Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Orgeneral Ümit Dündar: "90 şehit var, 104 darbeci öldürüldü"

Genelkurmay Başkan Vekili Orgeneral Ümit Dündar, darbe girişiminde 41’i polis, 2’si asker, 47’si sivil toplam 90 şehit olduğunu ve 104 darbecinin öldürüldüğünü açıkladı.Genelkurmay Başkan Vekili Orgeneral Ümit Dündar, Atatürk Havalimanı...

Haber Giriş Tarihi: 16.07.2016 11:24
Haber Güncellenme Tarihi: 16.07.2016 11:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Genelkurmay Başkan Vekili Orgeneral Ümit Dündar, darbe girişiminde 41’i polis, 2’si asker, 47’si sivil toplam 90 şehit olduğunu ve 104 darbecinin öldürüldüğünü açıkladı.
Genelkurmay Başkan Vekili Orgeneral Ümit Dündar, Atatürk Havalimanı Devlet Konuk Evi’nde basın toplantısı düzenledi. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere Türkiye’nin muhtelif şehirlerinde emir komuta zinciri dışında askeri bir hareketlilik yaşandığını vurgulayan Dündar, "Bu hareketliliği Türk Silahlı Kuvvetleri içinde yuvalanmış olan çeşitli rütbelerde bir grup asker tarafından başlatılan bir darbe girişimi olduğu anlaşılmıtır. Genelkurmay karargahında ve diğer görevlerdeki çok sayıda komutan, darbe girişiminde bulunan kişilerce ele geçirilerek bilinmeyen yerlere götürülmüşlerdi. Ankara ve İstanbul yanında çeşitli şehirlerimizde de yönetimi ele geçirmeye yönelik faaliyetler tespit edilmiştir. Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve bazı zırhlı unsurların ağırlıklı olarak içerisinde yer aldığı görülen darbe teşebbüsü, TSK emir ve komuta zinciri tarafından ilk andan itibaren reddedilmiştir. Bu durum darbeciler medya ve internet gibi enformasyon araçlarıyla giriştikleri algı operasyonunu kısa sürede çökertmiştir. Cumhurbaşkanımız ve başkomutanımız, Başbakanımız, Bakanlarımız TSK ile tam bir dayanışma içinde demokrasinin ve hukuk devleti yanında yer alarak bu darbe girişimini önlemişlerdir. Darbe teşebbüsün anlaşılmasından itibaren milletimiz sokaklara inerek, tankların önüne geçerek meydanı darbecilere bırakmayarak demokrasimizi ve cumhuriyetimize sahip çıkmışlardır. Gerek emniyet teşkilatımız, gerek savcılarımız darbe teşebbüsü karşısında gerekli tedbirleri süratle alarak sürecin önünü kesmişlerdi. Devleti ve milleti ile el ele veren, tarihi bir dayanışma örneği sergileyen Türkiye bu darbe girişimin akamete uğratmıştır. Ancak bu girişimi sırasında Türkiye maalesef kendi meclisini, kendu kurumlarını bombalayan, kendi vatandaşına kurşun sıkan bir grubun cinnetine şahit olmuştur. Ülkesini korumak için kendisine emanet edilen silahları, kendisine çevirenlerin sergilediği alçaklığı bu millet asla unutmayacaktır. Azim ve kararlılıkla devletine sahip çıkan milletin her bir ferdine şükranlarımızı sunuyoruz. Milletimizin asla endişesi olmasın ki Türkiye darbeler ve cuntalar dönemini bir daha açılmamak üzere kapatmıştır" diye konuştu.
Darbe girişiminin bilançosunu da açıklayan Dündar, "41’i polis, 2’si asker, 47’si sivil olmak üzere 90 şehidimiz vardır maalesef. Yaralılarımızın sayısı ise bin 154’tür. Şu ana kadar darbe teşebbüsüne karıştığı tespit edilen Ankara’da Jandarma Okullar Komutanlığı görevini yürüten Tuğgeneral Sadık Köroğlu ve İstanbul’da 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı görevini yürüten Tuğgeneral Özkan Aydoğdu başta olmak üzere toplam bin 563 asker tutuklanmıştır. Darbe teşebbüsü içinde yer alanlardan 104 kişi ölü olarak ele geçirilmiştir. Türkiye bu ihanet teşebbüsü üstesinden gelerek demokrasiye ve hukuk devletine olan bağlılığını tüm dünyaya göstermiştir. TSK olarak darbeye karışan herkesle birlikte paralel devlet yapılanması mensuplarının tamamının ordudan temizlenme konusunda kararlı olduğumuz ifade etmek isterim. Devletine ve milletine ihanet eden kimse cezasız kalmayacaktır. TSK milletinin emrinde bir kurum olarak çalışmaya devam edecektir" şeklinde konuştu.
Dündar Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın harekat bölgesinde görevine başladığına dikkat çekerek, "Diğer komutanlarımızdan bir bilgi vermem mümkün değil. Şu anda temas kuramadığımız komutanlarımız içinde Veysel Kösele de bulunmaktadır" dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.