Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TANAP'ın sözleşme bedelleri 'ticari sır' denilerek açıklanmadı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Pojesi'nin (TANAP) 1.800 kilometrelik ana hat borusu için açılan ihalenin sözleşmelerinin...

Haber Giriş Tarihi: 10.08.2015 16:40
Haber Güncellenme Tarihi: 10.08.2015 16:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Pojesi'nin (TANAP) 1.800 kilometrelik ana hat borusu için açılan ihalenin sözleşmelerinin 14 Ekim 2014 tarihinde imzalanması ve sözleşmelerin toplam bedelinin açıklanmamasıyla ilgili soru önergesine cevap verdi.

TANAP Doğal Gaz İletim AŞ Türk Ticaret Kanununa tabi olarak 322965 sicil numarası ile Türkiye'de kurulmuş özel bir şirket olduğunu dile getiren Bakan Yıldız, "Bu bağlamda, adı geçen şirketin faaliyetleri, gerek Türk Ticaret Kanunu ve gerekse de 26 Haziran 2012 tarihinde imzalanarak 19 Mart 2013 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan Ev Sahibi Hükümet Anlaşması hükümleri çerçevesinde yürütülmektedir." dedi.

Fiyatların ticari sır olduğunu ifade eden Yıldız şu açıklamayı yaptı: "Ev Sahibi Hükümet Anlaşmasının 8.3 üncü maddesi "TANAP Proje Şirketi ve Yükleniciler (Devlet Kuruluşları olabilecek olanlar dahil): a) TANAP Sistemi'nin inşası, kurulumu, işletmeye alınması ve hizmetten çıkarılması için tüm hizmetlerin, işlerin, malların ve ekipmanların, Türk yüklenicilere yönelik ayrımcılık yapmayacak veya Türk şirketlerin bu ihalelere katılımını engellemeyecek uluslararası kabul gören rekabetçi ihale usullerine uygun biçimde, ihale yoluyla tedariki hakkına sahiptir. İhalede teklif verenlerin değerlendirilmesinde, tüm ihracat kredisi kuruluşları ve ihracat kredisi kuruluşu olmayan diğer kredi kuruluşları tarafından desteklenen teklifler ayrımcılık içermeyen ve şeffaf esasa dayalı olarak değerlendirir; b) Bu tür hizmetlerin, işlerin, malların ve ekipmanların tedariki için, Türk şirketlerince fiyat, kalite, elverişlilik ve herhangi bir ihalenin gerektirdiği diğer zaruri şartlar bakımından diğer ülkelerin şirketlerinden daha iyi veya onlara eşit tekliflerde bulunması halinde, Türk şirketlerini seçer; c) Tayin Edilmiş Devlet Makamı, TANAP Proje Şirketi'nin ve Yükleniciler'in iş bu 8.3'te belirtilen ilkelere uymalarını takip etme hakkına sahiptir." hükmünü amirdir. Bu çerçevede, TANAP Doğal Gaz İletim A.Ş. tarafından gerçekleştirilen ihaleler uluslararası kabul gören rekabetçi ihale usullerine göre yürütülmektedir. Ana hat borularının tedariki için açılan ihaleye yerli ve yabancı toplamda 18 şirket iştirak etmiştir. Ev Sahibi Hükümet Anlaşması hükümlerine uygun olarak ana hat borularını tedarik edecek şirketlerin Türk şirketleri olmasına özen gösterilmiştir. Sözleşme bedelleri uluslararası rekabetçi bir ihale sonucunda ve nihai pazarlık soması tedarikçi firmaların vermiş oldukları birim fiyatlar esasına göre hesaplanmış olup, Türk Ticaret Kanunu uyarınca ticari sır niteliğinde olması sebebiyle ve gerek TANAP Doğal Gaz İletim A.Ş. bünyesinde uygulanan gizlilik politikaları gerekse imzalanan sözleşmelerden kaynaklanan gizlilik şartları gereği açıklanmamaktadır."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.