bu coğrafyada millet üzerinde oynanan tuzaklar çerçevesinde terörün araç olarak kullanıldığını belirterek, “Demokrasimizin hukuk devleti ekseninde, millet egemenliğinde eksenini demokrasimizi hedef alan bir terör olduğunu, sonuna kadar terörü dışlayarak mücadele edilmesi gerektiğini ifade ettik. Milliyetçi Hareket Partisi olarak teröre teşhis koymakta sorunumuz yok, teşhis bellidir. Bugün talepler ve tartıştığımız konular dikkate alındığında Milliyetçi Hareket Partisi’nin haklılığını ortaya koymuştur. Türkiye bir beka tehdidiyle karşı karşıyadır” ifadelerini kullandı.
“Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Milliyetçi Hareket Partisi parlamentoya gelmiş konular üzerinden fikir ve düşüncelerini ortaya koymalıdır” diyen Vural, şöyle devam etti:
“Bugün Türkiye’nin yürüttüğü terörle mücadelenin siyasi ve hukuki meşruiyeti vardır, kanunlarımız gereğince dışlanmış ve gayri meşru olan saldırılar olduğuna göre, bu çerçevede parlamento eğer hukuk oluşturuyorsa, parlamentonun oluşturduğu hukuka aykırı şekilde terör eylemlerine bulaşmış, terör örgütüne üye olmak, yardım ve yataklık yapmak suçlarından dolayı yargının terörle mücadele etmek arzusuna Türkiye Büyük Millet Meclisi engel olmamalı ve öncelikli olarak irade beyanı oluşmalıdır. Bu mesele ile ilgili olarak partilerin dokunulmazlıklar özellikle terörle ilgili dokunulmazlıklar konusunda irade beyanı oluşturulmalıdır. Hukukla mücadele edeceksek, hukuka aykırı teröre bulaşanlarla ilgili milletvekillerini dokunulmazlık zırhıyla teröre desteklemeleri ve terörle mücadeleyi akamete uğratacak girişimlerden uzaklaştırılması bu Meclis tarafından yapılması gerekir. Bugün parlamentoda milletvekillerinin fezlekeleri vardır, bu konuda karar alınmalıdır.”
Vural, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz teröre şah yapmak isterken, rok yaparak şahı koruma altına alacak zihniyeti de kabul etmemiz mümkün değildir. Biz teröre ’şah’ diyoruz. Terörü bitirmek istiyoruz. Önceliğimiz bu. Bugün beş şehidimiz var. O bakımdan ‘Biz teröre şah diyoruz, ama terör baronlarını ve şahını kaçırmak için eğer partiler rok yapıyorsa, onu korumaya alıyorsa, bu siyasi iradenin millet tarafından farkına varılması gerekir. Terörle mücadelenin teröristle mücadele olmadığını, kapsamlı bir mücadele ile sürdürülmesi gerektiği, stratejiden konsepte, siyasetinden vizyonuna, kamuoyu desteğini kazanmaya kadar çok yönlü stratejinin uygulanması gerektiğini ifade ettik. Hükümet terörle mücadelede hukuken, kanunen eksik bulduğu konular var ise, bu konularda taleplerini meclise getirmesi halinde biz de parlamentoda bununla ilgili görüşlerimizi ifade ederek, terörle mücadelenin yanında, terörle mücadelenin güçlendirilmesi yanında olduğumuzu ifade ettik.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.