Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Özel: 10 saat MGK’yı toplayacağına 10 saat iş güvenliği zirvesi yap (Özel)

TBMM Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu Üyesi ve CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Karaman Ermenek’te toprağın altında 18 kişi kurtarılmayı beklerken devletin zirvesinin 10,5 saat Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı yapmasını sert...

Haber Giriş Tarihi: 31.10.2014 16:07
Haber Güncellenme Tarihi: 31.10.2014 16:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
TBMM Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu Üyesi ve CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Karaman Ermenek’te toprağın altında 18 kişi kurtarılmayı beklerken devletin zirvesinin 10,5 saat Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı yapmasını sert sözlerle eleştirdi. Ölenin öldüğüyle kaldığını, kalanların da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yettiğini belirten Özel, “Aşağıda balçığın içerisinde çocuklar var. Kafaları balçığın üzerindeyse hala kurtulmayı umuyorlar, eğer altındaysa anneleri cenazelerini bekliyor. Sen o işle uğrayacağına, 10 saat sen kırmızı kitaba hangi düşmanlığı koyacağını konuşuyorsun.” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 10 saat süren MGK toplantısı yapmak yerine 10 saat iş güvenliği toplantısı yapmasını beklediğini ifade eden Özel, “10 saat durdu, kırmızı belgeye cemaati, paralel yapıyı koyacak. Dünün gündeminde 10 saat cadı avını konuştular. Otur, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Çalışma, Sağlık, Adalet bakanlarını çağır. Bu işin hukuk, işçi sağlığı, iş güvenliği ve enerji politikaları boyutu var. Sen otur, 10 saat iş güvenliği zirvesi yap.” diye konuştu.

'TÜRKİYE’DE MADEN VE İMAR RANTINI YÖNETEN ERDOĞAN'

13 Mayıs tarihinde Soma’da yaşanan maden faciasıyla ilgili idari yönden yapılan soruşturmada bir adım yol alınmadığına dikkat çeken Özel, bakanların hukuki soruşturmanın önünde engel olduğunu da iddia etti. Bugüne kadar Enerji ve Tabii Bakanı ya da Çalışma bakanlarının çıkıp, "Şu genel müdürü, şu daire başkanını veya müfettişleri soruşturduk, kusurlu ya da kusursuz bulduk." demediğini, bakanların müfettişlerin sorgulanmalarına engel olduğunu dile getiren Özel, “Tutulacak yanı olmayan, tel tel dökülen bir madene dünyanın en güvenli maden muamelesi yapan bakan, özelikle de gidip buralarda iftarlar, sahurlar yapıp binbir türlü methiyeler düzdüğü için oradaki insanlara, hiçbir müfettiş buraya kötü demeye cesaret edemiyor. Müfettişi sorgulasa, ‘Yazamazdım, çünkü şuradan baskı geldi.’ diyecek. Çorap söküğü gibi söküldükçe bakana. hattâ devrin başbakanına kadar gidecek. Zaten Recep Tayyip Erdoğan’ın, maden ruhsat iznini Başbakanlık'a alması boşuna değil. Türkiye’de imar ve maden rantını yöneten, izleyen, yönlendiren kişi o, sağ kolu da Enerji Bakanı. O yüzden de aslında balık baştan koktuğu için soruşturma baştan tıkanıyor.” şeklinde konuştu.

'MADEN KOMİSYONU ABD’YE GİTMEK İSTİYOR, ŞIRNAK’A İSTEMİYOR'

Soma’da 301 madencinin ölümüyle ilgili hükümetin, ölenleri ve muhalefeti suçlama noktasına geldiğini de ifade eden Özel, şöyle konuştu: “18 kişinin maden altında kaldığı olayla ilgili de aynı markalı meşhur beyaz gömleğini giymiş, gitmiş orada duruyor. İkide bir standart açıklamaları yapıyor. 13 Mayıs’tan Ermenek’te yaşanan olaya kadar bana bir tane kanun söyleyin ki TBMM’de geçirdiğimiz, madenleri daha güvenli hale getirmiş olsun, iş kazalarını önlemeye yönelik olsun. Bir arpa boyu yol alamadık. Tedbir almaya gerek duymuyor, çünkü ölünce gidip beyaz gömleğiyle süreci yönetiyor. Soma Komisyonu’na, 'Şırnak’a gidelim, orada büyük tehlike var.' diyorum, ikna edemedim ama ABD’ye, Avustralya’ya gitmek istiyorlar, Şırnak’a gitmiyorlar. Ermenek’e gitmediler. Zonguldak’taki kaçak madenleri görelim, yok. Dirisine gitmiyoruz, ölüsüne gidiyoruz. Ben Soma’ya gidelim, komisyon kuralım, araştıralım dedim, reddettiler. Taner Yıldız giyiyor beyaz gömleği, süreci yönetiyor. Ondan sonra diyorlar ki PR’ı iyi. Ölen öldüğüyle kalıyor.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.