Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Pakdil, Türkmenistan’ın 22. bağımsızlık yılını kutladı

Türkiye-Türkmenistan Dostluk Grubu Başkanı Nevzat Pakdil, “Ata yurdumuz Türkmenistan’ın milli gününde gönlümüz onların yanındadır. Türkmen kardeşlerimin milli gününü kutluyorum.” dedi.Türkmenistan’ın bağımsızlığının 22....

Haber Giriş Tarihi: 27.10.2013 13:41
Haber Güncellenme Tarihi: 27.10.2013 13:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye-Türkmenistan Dostluk Grubu Başkanı Nevzat Pakdil, “Ata yurdumuz Türkmenistan’ın milli gününde gönlümüz onların yanındadır. Türkmen kardeşlerimin milli gününü kutluyorum.” dedi.

Türkmenistan’ın bağımsızlığının 22. yılı dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Nevzat Pakdil, iki dost ve kardeş ülke olarak Türkiye ile Türkmenistan’ın çok iyi ilişkiler içerisinde olduğunu belirtti. Pakdil, “Birleşmiş Milletler tarafından 1995 yılında tarafsızlığı oy birliği ile onaylanmış, siyasi istikrarı olan ve gelecek vadeden ve sürekli büyüyen bir Türkmenistan’ı görmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Türkmenistan artık, zengin doğal kaynaklarını işletmeye başlamış ve büyüme trendini hızlandırmıştır. Türkmenistan’ın kuruluşundan itibaren her aşama yanında olduk ve olmaya da devam edeceğiz.” ifadelerine yer verdi.

MÜTEAHHİTLİK İŞLERİ 30 MİLYAR DOLARI AŞTI

İki ülke arasında kurum ve kuruluşların iş birliğinin her yıl giderek arttığına işaret eden Pakdil, şöyle devam etti: “Eğitimden ticarete kadar her alanda Türkiye ve Türkmenistan arasında dostluk köprüleri kurulmuştur. Bu köprüler iki ülke arasındaki ticaret hacmini de artırmıştır. Türkmenistan istikrarlı bir şekilde kalkınıyor ve bu kalkınmada Türk firmalarına ciddi alt ve üst yapı işleri veriliyor. Türkmenistan’da 2012 yılında toplamda 35 milyar dolar değerinde 1800 projenin inşaatına devam edilmektedir. Bu projeler içerisinde Türk firmaları önemli projeler yüklenmiştir. 2010 yılında Türk firmaları 4.2 milyar dolar değerinde iş almışlardır. Toplam alınan müteahhitlik işleri 30 milyar doları geçmiştir. 2012 yılında da 5 milyar dolarlık iş alınmıştır. 2013 yılının ilk 9 ayında ise tam 7.24 milyar dolarlık iş Türk firmalarına verilmiştir.”

SENCER’İN KABRİNİN BULUNARAK YAPILMASI

Selçuklu Sultanı Sencer’in kabrinin bulunarak yapılmasının ve ziyarete açılmasının da önemli bir gelişme olduğunu, ortak kültüre ve tarihe sahip iki devletin daha fazla iş birliği içerisinde olması gerektiğini kaydeden Pakdil, “İki devlet tek millet bilincini güçlendirerek devam ettirmeliyiz. Bunun için eğitim altyapısını çok daha sağlam kurmalıyız. Ortak kültürel ve tarihi mirasımızı iki ülke halkına daha iyi anlatmalıyız. Kurum ve kuruluşlarımızın yürüteceği ortak çalışmaların yanı sıra sivil toplum örgütlerinin de daha aktif çalışmalar içerisinde olması gerekmektedir.” diye belirtti.

Pakdil, Türkiye'nin her zaman uluslararası münasebetlerde Türkmenistan'ın yanında yer alacağını sözlerine ekleyerek, "Türkmenistan'ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülke olduk. 22. yılında da Türkmenistan’ın milli gününü canı gönülden kutluyor, Türkmen halkının coşkusuna katılıyorum.” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.