Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihi görüşmelerde 'yeni anayasa' vurgusu

Başbakan Binali Yıldırım, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP lideri Devlet Bahçeli ile görüştü

Haber Giriş Tarihi: 01.08.2016 16:47
Haber Güncellenme Tarihi: 01.08.2016 16:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Tarihi görüşmelerde 'yeni anayasa' vurgusu
Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Merkezi'nde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile, TBMM'de de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile yaklaşık 1'er saat görüştü.

Başbakan Yıldırım ile CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun görüşmesi sona erdi.

Yaklaşık 1 saat 10 dakika süren görüşmenin ardından iki lider, CHP Genel Merkezi önünde ortak basın açıklaması yaptı.

KILIÇDAROĞLU: ENDİŞELERİMİZİ AKTARDIK
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu da son derece verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirterek, "OHAL uygulaması ile ilgili Bakanlar Kurulunca yayınlanan kanun hükmünde kararnamelerle ilgili düşüncelerimizi ve endişelerimizi Sayın Başbakana aktardık. Sayın Başbakan not ettiler, sanıyorum önümüzdeki süreç içerisinde temaslarımız devam edecek." ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu, gazetecilerin, Cumhurbaşkanın Erdoğan'ın 7 Ağustos'ta Yenikapı'da düzenleneceğini açıkladığı demokrasi mitingine katılıp katılmayacağı yönündeki sorusunu yanıtsız bıraktı.

Öte yandan Başbakan Yıldırım'ın CHP Genel Merkezi'nden ayrılmasının ardından, Kılıçdaroğlu görüşmeyi değerlendirmek üzere kurmaylarıyla bir araya geldi.

YILDIRIM: YENİ ANAYASA GÜNDEME GELDİ
Başbakan Yıldırım, "Sayın Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nu, olağanüstü hal uygulamasının başladığı andan itibaren hükümetimizce çıkarılan kanun hükmündeki kararnamelerin detayları hakkında bilgilendirdim. Bu konudaki bazı hassasiyetleri, düşüncelerini, endişelerini bizimle paylaştı. Bu konuyu tekrar hem Sayın Genel Başkan hem de biz, gerek bundan sonraki uygulamalar gerekse bugüne kadar yapılanlar açısından dikkate alacağız. Görüşmelerimiz bu çerçevede devam edecek." ifadesini kullandı.

Önemli olanın, "Süratla olağanüstü hal uygulamasına neden olan şartların ortadan kaldırılması ve Türkiye'de darbe girişimlerinin yakın bir tehdit olmaktan çıkarılması" olduğuna işaret eden Yıldırım, bu konudaki ortak iradenin dünden bugüne daha fazla olduğunu görmekten memnuniyet duyduğunu bildirdi.
Gazetecilerin, "Yeni anayasa paketi gündeme geldi mi?" sorusu üzerine Yıldırım, şu yanıtı verdi:

"Daha önce Sayın Cumhurbaşkanımızın daveti üzerine parti başkanları olarak bir araya gelmiştik. Orada bu konu gündeme gelmişti. İki şekilde. Bir, kapsamlı yeni bir anayasa yapılması. Bu çalışmaları yine siyasi partilerin bir araya gelerek devam ettirilmesi yönünde bir prensip ve görüş birliği ortaya çıkmıştı. Bir de acil ihtiyaçlara binaen daha az maddeden oluşan ve yine partilerin mutabakatının sağlandığı bir çalışma konusu da benimsenmiştir."

Görüşmede bu konuyu CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile görüştüklerini, MHP ziyaretinde bunu gündeme getireceklerini belirten Yıldırım, "Burada gerek AK Parti olarak biz gerek Cumhuriyet Halk Partisi gerekse Milliyetçi Hareket Partisi birer arkadaşı görevlendirecek ve onlar kapsamı, sayısı hakkında bir çalışma yapıp, genel başkanlara rapor verecek." dedi.

Genelkurmay Başkanlığının Cumhurbaşkanlığına bağlanmasının görüşmede gündeme gelip gelmediği sorusuna Yıldırım, "Bu gündeme gelmedi. Bu konuda Sayın Genel Başkanın zaten kamuoyuna yansıyan beyanatları var. Kaldı ki bu konu anayasa değişikliği gerektiren bir konudur." yanıtını verdi.

TBMM'DE BAHÇELİ İLE GÖRÜŞME
Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli görüştü.

Devlet Bahçeli, Başbakan Yıldırım'ı, TBMM'deki makam katındaki asansörün girişinde karşıladı. Burada gazetecilere tokalaşarak poz veren Bahçeli ve Yıldırım'a, AK Parti Grup Siyasi Danışmanı Cenk Sarıgöl'ün 4,5 yaşındaki kızı Elif Zümra Sarıgöl tarafından çiçek verildi.
Bahçeli ve Yıldırım, küçük kızı yanaklarından öptü.

"OHAL BAŞARIYLA DEVAM EDECEK"
Başbakan Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Bahçeli, foto muhabirlerine poz vermelerinin ardından, görüşmeye geçti.
Bahçeli yaptığı ilk açıklamada, "Sayın Başbakanımız 15 Temmuz'dan bugüne kadar geçen süre içerisinde özellikle OHAL uygulamaları ve KHK'ler üzerinde görüşlerimizi almışlar, kendileri de bilgi vermiştir. Verimli bir görüşme olmuştur. OHAL başarıyla devam edecek, Türkiye darbe tehdidinden kurtulacaktır" dedi.

"İDAM GÜNDEME GELMEDİ"
Başbakan Yıldırım da yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"15 Temmuz gecesi Türkiye büyük bir felaketin eşiğinden döndü. Muhalefet partisi liderlerinin verdiği destek bu belanın defedilmesinde faydalı olmuştur. Medyamız da çok güzel bir sınav vermiştir. Tehlike tamamen defedildiği söylenemez. Çok derin bir yapıdır. Bu yapının yok edilmesi zaman alacaktır. OHAL'e dayalı olarak çıkarılan KHK'lerde amaç bu darbe teşebbüsüne yönelik risklerin bertaraf edilmesi ve siyasetin normalleştirilmesidir. Siyaset dışı girişimlerin ortadan kaldırılması. Bundan sonra yapılmasını düşündüğümüz çalışmalarla ilgili bilgi sundum. Kendisi de görüşlerini bizimle paylaştı. Çok verimli, güzel bir ziyaret oldu. Bu tür görüşmelerin devamını ülkemizin birliği için, terörle mücadelede başarı için, milletimizin kucaklaşması için önemli bir fırsat oluşturacağını gördük.

İdam konusunu görüşmedik. Yeni anayasa konusunda MHP'den de bir arkadaş görevlendirilecek. Çalışmalarını yapıp Genel Başkanlara arz edecekler. Bunun için zaman başlamış durumda.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.