Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Savcı Kiraz'ın şehit edilmesi TBMM'de kınandı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 88. birleşimi saat 14.00'de açıldı. Birleşimi Şükran Güldal Mumcu yönetiyor. Görüşmelere başlandı ve birleşime 1 saat ara verildi. Saat 15.00'de birleşime yeniden başlanan Meclis...

Haber Giriş Tarihi: 01.04.2015 17:04
Haber Güncellenme Tarihi: 01.04.2015 17:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 88. birleşimi saat 14.00'de açıldı. Birleşimi Şükran Güldal Mumcu yönetiyor. Görüşmelere başlandı ve birleşime 1 saat ara verildi. Saat 15.00'de birleşime yeniden başlanan Meclis Genel Kurulu'nda, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın İstanbul'daki Çağlayan Adalet Sarayı'nda teröristler tarafından şehit edilmesi kınandı.

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, dün memleketin her bakımdan karanlığa gömüldüğünü belirterek "Hem çöken bir enerji sistemi ve politikası hem de çöken bir adalet mekanizmasını gördük. Üzgünüz, onaylanmayacak şekilde Çağlayan Adliyesinde kendilerince Berkan Elvan için adalet arayışını silahlı rehin eylemiyle yapan gençler ve savcı polis operasyonu sonucu öldürüldü. Adliye camiasına ve hepsinin ailesine başsağlığı diliyorum. Kim bu ölümlerin sorumlusu? Kan akmaması için uğraşanların görüşü 'Böyle bitmeyebilirdi.' şeklinde. Sağ yakalanmaları ve eylemin sonuçlanması mümkünken bu tercih edilmemiştir. Yaşam hakkını hiçe sayan yaklaşım Cumhurbaşkanının ağzından çıkmıştır. Ortada bir başarı varmış gibi polisler kutlanmış, avukatlar hedef gösterilmiştir. Bu kabul edilemez." dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise "Cumhuriyet Savcımız Mehmet Selim Kiraz'a Allah'tan rahmet diliyorum; ailesine, yargı camiasına sabırlar diliyorum. Berkin gibi tertemiz bir gencin adı kullanılarak yapılan iğrenç bir provokasyondur bu. Bu, siyasal iktidarın baskı yasaları için kullanacağı bir provokasyondur. Bu anlamda, halkımızı sağduyuya davet ediyorum." diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de "İstanbul Çağlayan'daki Adliye Sarayına gerçekleştirilen hain saldırı sonucunda görevi başında hayatını kaybederek şehit olan Savcımız Mehmet Selim Kiraz'a Allah'tan rahmet diliyorum. Eşine, çocuklarına, yakınlarına, yargı mensuplarına ve milletimize sabır ve başsağlığı diliyorum. Avrupa'nın en modern sarayı olarak isimlendirilen bu Adliye Sarayına adı geçen terör örgütünün mensupları nasıl girmiştir? Bu mutlaka araştırılmalı ve ortaya çıkarılmalıdır. Arkasında kimler vardır, nasıl bir provokasyondur, nasıl bir eylemdir? Bu büyük acının arkasından şimdi milletimizin bunu bilme ihtiyacı vardır. Cumhuriyet Halk Partisi olarak her türlü terörü, buradan, kınadığımızı bir kez daha ifade ediyorum. Savcımız Sayın Kiraz'a Allah'tan rahmet diliyorum tekrar. Ailesine sabır ve başsağlığı diliyorum." şeklinde konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı "Çağlayan'daki hain saldırıyı kınıyorum. Orada şehit edilen savcımız için milletimizin başı sağ olsun, öncelikle bunu belirteyim. Türkiye terörden çok çekmiş bir ülke. Burada 80 öncesini yaşamış olan insanlar da var. Terörün nasıl bir şiddet sarmalı oluşturduğu ve tüm toplumda bir çılgınlık atmosferi inşa ettiği iyi biliniyor. Daha sonraki dönemlerde de Türkiye bu dramı yaşadı. Bizim gördüğümüz şudur: Terör eylemi her zaman topluma takdim ettiği amaçla esasen gizli ve saklı amaçlarını, ilişkilerini örter; topluma takdim ettiği amaçla ulaşmak istediği amaç arasında kesinlikle fark vardır. Burada da bu eylemde rahmetli Berkin Elvan'ın adı kullanılmıştır ama Berkin Elvan'ın ailesinin, babasının tavrı açıkça ortadadır. Yapılan eylem, bunu bir vesile olarak kullanıp toplumsal bütünlüğe yönelik bir suikasttır ve Sayın Hamzaçebi'nin dediği gibi bunun arkasındaki ilişkiler mutlak surette açığa çıkartılarak, hangi bağlar, hangi ilişkiler, hangi arka plan böyle bir terör eylemini oluşturuyor, bütün bunların açıklığa kavuşturulması yararlı olacaktır. İnsanların aklıselime, dayanışmaya, birliğe ihtiyacı vardır. Türkiye çok sıkıntılı bir coğrafyada. Bir toplumsal birliği parçalamak için bir kibrit yeter ama onu inşa etmek için çok alın teri, emek ve akıl gerekir. Unutmayalım, aklın bir sınırı var, akılsızlığın yok. Terör insanları akılsızlığa çağırır, asıl amacı budur. Bu hususa tüm kesimlerin, toplumun dikkatini çekiyor, saygılar sunuyorum." dedi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise "Dün İstanbul Çağlayan Adliye Sarayında son derece acı ve vahim bir olay meydana gelmiştir. Hepimiz tarafından ölümlerin olmaması temennisiyle yakından takip edilen bu olayda ne yazık ki AKP Hükûmetinin yürüttüğü -altını çizerek söylüyorum- başarısız bir operasyon sonucunda Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz ve 2 eylemci yaşamını yitirmiştir. Biz Halkların Demokratik Partisi olarak bu ölümlerden kaynaklı üzüntümüzü tüm halkımızla paylaşıyoruz, ailelerine sabırlar diliyoruz. Hukukun anayasal teminat altına alındığı rejimlerde adaletin hızlı ve etkin bir şekilde tesis edilmesinin zaruri olduğunu düşünüyoruz. Bu zaruriyetin gerçekleşmemesi durumunda demokratik protesto ve meşru muhalefet kapılarının kullanılması gerektiği ve hukuk içerisinde çözüm aranması gerektiğini tekrar belirtiyoruz. Berkin Elvan'ın vurulması ve vuranların cezalandırılmaması gerekçesiyle demokratik muhalefetin bugüne kadar konuyu hassasiyetler takip ettiği sürecin devam ettiğini ifade etmek istiyoruz. Dün pek çok kısmı açıklanmaya muhtaç olan bu olayın gerekçe gösterilerek de bu soruşturmanın üzerinin kapatılamayacağını ve hızla bununla ilgili çalışmalarda AKP Hükûmetinin gerekli tavrı ortaya koyması gerektiğini ifade etmek istiyoruz. Sayın Başkan, ayrıca, Türkiye'de olduğu gibi Orta Doğu ve Afrika'da da son derece vahim olaylar yaşanmaktadır. IŞİD terör örgütü, Suriye'nin Hama kentine bağlı Mabuca'ya baskın düzenleyerek 2 çocuğun da aralarında bulunduğu en az 40'ın üstünde Alevi Suriye yurttaşını katletmiştir. Kafa kesmek ve yakmak suretiyle gerçekleştirilen bu katliamları ve IŞİD destekçilerini buradan kınıyoruz. Aynı şekilde Nijerya'da da insanlığa karşı vahşi suçlar işleyen Boko Haram örgütünün lideri de kendi halifeliğini ilan etmiş ve Gwoza bölgesindeki bütün kadınları katliamdan geçirdiğini bütün dünyaya duyurmuştur. Başta hamile kadınlar ve çocuk yaştaki kız çocukları olmak üzere şu anda oradaki kadınlar üzerinde uygulanan bu vahşeti de kınadığımızı ifade etmek istiyorum." diye konuştu.

