Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tanrıkulu: Genelkurmay Başkanlığı tarafından izaha muhtaç bir yanıt verildi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Genelkurmay Başkanlığı'nın 'Ankara-IŞİD ilişkisi' başlığı ile basına yansıyan fotoğraflara ilişkin açıklamasını değerlendirdi. Türkiye-Suriye sınırında 22 Ekim 20014 tarihinde...

Haber Giriş Tarihi: 30.10.2014 12:58
Haber Güncellenme Tarihi: 30.10.2014 12:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Genelkurmay Başkanlığı'nın 'Ankara-IŞİD ilişkisi' başlığı ile basına yansıyan fotoğraflara ilişkin açıklamasını değerlendirdi. Türkiye-Suriye sınırında 22 Ekim 20014 tarihinde çekildiği ifade edilen ve İMC Televizyonu tarafından yayınlanan görüntülere göre Suriye tarafında bulunan bazı IŞİD teröristleri sınırda görev yapan Türk askerlerinin buluşup konuştuğunu ve daha sonra selamlaşarak ayrıldıklarını hatırlatan Tanrıkulu, söz konusu görüntülerin izahı için Başbakan Ahmet Davutoğlu’na ilettikleri yazılı soru önergesine Genelkurmay Başkanlığı tarafından 29 Ekim tarihinde, izaha muhtaç bir yanıt verildiğini kaydetti.

    Genelkurmay Başkanlığı’nın bu açıklamasının önceki uygulamalarla uzaktan yakından bir ilgisi olmadığının bilindiğini dile getiren Tanrıkulu, zira 2014 yılı içine sınır ihlali gerekçesiyle 19 kişinin sınır muhafızları tarafından açılan ateş sonucu hayatını kaybettiğine dikkat çekti.

    "Çok sayıda yargısız infaz olayı ortadayken, 22 Ekim 2014 tarihinde, gündüz vakti, eli silahlı kişilerin Türkiye sınırını geçtikleri halde sadece ikaz edilmiş olduklarını iddia etmek gerçekliğe tekabül etmemektedir." diyen Tanrıkulu, şöyle devam etti: "Yayınlanan görüntüler de söz konusu asker-IŞİD görüşmesinin bir ikazdan ibaret olmadığını ortaya koymaktadır. Kaldı ki Türkiye sınırlar içinde eli silahlı kişileri yakalayıp haklarında hiçbir yasal işlem yapmamak, suçtur. Genelkurmay Başkanlığı’nın söz konusu açıklamasında iddialar tamamen gerçek dışı olup Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ni karalamaya yöneliktir cümlesi ise kabul edilemezdir. Eğer devleti veya silahlı kuvvetleri karalayacak bir şey varsa, o da Ortadoğu’da vahşet uygulayan bir örgütle Türk Silahlı Kuvvetleri’ne mensup askerlerin aynı fotoğraf karesinde yer almalarıdır."

    Tanrıkulu, Genelkurmay ve Başbakanlığı'nın, söz konusu görüntüleri ayrıntılı ve tatminkâr bir biçimde izah etmesini ve şu sorulara cevap vermesini istedi:

Görüntülerde sınırdaki 2 kişinin ellerinde silah olduğu açıkça görülüyor. Objektif bir gözle bakıldığında da bu kişilerin IŞİD vahşet örgütünün militanı oldukları izlenimi çıkıyor. Neden Genelkurmay açıklamasında bu silahlardan hiç bahsedilmiyor?

Genelkurmay açıklamasından, bu kişilerin Türkiye sınırları içinde oldukları, bu nedenle Türk askerlerinin kendilerini sınır dışına çıkmak için uyardıkları ifade ediliyor. Militanların Türkiye sınırı içinde oldukları kabul edildiği halde, neden silahlı bu 2 kişi hakkında yasal işlem yapılmadı?

Genelkurmay daha önce yaptığı açıklamalarda, 'terör örgütü' olarak bahsederek PYD'nin sınırı geçen üyeleri hakkında yasal işlem yapıldığını bildirmişti. Neden bu seferki açıklamada IŞİD'den terör örgütü olarak bahsedilmiyor?

Genelkurmay açıklamasında, askerlerin mayınlı bölgedeki 2 kişiyi uyardıkları ifade ediliyor. Dolayısıyla askerler ile o kişiler arasında diyalog geçtiği kabul ediliyor. Bu diyaloğu gerçekleştiren TSK personeli kimdir? Bu personel, IŞİD terör örgütü üyeleri ile hangi dili konuşmaktadır? Ya da IŞİD terör örgütü üyeleri Türkçe mi biliyorlardı?
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.