Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Soruşturma Komisyonu üyesi Türmen: Takipsizlik kararı, hukuktan çok siyasi

CHP İzmir Milletvekili ve Meclis Soruşturma Komisyonu üyesi Rıza Türmen, savcının, 17 Aralık soruşturması çerçevesinde Meclis'teki komisyon sona ermeden takipsizlik kararı vermesinin yanlış olduğunu belirterek takipsizlik kararının, hukuktan...

Haber Giriş Tarihi: 20.10.2014 14:16
Haber Güncellenme Tarihi: 20.10.2014 14:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Soruşturma Komisyonu üyesi Türmen: Takipsizlik kararı, hukuktan çok siyasi
CHP İzmir Milletvekili ve Meclis Soruşturma Komisyonu üyesi Rıza Türmen, savcının, 17 Aralık soruşturması çerçevesinde Meclis'teki komisyon sona ermeden takipsizlik kararı vermesinin yanlış olduğunu belirterek takipsizlik kararının, hukuktan çok siyasi nedenlerle alınmış bir karara benzediğini söyledi.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Türmen, 17 Aralık soruşturması kapsamındaki takipsizlik kararının komisyonu etkilememesi gerektiğini vurguladı. Komisyon sona ermeden bu kararın verilmesinin yanlış olduğunu dile getiren Türmen, savcının 209 şüpheli hakkında takipsizlik kararı verdiğini ifade etti. Türmen, şöyle devam etti: "Suçların şahsiliği ilkesi vardır. Soruşturmaya konu olan kişilerin, bu işten takipsizlik kararıyla kurtulması, bizim soruşturma yürüttüğümüz 4 bakanın, aynı şekilde suçsuz olduğu anlamına gelmez. 4 bakanla ilgili soruşturma devam edecektir, onun sonucunda bakanların suçlu ya da suçsuz olduğuna karar verilecektir."

Soruşturma Komisyonu bünyesinde kurulan 3 kişilik alt komisyonun İstanbul'a gidip dosyayı incelemesi gerektiğini anlatan Türmen, takipsizlik kararının gerekçesinde 'çıkar anlaşması yoktur' denildiğini belirterek "Bir işadamının, kamu görevlilerine çok yüksek miktarda parasal çıkar sağlaması başlıbaşına kuvvetli şüphe oluşturmaz mı?" diye sordu.

Savcının 'bir anlaşma yoktur' dediğini dile getiren Türmen, "Rüşvetin anlaşması olmaz, masa başında rüşvet anlaşması imzalamazsınız. Kamu görevlilerinin, aldıkları paranın karşılığında ne verdikleri, komisyonda yapacağımız soruşturmada ortaya çıkacaktır. Bu soruşturma sonuçlanmadan, savcının böyle bir hükme varması, Meclis'teki komisyon sona ermeden takipsizlik kararı vermesi yanlıştır. Savcı kararda, 'Rüşvet suçu olmasa bile irtikap, görevi kötüye kullanma suçları olabilir' diyor. O zaman savcının takipsizlik kararı vermek yerine, bunları araştırıp, bunlara göre iddianame düzenlemesi gerekmez miydi? Savcı, takipsizlik kararında hakimin verdiği telekomünikasyonun dinlenmesi kararının, hukuka uygun olmadığını söylüyor. Bu da son derece garip. Bir savcı, şüpheli kişiler, ortada şüphe var, bu gerekçeyle hakime başvuruyor, hakim telekomünikasyonun dinlenmesi yönünde bir karar alıyor. Ne zamandan beri hakimlerin aldığı kararların, hukuka aykırı olup olmadığı denetleniyor? Hakimlerin aldığı kararları temyiz yeri savcılar mı? Takipsizlik kararı, hukuktan çok siyasi nedenlerle alınmış bir karara benziyor. Bu siyasi kararın, HSYK seçimlerinden hemen sonra da gelmesi enteresandır. Savcı, soruşturma komisyonu üzerine çıkmaya çalışıyor." şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.