OPERASYON TAM BİR FİYASKODUR

CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, "Dün İstanbul Adliyesinde şehit olan meslektaşımız, cumhuriyet savcısı arkadaşıma Allah'tan rahmet diliyorum; ailesine, yakınlarına, tüm yargı camiasına sabır ve başsağlığı diliyorum. Bu bir terör eylemidir, kınıyoruz ancak yapılan operasyon da tam bir fiyaskodur. Çağlayan Adliyesindeki cumhuriyet savcısı arkadaşlarımla sabahtan beri irtibat hâlindeyim. Arkadaşlarımdan aldığım bilgilere göre, içeriden silah sesinin gelmesi üzerine yaklaşık sekiz-on dakika geçtikten sonra kapı ve duvar patlatılarak içeriye bir operasyon düzenleniyor. Bu, tam bir fiyaskodur, tam bir beceriksizliktir. Orada, aslında, silah sesi gelmeden içeriye havalandırma sistemi ya da başka yöntemlerle uyutucu, uyuşturucu gaz verilerek bu teröristler etkisiz hâle getirilebilir ve cumhuriyet savcısı arkadaşımız sağ salim kurtulabilirdi. Burada tam bir beceriksizlik vardır, bu beceriksizliği de birilerinin üstlenmesi lazım. Yani, evet, ölü, şehidimiz var ancak bu beceriksizliğin Hükûmet tarafından üstlenilmesi lazım." dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.