Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Tasarruf diyorsunuz, bir yandan 1,5 milyar liraya kaçak saray yapıyorsunuz"

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 36. birleşimi saat 11.00'de yoklamasız açıldı. Birleşimi, TBMM Başkanvekili Şükran Güldal Mumcu yönetiyor. '2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın oylanmamış maddelerinin...

Haber Giriş Tarihi: 21.12.2014 12:47
Haber Güncellenme Tarihi: 21.12.2014 12:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 36. birleşimi saat 11.00'de yoklamasız açıldı. Birleşimi, TBMM Başkanvekili Şükran Güldal Mumcu yönetiyor. '2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın oylanmamış maddelerinin oylanması ve 2013 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısı'nın maddelerinin oylanmasına devam ediliyor. 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın 15. maddesi görüşülüyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grubu adına konuşan Adana Milletvekili Ümit Özgümüş, gerek TÜİK'in gerek Tarım Bakanlığı'nın gerek Maliye Bakanlığı'nın ya da diğer kuruluşların on binlerce rakamı içerisinden bazı rakamların alınması halinde Türkiye ekonomisinin uçacağını, bazı rakamların alınması halinde ise batmış durumda görüneceğini ifade etti.

"Harvard Üniversitesi Ekonomi İstatistik Bölümünün ilk dersinin, ilk saatinde geleneksel olarak hocanın konuşması şöyleymiş: 'Çocuklar, rakamlar bir eşektir; yularından tut, istediğin yere götür.' Gerçekten de bu kadar rakam içerisinde bazılarını alıp uçurabiliyorsunuz, bazılarını alıp ekonomiyi batmış gösterebiliyorsunuz." diyen Özgümüş, Türkiye'de hangi rakam ortaya konursa konsun, herkesin bildiği, gördüğü, hissedebildiği bir gerçeğin Türkiye'nin, özellikle AKP iktidarı döneminde sanayide ve tarımda üretimden çekildiği, net ithalatçı konuma düştüğünü ve bu sürecin devam ettiğini söyledi.

"Barut bitmiş, vergi tabana yayılamayınca dolaylı vergilere yüklenilmiş ama sistemi ayakta tutan dolaylı vergiler ve dolaylı vergileri ayakta tutan da bir, akaryakıt pompaları, en iyi vergi daireleri gibi çalışıyor. İkincisi de sistemi kurtaran kredi kartları. Kredi kartları olmasa o kayıt dışılığın ne alana geleceğini görürsünüz." diyen Özgümüş, şöyle devam etti: "Şimdi, vergi toplayamayınca 'tasarruf, tasarruf" diyorsunuz, bizi de gülmekten öldürüyorsunuz. Bir yandan 1,5 milyar liraya kaçak saray yapıyorsunuz, bir yandan Cumhurbaşkanlığı bütçesini 397 milyon liraya çıkarıyorsunuz -ki Sayın Abdullah Gül dönenimde bu 199 milyon liraydı. 300 milyon lira ek niye? Biz biliyoruz niye olduğunu- öte yandan bir devlet memuru olan Diyanet İşleri Başkanı'na 1 milyon liraya araba alıyorsunuz, ondan sonra plaket vermeyi yasaklıyorsunuz. Her gün 3 tane plaket verilse 365 günde, yılda bin plaket yapar ya. Ortalama plaket 30 lira, yapacağınız tasarruf 30 bin lira. Buradan söylüyorum; devleti kurtaracaksa benim maaşımdan kesin. Böyle bir tasarruf önlemi mi olur? Şimdi, tasarruf için özellikle öğretmen atamalarını yapmıyorsunuz. Gençler ağlıyor, işsiz, üniversite bitirmişler, öğretmen olmuşlar, atamalarını yapmıyorsunuz tasarruf için. Sayın Bakan der ki 'Bütün üniversite mezunlarına devletin iş bulması mümkün değil.' Bu doğru. Bir gıda mühendisi, bir ziraat mühendisi başka alanlarda iş bulabilir ama öğretmen bulamaz. Bakın, eğer tasarruf yapmak istiyorsanız size bir tasarruf öneriyorum; Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin milletvekili sayısı 550, vallahi de billahi de yarısı boşta geziyor. Dün burada bazı arkadaşlar gördük, birbirimize sorduk, dedik ki ya bunlar ne zaman geldi, ara seçimde mi geldi? Eğer tasarruf yapmak istiyorsanız gelin milletvekili sayısını 300'e düşürün. Bir milletvekilinin, maaşı, iki danışmanı, sekreteri ve diğer maaşlarıyla devlete maliyeti 300 bin lira. Eğer bunu 350'ye düşürür, 200 tane milletvekilinden tasarruf ederseniz 60 milyon lira tasarruf edersiniz, bu da yaklaşık olarak 3 bin öğretmenin atamasını getirir ve maaşlarını getirir."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.