Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Milletvekili Öz, servis araçları kazalarının araştırılması için önerge verdi

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, farklı alanlarda çalışanların işyerine ulaşım için kullandığı servis araçlarının karıştığı trafik kazalarının artışının araştırılması ve gerekli denetimlerin sağlanması konulu bir araştırma...

Haber Giriş Tarihi: 29.10.2013 12:46
Haber Güncellenme Tarihi: 29.10.2013 12:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, farklı alanlarda çalışanların işyerine ulaşım için kullandığı servis araçlarının karıştığı trafik kazalarının artışının araştırılması ve gerekli denetimlerin sağlanması konulu bir araştırma önergesi verdi. Öz, iş ve çalışan güvenliğinin sadece işyerini değil, işyerine ve evlere ulaşımı da kapsadığını savundu. Sosyal devletin çalışanını riske atamayacağını ve yaşanan kazaların bu açıdan sadece bir trafik meselesi olmadığını, çalışma ilişkileriyle yakından ilgili olduğunu bildirdi.

Milletvekili Öz, kamu ve özel sektörde işverenlerin sağladığı ya da çalışanların aralarında para toplayarak kiraladığı otobüs, minibüs gibi servis araçlarının yaptığı trafik kazalarındaki can ve mal kayıplarının gerçek sebeplerinin, bir Meclis araştırma komisyonu yoluyla belirlenmesini talep etti. Sakine Öz, Manisa’daki maden ve tarım işçilerini taşıyan servislerde yaşanan yakın tarihli kazalardan da örnekler verdiği araştırma önergesinde şunları kaydetti: “İşveren tarafından işyerine gidiş ve mesai sonrası dönüş amacıyla sağlanan birçok servis aracında farklı nedenlerle yaşanan kazalar sonucunda birçok çalışanımız yaşamını kaybetmiş ya da ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalmıştır. Benzer biçimde birçok çalışanımız, çalıştıkları kurum veya kuruluşun servis hizmeti sağlamaması sonucunda, kendi aralarında topladıkları ücretlerle aylık olarak minibüs, midibüs, otobüs servis hizmeti almaktadır. Bu servis araçlarının bakımı, denetimi, taşıdıkları aşırı yolcu sayısı, izledikleri güzergâhlar, hız limitlerine uyma durumları, sürücülerinin uykusuzluğu ve trafikteki dikkat durumları, gün içinde çıktıkları sefer sayısı, yaşanan trafik kazalarında özellikle ön planda tutulması gereken unsurlardandır. Son dönemde yaşamını yitiren vatandaşlarımızın aileleri ya da engelli kalan vatandaşlarımızın bir bölümüyle yürüttüğümüz görüşmelerden de anlaşıldığı üzere işveren kurum ve kuruluşların kendi mülkünde olan servis araçlarında ya da dışarıdan satın aldıkları servis aracı hizmetlerinde ciddi ölçüde sorunlar yaşanmaktadır. Bu sorunlar iş, işçi ve çalışan güvenliğini sekteye uğratmaktadır. İş, işçi ve çalışan güvenliği sadece çalışılan alanı değil, o çalışma alanına ulaşımı ve alandan dönüşü sağlayan araçların güvenliği, bakımı, denetimi, hız sınırı ve taşıma kapasitesini de kapsamaktadır. Sosyal devlet, çalışanını riske atamaz. Yaşanan kazalar, bu açıdan sadece bir trafik sorunu değildir, çalışma ilişkileriyle yakından ilgilidir. Bu açıdan tarım, sanayi ve hizmetler sektöründe çalışanlara hizmet sağlayan toplu taşım servis araçlarının karıştığı kazaların nedenlerinin araştırılarak, iş ve çalışan güvenliğinin trafik ulaşımıyla ilgili boyutlarına dair idari ve yasal önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırma komisyonunun kurulmasını talep ediyoruz.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.