Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Milletvekili Özdağ’dan ’Fırat Kalkanı Harekatı’ değerlendirmesi

MHP Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, Fırat Kalkanı operasyonunun Musul’dan Afrin’e uzanan bir alana yayılacağını savunarak, “Türkiye’nin Suriye’ye müdahalesi, Fırat Kalkanı Operasyonu açık bir şekilde ABD’ye rağmen yapılmıştır”...

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2016 14:06
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2016 14:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
MHP Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, Fırat Kalkanı operasyonunun Musul’dan Afrin’e uzanan bir alana yayılacağını savunarak, “Türkiye’nin Suriye’ye müdahalesi, Fırat Kalkanı Operasyonu açık bir şekilde ABD’ye rağmen yapılmıştır” dedi.
MHP Milletvekili Ümit Özdağ, Gaziantep Gazeteciler Cemiyet toplantı salonunda basın açıklaması yaparak gündemdeki konuları değerlendirdi. Fırat Kalkanı Harekatı ile yanlış Suriye politikasının düzeltilmeye çalışıldığını söyleyen Özdağ, “Fırat Kalkanı operasyonunun bir zorunluluk olduğunun altını çizmiştim. AK Parti gömleği yanlış iliklemeye başladı. Şimdi bir yerden doğru ilikleyerek, yanlışı düzeltmeye çalışıyor. Bu çok zor bir iştir. Bunun yapılabilmesi için düğmenin çözülmesi, yeleğin, gömleğin tekrar iliklenmeye başlanması lazım. Bunu yapabilmek için ise Suriye ve Suriye rejimi ile olan ilişkiler, yeniden tasarlanması ve düzenlenmesi gerekir. Bu olmazsa olmaz. Sadece Fırat Kalkanı operasyonu yaparsanız. Bunun politik hedefi bellidir. Ama küçük resimdeki politik hedefi bellidir. Büyük resimdeki politik hedefini muhakkak ortaya koymak zorundasınız. ‘Suriye’nin toprak bütünlüğü’ diyorsunuz ama kiminle. Bu ancak Beşar Esad’la sağlanabileceği gözüküyor. Çünkü bölgede en güçlü Suriye içerisindeki meşruluk temeli en fazla olan yapıdır. Arkasındaki güç yapısı da Rusya, İran, Hizbullah, Irak rejimi. En güçlü yapı o” dedi.
“Türkiye’nin kafası karışık”
Özdağ, Türkiye’nin Suriye politikasında kafasının halen karışık olduğunu savunarak, “Türkiye açısından öncelikli olan, Suriye’de demokrasi değil, öncelikli Suriye’nin birliği. Çünkü birlik olmazsa demokrasi olamaz. AK Parti’nin kafası bu noktada halen karışık gözüküyor. Bir taraftan alt düzeyde Suriye rejimi ile görüşmeler yaptığı ifade ediliyor. Bir taraftan da başbakan, 6 içerisinde bazı şeylerin değişeceğini söylüyor. 6 ay çok uzun bir süre. Bu işler çok daha hızlı halledilmeli. Bir de bakıyorsunuz Cumhurbaşkanı çıkıyor halen daha eski söylemde açıklamalar yapabiliyor. Bu kafa karışıklığını ne yazık ki Rus Dışişleri Bakanı Lavrov gidermeye çalışıyor. Özetle ben bu kafa karışıklığının bir an önce ortadan kaldırılması, Suriye rejimi ile sağlıklı bir ilişki sürecinin başlatılması gerektiğini ve ılımlı muhalefetle Suriye rejimi arasındaki bir ilişkinin, irtibatın kurulması gerektiğini düşünüyorum” dedi.
