Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Pervin Buldan: Derin devlet birçok cinayet işledi, hala bu katilleri koruyor

HDP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, faili meçhul cinayetlerin bir devlet politikası olduğunu savundu. Buldan, "Bir dönem kaybetme, katletme yöntemiyle devlet, bunu bir politika haline getirdi. Bu dönemde katilleri koruyarak...

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2015 14:02
Haber Güncellenme Tarihi: 05.07.2015 14:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
HDP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, faili meçhul cinayetlerin bir devlet politikası olduğunu savundu. Buldan, "Bir dönem kaybetme, katletme yöntemiyle devlet, bunu bir politika haline getirdi. Bu dönemde katilleri koruyarak ya da beraat ettirerek devlet bu politikalarını devam ettirmeye çalışıyor. Derin devlet her zaman vardır bu ülkede. Derin devlet bu ülkede birçok cinayet işlemiştir ve hala derin devlet bu katilleri savunuyor ve koruyor." dedi.

Cihan Haber Ajansı muhabirinin sorularını cevaplayan Buldan, Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 1990'lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayetlere ilişkin dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, özel harekât polisleri ve ‘Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 19 kişinin yargılandığı davayı değerlendirdi.

Faili meçhul cinayetlerin 1990'lı ve 1995'li yıllar içerisinde bir devlet politikası halinde geldiğini öne süren Buldan, o devlet politikasının hala sürdüğünü iddia etti. Bir dönem kaybetme, katletme yöntemiyle devletin bunu bir politika haline getirdiğini savunan Buldan, bu dönemde katilleri koruyarak ya da beraat ettirerek devletin bu politikalarını devam ettirmeye çalıştığını ifade etti.

Mahkemelere çok önemli deliller sunulduğunu anlatan Buldan, şunları kaydetti: "Kendileri de zaten inkar etmiyorlar, her zaman itiraf ediyorlar devlet adına cinayet işlediklerini. Bunu zaman zaman Mehmet Ağar da söyledi, zaman zaman farklı insanlar da söyledi. Bunlarla ilgili hazırlanan raporlar da var. Kutlu Savaş'ın hazırladığı Susurluk Raporu, aslında önemli bir rapordur. Devletin bence bunu değerlendirmesi gerekiyor. Hem yapılan itiraflar hem de hazırlanan raporların devlet tarafından değerlendirilmesi ve bu sorunun artık bir şekilde çözülmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu bir devlet politikasıdır, bir dönem kaybetme, bu dönem de koruma ve kollama yöntemiyle faili meçhul cinayetler, alenen işlenen cinayetlerdir, failleri bellidir ama devletin bu konudaki gerçekten tutumu yanlış bir tutumdur."

Mehmet Ağar'ın Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile ifade vermesiyle ilgili bir soruya ise Buldan, şu cevabı verdi: "Mehmet Ağar zaten sürekli devlet tarafından korunan ve kollanan bir şahsiyettir. İşlediği cinayetleri de itiraf etmesine rağmen devlet bu konuda adım atmadığı için bu da devletin bu korumacı yaklaşımına sığınan bir kişiliktir. Dolayısıyla gelip mağdurların önünde suçunu itiraf etmesi gerekirken kapalı bir ortamda görüntülü olarak ifadesinin alınması, yine devletin onu koruduğunun ve kolladığının anlamına gelmektedir. Mehmet Ağar'ın hesap vermesi gerektiğini ifade etmek istiyorum. Sadece Mehmet Ağar değil bu devlet politikası olduğu için o dönem işlenen cinayetlerde bu ülkeyi yöneten herkes sorumlu ve suçludur ama tabi bunların içerisinde Mehmet Ağar da var."

Duruşmanın 22 Kasım'a ertelendiğini hatırlatan Buldan, öldürülen eşi Savaş Buldan ile Mecit Baskın davalarından yargılanan Mehmet Ağar'ın 22 Kasım'daki duruşmaya mutlaka gelip hesap vermesi gerektiğini vurguladı. 'Derin devletin şu an aktif olup olmadığına' ilişkin bir soruya da Buldan, "Tabiki derin devlet her zaman vardır bu ülkede. Derin devlet bu ülkede birçok cinayet işlemiştir ve hala derin devlet bu katilleri savunuyor ve koruyor." dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.