Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Özen: “Türkiye, Bilge Kral’ın Emanetine Sahip Çıkıyor”

Bilge Kral olarak anılan ve bağımsız Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı olan Aliya İzzetbegoviç, vefat yıldönümünde TBMM’de de unutulmadı.

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2018 10:47
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2018 10:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Özen: “Türkiye, Bilge Kral’ın Emanetine Sahip Çıkıyor”

Aliya İzzetbegoviç’in vefatının 15. yıldönümü nedeniyle TBMM Genel Kurulu’nda bir konuşma yapan AK Parti Bursa Milletvekili ve Türkiye-Bosna Hersek Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Refik Özen, “Merhum Aliya İzzetbegoviç Bosna’yı Bosna yapan ruhun kendisine yansıdığı simadır, yüzyılımızın yetiştirdiği ender düşünürlerden birisidir” dedi.

TBMM Kürsüsü’nden, Aliya İzzetbegoviç ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki bir anektoda değinen Vekil Özen, “Merhum Aliya İzzetbegoviç’in vefatından bir gün önce, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a vasiyet niteliğinde söylemiş olduğu ‘Siz evladı fatihansınız, onun için Bosna’m size emanet, o emaneti koruyunuz’ sözleri, Bilge Kral’ın Sayın Başkanımızın şahsında Türk Milletine duyduğu güvenin ve kardeşliğin ifadesi olmuştur” şeklinde konuştu.

Bağımsız Bosna Hersek'in kaderinde çok önemli rolü bulunan Aliya İzzetbegoviç’in, Sovyetler Birliği ve Doğu Bloğunda meydana gelen ani ve sarsıcı siyasi gelişmelerin akabinde komünist yönetimin çökmesiyle birlikte yapılan ilk serbest seçimlerde Bosna Hersek Cumhuriyeti Devlet Başkanı olduğunu ifade eden ve Aliya İzzetbegoviç’in yaşamından kesitler sunan Vekil Özen şunları söyledi;

“ALİYA’SIZ BOSNA, İSLAMSIZ DA ALİYA DÜŞÜNÜLEMEZ”

“Sırpların Bosna Hersek Cumhuriyetine karşı başlattığı ve Hırvatistan’ın da bazen müttefik, bazen de düşman olduğu savaş boyunca, Aliya İzzetbegoviç, Sırp ve Hırvat güçlere karşı yürütülen bağımsızlık savaşına liderlik yaptı. Merhum Aliya İzzetbegoviç yüzyılımızın yetiştirdiği ender düşünürlerden birisidir. Kendisi Bosna Hersek’in lideri ve İslam adına yaptıklarıyla Müslümanların rol modeli olmuş, yaşantısı boyunca çizdiği portre ile insanlık için örnek teşkil etmiştir. Aliya’nın temsil ettiği değerler, yalnızca bir dava adamı olarak mücadeleci ruhu değil, ilimden sanata, askeri alandan siyasi mecraya ve nihayetinde evrensel bir kucaklayışı barındıran bir yaşam çizgisidir.Bir eylem adamı olarak mücadele ruhunu farklı bir çerçeveden yansıtan Aliya, çıkış yolunun eğitime, anlayışa, toleransa, köleliğin kaldırılmasına bağlı olduğunu ifade etmiş ve çıkış yolu için Kur’an ve Sünnet ışığında orta yolu arayarak çözüm sunmuştur.Mücadele ile geçen Aliya’nın hayatı bize gerçek bir Müslümanın zor zamanlardaki duruşunu anlatır. Boyun eğmeyen, her şeyden önce dinine, kültürüne ve vatanına sahip çıkan Aliya, vatanı Bosna’nın yetiştirdiği ve insanlığın hizmetine sunduğu en büyük isimlerden birisidir. Aliya İzzetbegoviç, tek cümle ile Bosna’yı Bosna yapan ruhun kendisine yansıdığı simadır. Aliya’sız Bosna, İslamsız da Aliya düşünülemez.”

“ALİYA HİÇBİR ZAMAN ŞİDDETİ ALTERNATİF OLARAK GÖRMEMİŞTİR”

Aliya İzzetbegoviç’inbüyük bir İslam düşünürü olmakla birlikte, Bosna’da Türk sempatizanlığının artmasında önemli yeri bulunan bir lider olduğuna dikkat çekenAK Parti Bursa Milletvekili ve Türkiye-Bosna Hersek Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Refik Özen, “Aliya İzzetbegoviç’e Bilge Kral denilmesi sadece O’nun bir siyaset pratisyeni olmasından değil, aynı zamanda büyük bir düşünür ve filozof olmasında kaynaklanmaktadır. Cesur, inançlı, azimli mücadelesi ve bilgezahit kişiliğiyle haklılığını her kesimde haykırarak güçlü ve şahsiyetli bir örneklik ortaya koyan Aliya, bu özellikleri ile İslam dünyasında yeni bir prototipin öncüsü olmuştur. O’nun izlediği yol, orta yoldur. Aliya hiçbir zaman şiddeti alternatif olarak görmemiştir. Problemleri her zaman itidalle çözme gayretinde olmuş, toplumsal hedeflere ulaşma çabasında İslami esasları kendisine dayanak noktası olarak kabul etmiştir. İslami düzenin sağlanması için, kontrolsüz ve aşırı güç kullanımıyla İslamı lekelemeye kimsenin hakkının olmadığı düşüncesiyle düşmanlarından nefret etmeme, adalet sahibi ve affedici olma yolunu seçmiştir.Bu anlamda Aliya, amaca giden her yol mubahtır felsefesini reddetmiştir” dedi.

“SİZ EVLADI FATİHANSINIZ”

AK Parti Bursa Milletvekili ve Türkiye-Bosna Hersek Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Refik Özen, Aliya İzzetbegoviç’in vefatının 15. yıldönümü nedeniyle TBMM Genel Kurulu’ndaki konuşmasını şöyle tamamladı:

“Merhum Aliya İzzetbegoviç’in vefatından bir gün önce, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a vasiyet niteliğinde söylemiş olduğu ‘Siz evladı fatihansınız, onun için Bosna’m size emanet, o emaneti koruyunuz’ sözleri, Bilge Kral’ın Sayın Başkanımızın şahsında Türk Milletine duyduğu güvenin ve kardeşliğin ifadesi olmuştur. Başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Türk Milleti olarak mukaddes emanete sahip çıkmak için elimizden gelen bütün gayreti gösteriyoruz. Konuşmama Bilge Kral’ın ‘Allah’a andolsun ki, köle olmayacağız’ sözü ile son verirken, merhum Aliya   İzzetbegoviç’i bir kez daha rahmetle anıyor, yüce heyetinizi saygılarımla selamlıyorum.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.