“Harekatın büyüme ihtimalinin çok yüksek olduğunu düşünüyorum”
Özdağ, Fırat Kalkanı Harekatı’nın kapsadığı coğrafi alan ve gönderilecek asker anlamında daha da büyüyeceğini ifade etti. Operasyonun uzun süre devam edeceğini de belirten Özdağ, “Ben harekatın büyüme ihtimalinin çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Müdahalenin coğrafi kapsamının genişleme ihtimalini, yollanacak asker sayısının artma ihtimalinin çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Ben sadece Fırat Kalkanı Harekatı’ndan bahsetmiyorum. Bahsettiğim alan Musul’dan başlayıp, Afrin’e uzanan bir alan. Uzun bir zaman alacak. Türkiye için bu zamanın en kısa sürede olması gerekiyor. Çünkü zaman uzadıkça Türkiye’nin kaybı artacaktır. Bizim böyle bir durumu, daha küçük kayıplarla, lehimize sonuçlandırabiliriz. Ama bunun için politikamızın doğru olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“Operasyon, ABD’ye rağmen yapılmıştır”
Özdağ, “Türkiye’nin Suriye’nin müdahalesi, Fırat Kalkanı operasyonu açık bir şekilde ABD’ye rağmen yapılmıştır. 15 Temmuz’un yapılmasının nedenlerinden birisinin de Türkiye’nin Suriye’ye müdahalesinin engellenmesi olduğunu düşünüyorum. Çünkü Fırat Kalkanı operasyonunun 15 Temmuz’dan çok tasarlanmış ve alt yapısı oluşturulmuş bir operasyondu. Onun da durdurulması içindir 15 Temmuz darbe girişimi. ABD, 15 Temmuz konusunda Türkiye’de ABD ile ilgili oluşan intibaının da verdiği mahcubiyetle, geri adım atmak ve kabullenmek zorunda kaldı. Bu operasyon öncesinde, Türkiye’nin Rusya ve Suriye ile mutabakat sağlaması da Türkiye’nin elini güçlendirirken, ABD’nin de geri adım atmasını sağladı” dedi.
Özdağ, gazetecilerin YPG karargahlarındaki ABD bayrakları ile ilgili soru üzerine, “ABD’nin, Suriye’de Türkiye’nin yaşamsal menfaatlerini tanıdığını ve kabul ettiğini söylemek hala mümkün değil. ABD ordusu bir tarafta Türkiye’nin hayati düşmanı olan ve Türkiye’yi bölmek için çalışan PKK ve PYD ile işbirliği yapıyor. 15 Temmuz sonrasında ABD’de bir hava üstünde FETÖ’ye ait bir okul açıyorlar. Ondan sonra da diyorlar ki, bir NATO müttefikimiz. Çok güzel. Acaba Amerikalılar, Türkiye El Kaide ile Usame Bin Ladin’in çocukları ile iş birliği yapsa nasıl hissederler. Bunları gördüğümüz zaman bunun güzel bir NATO müttefikliği olmadığını düşünüyorum” diye konuştu.
FETÖ, IŞİD ve PKK operasyonları
Özdağ, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yapılan FETÖ, DAEŞ ve PKK operasyonlarını değerlendirdi. Özdağ, “15 Temmuz’da FETÖ tarafından gerçekleştirilen darbe girişimi sonrasında terör şebekesini oluşturan FETÖ-IŞİD-PKK üçgeni terörü operasyonel olarak kullanıldığı ilk bakışta anlaşılacak şekilde tırmandırdılar. Türkiye halen büyük bir istikrarsızlık sürecinden geçmeye devam ediyor. İngiliz ve Alman büyükelçilikleri çalışmalarını durdurduğunu açıkladı. Kanada büyükelçiliği “öngörülemez güvenlik durumu” nedeni ile yurttaşlarına Gaziantep ve Kilis’in de olduğu bazı şehirlerimize gitmeme uyarısında bulundu. 15 Temmuz sonrasında FETÖ’ye karşı kapsamlı operasyonlar başlamıştır. FETÖ’nün son 1000 senede Türk devletinin karşı karşıya olduğu en büyük iç düşman olduğunu 2002-2014 arasında FETÖ ile açık işbirliği yapan AKP’nin içinde anlamak istemeyenler de sonunda anlamışlar veya öyle görünmektedirler. FETÖ’ye karşı sürdürülen polisiye operasyonların ve hukuki süreçlerin devletin varlığının ve birliğinin sürdürülmesi açısından çok büyük bir önem taşıdığı ortadadır. FETÖ’ye karşı sürdürülen operasyonları sulandırmak çok açık bir şekilde sonuç itibarı ile operasyonların önce inanılırlığını ortadan kaldıracak sonra yavaşlamasına yol açacaktır. Oysa son günlerde FETÖ ile mücadelede neden ise gittikçe daha fazla hata yapılmaktadır. Bu sözde hataların bir kısmının kripto FETÖ’cüler tarafından yapıldığı bazı illerimizde ortaya çıkmaya başlamıştır” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.