Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Özen: “Srebrenitsa soykırımı bir milleti yok etme girişimiydi”

AK Parti Bursa Milletvekili ve Türkiye-Bosna Hersek Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Refik Özen, Srebrenitsa soykırımının 24. yıl dönümü nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde basın toplantısı düzenledi.

Haber Giriş Tarihi: 11.07.2019 14:21
Haber Güncellenme Tarihi: 11.07.2019 15:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Özen: “Srebrenitsa soykırımı bir milleti yok etme girişimiydi”

“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Güney Doğu Avrupa İşbirliği süreci zirve toplantısına katılmak üzere 8-9 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirdikleri Bosna Hersek ziyaretlerinde Srebrenitsa’da katledilen 33 şehidin daha toprağa verilmek üzere düzenlenen anma töreninde Boşnak kardeşlerimizle bir arada olup, acılarını paylaşma imkânımız oldu. Bu vesile ile Srebrenitsa’da yaşamlarını yitiren şehitlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum” diyen Vekil Özen, Bosna Hersek’in doğusunda yer alan Srebrenitsa 11 Temmuz 1995’te başlayan en az 8 bin 372 Boşnak sivilin Ratko Mladic komutasındaki Sırp Askerler tarafından hunharca öldürüldüğü soykırımın bu sene 24.yıl dönümü olduğunu hatırlatırken, Srebrenitsa katliamının sadece Bosna Hersek’te değil, tüm dünyada acının ve adalet arayışının sembolü haline geldiğini söyledi.

Basın toplantısında, Srebrenitsa’da yaşanan soykırım aslında bir milleti yok etme girişimi olduğunu, acılar ve hüzünler taze olmakla birlikte hala evladını ya da tanıdığını toprağa verememiş bedenlerine ulaşılamamış binlerce can bulunduğunu dile getiren Vekil Özen, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Batı Ülkeleri yöneticileri ve BM, NATO gibi uluslararası kurumların yetkilileri 1992-1995 yılları arasında dünyanın gözü önünde işlenen soykırım sürecinde Slobodan Milosevic, Radovan Karadzic gibi Sırp yöneticilerle yaptıkları görüşmelerde, kendilerini büyük bir misyonu ifa ettikleri için tebrik ediyor ve herhangi bir müdahalede bulunmayacakları izlenimini vererek Sırpları daha da cesaretlendiriyorlardı. Nitekim bu gizli görüşme ve pazarlıklar, daha sonra tutuklanarak Lahey deki savaş suçları mahkemesinde yargılanan Slobodan Milosevic tarafından da dile getirilmiştir.  Soykırım sürecinde, daha sonra yapılacak müdahalelerin gerekçesini hazırlamak adına, daha dramatik tabloların yaşanması için Boşnak halkının BM tarafından güvenli bölge ilan edilerek koruma altına alınan bölgelere nakledilmesi sağlanılmış ve daha sonra bu bölgeler korunmayarak daha büyük katliamlara davetiye çıkartılmıştır. Bu katliamların en büyüğü ise Temmuz 1995’de gerçekleştirilen ve binlerce insanın birkaç gün içinde hayatını kaybetmesine sebep olan Srebrenitsa soykırımı idi.”

Srebrenitsa’da 8 bin 372 Boşnak sivilin katledildiğini, çok sayıda kadın ve çocuk evlerinden sürüldüğünü hatırlatan Vekil Özen, “Ratko Mladic komutasındaki Sırp birlikler, 11 Temmuz 1995’te Hollandalı BM askerlerinin koruması altındaki güvenli bölge Srebrenitsa’ya girdi. Lahey deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesinin(ICYT) aralarında Srebrenitsa soykırımınında bulunduğu birçok suçtan müebbet hapse mahkûm ettiği Mladic’in 11 Temmuz 1995’te yaptığı açıklama, sonraki birkaç günde olacakların habercisiydi. Mladic, Sırp bayramı arifesinde şehri Sırp milletine hediye ettiklerini kaydederek, ‘Nihayet bu topraklarda Türkler’den intikam alma zamanı geldi’ ifadelerini kullanmıştı. Katiller, Srebrenitsa düştükten sonra en az 8 bin 372 Boşnak sivili katletti. Çok sayıda kadın ve çocuk evlerinden sürüldü.  Srebrenitsa’nın düşmesinin ardından şehirde yaşayan Müslüman halkın bir kısmının, bugünkü şehitliğin tam karşısında konuşlanan Hollanda askerlerine sığındığını, bir kısmının da orman yolundan Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmayı denedi. Orman yolunu seçenlerin de Hollandalı askerlere sığınanlarında kaderi aynı oldu. Yaşanan tüm katliamlar nedeniyle halk arasında ölüm yolu olarak da anılan orman yolunu tercih eden binlerce Boşnak, Sırp askerlerin kurduğu pusularda yaşamını yitirdi” dedi.

20 Mart 2018 tarihinde Lahey’de faaliyet gösteren Yugoslavya savaş suçlularını yargılayan temyiz mahkemesinin açıkladığı karar doğrultusunda 2016 yılında Karadzic için 40 yıl olarak açıklanan cezanın 20 Mart tarihinde ömür boyu hapse çevrildiğin, söyleyen AK Parti Bursa Milletvekili ve Türkiye-Bosna Hersek Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Refik Özen, “Bosna’nın kurucu Cumhurbaşkanı Bilge Lider Aliya İzzetbegoviç’in ‘masumları hep koruduk, insan haklarına saygı gösterdik, her yerde başımız dik geziyoruz’ manasında yaptığı konuşmalar sıradan bir propaganda değildi. Merhum Bilge Lider Aliya Izzetbegoviç’e ‘Müslüman topraklarında bir daha böyle bir katliam yaşanır mı?’ diye sorduklarında, Aliya cevap olarak, ‘Müslüman Boşnaklar bu katliamı unutursa, bu topraklarda tekrar böyle bir katliam yaşanır’ diyor. Bizler unutmadık, unutturmayacağız. Ortaçağ Avrupa’sının bakış açısıyla Avrupa’nın merkezinde, Bosna’da yaşanan katliama sessiz kalınmıştır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğindeki güçlü ve Büyük Türkiye, yine mazlum coğrafyalarda dün olduğu gibi bugünde ümit olmaya devam edecektir, bu kapsamda Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile birlikte Srebrenitsa soykırımını anma etkinlikleri törenlerinde bulunmak üzere Bosna Hersek’e ziyaret gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.