Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Selim Temurci: “İdam Edilen, Darağacına Götürülen Milletin Ta Kendisidir, Milletin İradesidir”

AK Parti İstanbul İl Başkanlığı, 27 Mayıs 1960 Darbesi’nin 56’ncı yıl dönümünde merhum başbakan Adnan Menderes ve arkadaşlarını mezarı başında andı. Törende konuşan AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci, “İdam edilen,...

Haber Giriş Tarihi: 27.05.2016 13:40
Haber Güncellenme Tarihi: 27.05.2016 13:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
AK Parti İstanbul İl Başkanlığı, 27 Mayıs 1960 Darbesi’nin 56’ncı yıl dönümünde merhum başbakan Adnan Menderes ve arkadaşlarını mezarı başında andı. Törende konuşan AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci, “İdam edilen, darağacına götürülen milletin ta kendisidir, milletin iradesidir. Bugün de ağzından, dudaklarından kan damlayanlar aynen 1960’da olduğu gibi ‘şartlar hazır hale gelirse, darbe meşru olur’ deme sevdasında, şartları hazır hale getirmek için var güçleriyle çalışıyorlar” dedi.
27 Mayıs 1960 Darbesi’nin 56’ncı yıl dönümünde merhum başbakan Adnan Menderes ve arkadaşları mezarı başında anıldı. Topkapı Anıt Mezar’da yapılan anma törenine AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci, Adnan Menderes Dernekler Federasyonu Genel Başkanı S. Fatih Kavaloğlu, partililer ve vatandaşlar katıldı. Tören, Kur’an-i Kerim tilaveti ile başladı ve ardından Menderes ve merhum arkadaşları için yapılan dua ile sona erdi.
Törenin ardından bir konuşma yapan AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci, “Çok anlamlı bir günde birlikteyiz. Biz buraya her geldiğimizde içimiz hüzün dolar. Bugün 27 Mayıs, bugün Türk demokrasi tarihinin en acılı günü. ‘Yeter söz milletindir’ diyenlerin cezalandırıldığı, bu cezayı canları ile ödediği böyle bir günde merhum Başbakınımız Adnan Menderes’in, Hasan Polatkan’ın ve Fatin Rüştü Zorlu’nun kabri şeriflerinde bulunmak, gerçekten onların bir demokrasi şehidi olarak onların bugün ziyaretinde bulunmak gerçekten bizim için çok önemli. ruhları şad olsun, mekanları cennet olsun” dedi.
"27 MAYIS’A LANET OKUMAK İÇİN BUGÜN BURADAYIZ"
Başkan Temurci, “ Yine her buraya geldiğimizde hep şu duygu içimizde olur; Adnan Menderes’in ismini gördüğümüzde, o isme baktığımızda aslında Adnan Menderes İstiklal Madalyası sahibi gazi bir başbakan ve Türkiye Cumhuriyeti’nin millet tarafından seçilmiş ilk başbakanı. Dolayısıyla burası demokrasimiz adına demokrasimizin başlangıcı olan 1950’de çok partili hayata geçtikten sonra adeta daha sonraki darbeler için ilham kaynağı olmuş, her türlü kötülüğün, demokrasi anlamında bir anlamda yolunu açmış darbeleri başlatan o 27 Mayıs’a lanet okumak içinde bugün buradayız. Ben özellikle bugün burada, Adnan Menderes Dernekler Federasyonu değerli başkanı ve kardeşlerimiz var. Belediyelerimiz burada, İstanbullular burada ve İstanbul’un her bir noktasından buradan bu mezar başında şunu tekrar tekrar seslendirmek istiyoruz; ‘Gerçekten Adnan Menderes niçin idam edildi?’ sorusunu bugün bu millet tekrar tekrar kendisine soruyor” diye konuştu.
"KALKINMANIN ÖNÜNÜ AÇAN BİR BAŞBAKAN NİÇİN İDAM EDİLDİ? SORMAMIZ GEREKİYOR"
Adnan Menderes’in niçin idam edildiğinin bugünkü şartlar altında herkesin kendisine sorması gerektiğini ifade eden Selim Temurci, “1950’ye kadar bu ülkede her türlü zulmün yaşandığı, adeta camilerin ahıra dönüştürüldüğü, ezanların yasaklandığı, hacca bile gitmenin yasak olduğu bir ülkede özgürlüklerin, inancın, kalkınmanın önünü açan bir başbakan niçin idam edildi?’ Sorusunu bugün özellikle bu ülkede yaşadığımız şartları göz önüne aldığımızda tekrar tekrar hangi siyasi görüşe mensup olursak olalım bu soruyu sormamız gerekiyor. Ve elbette yine bugün burada, burada bu tabloya baktığımızda 3 tane şehidimizin mezarı önünde bu tabloyu değerlendirdiğimizde içimizi en fazla acıtan şey Adnan Menderes’e ve arkadaşlarına ‘sizi buraya tıkan güç böyle olmasını istiyor’ diyen yargıçlar gerçekten bizim hukuk sistemimizde adeta bir utanç lekesi olmuşlardır” dedi.
"İDAM EDİLEN MİLLETİN TA KENDİSİDİR, MİLLETİN İRADESİDİR"
Başkan Temurci, “Onun için bu ülkede bir daha halkın seçmiş olduklarına, hiç kimsenin bu zulmü yapmaması adına, demokrasi adına, millet adına buradan haykırıyoruz ki bu mezarda yatanlar sadece Menderes, Polatkan ve Zorlu değildir. İdam edilen, darağacına götürülen milletin ta kendisidir, milletin iradesidir. Bugün yine bu ülkede aslında Menderes’i ipe götüren, onu darağacına götüren adeta bu ülkede milletin değerleriyle mücadele eden anlayış, Cumhuriyet Halk Partisi zihniyeti Menderes’e bu ölümü hazırlayan, tetikleyen en önemli iş birlikçi aygıt olarak 1960’da önümüzdeydi” diye konuştu.
"ADNAN MENDERES’İN İDEALLERİNİ, ONUN KALKINMACI DÜŞÜNCESİNİ SESLENDİREN AK PARTİ VAR"
‘Adnan Menderes’in ideallerini, onun kalkınmacı düşüncesini seslendiren AK Parti var’ diyerek sözlerini sürdüren Temurci, “Bugün de ağzından, dudaklarından kan damlayanlar aynen 1960’da olduğu gibi şartlar hazır hale gelirse darbe meşru olur deme sevdasında, şartları hazır hale getirmek için var güçleriyle çalışıyorlar. Ama hamdolsun Demokrat Parti’nin, Adnan Menderes’in ideallerini, onun kalkınmacı düşüncesini, onun özgürlükçü düşüncesini bugün bu topraklarda seslendiren AK Parti var, demokrasi var, millet var, sağlam bir irade bunun arkasında var. Onun için AK Parti’nin ve demokrasinin ve milletin sesi bu topraklarda güçlü oldukça bu ülkede bir daha darbe olmayacak, bir daha 27 Mayıslar hiç yaşamayacağız onun için hangi siyasi görüşe mensup olursak olalım demokrasiyle, özgürlüklerle bu milletin önünü açabiliriz. Onun için şartları olgunlaştırmak adına terörü, kanı ve vatandaşı sokağa çıkma ve terörize etme adına şu an beyanatlar verene diyorum ki, gelsinler ve burayı ziyaret etsinler” şeklinde konuştu.
"56 YIL GEÇTİ, BU MİLLET ADNAN MENDERES’İ UNUTMADI"
Temurci, “56 yıl geçti, 56 koca yıl. Bu millet Adnan Menderes’i unutmadı, Fatin Rüştü Zorlu’yu unutmadı, Hasan Polatkan’ı unutmadı ama bu millet o yargıçların ismini dahi hatırlamak istemiyor. Bu millet artık o söyleme sahip siyasileri bu topraklarda istemiyor. Rabbim bir daha bu ülkeye 27 Mayıs’lar yaşatmasın, tekrar rahmetli merhum Menderes’i burada ruhuna Fatiha okuyalım, Fatin Rüştü Zorlu’ya, Hasan Polatkan’a fatiha okuyalım ve Rabbimize bu mezardan bu kabri şeriften şöyle niyaz edelim, demokrasinin ve özgürlüklerin var olduğu bir ülke milletin her anlamda var olduğu bir ülkedir.  Merhum Menderes’in en büyük hayaliydi” dedi.
Başkan Selim Temurci ve beraberindeki heyet yapılan anma töreninin ardından anıt mezardan ayrıldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.