Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Milletvekili Erdoğdu: AKP, pazarlık usulü ihalelerle yolsuzluk yaptı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, AK Parti hükümetinin daha kolay yolsuzluk yapabilmek için birçok ihaleyi pazarlık usulü yaptığı iddiasında bulundu. Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi Kurucu Başkanı Akın...

Haber Giriş Tarihi: 17.12.2014 18:05
Haber Güncellenme Tarihi: 17.12.2014 18:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Milletvekili Erdoğdu: AKP, pazarlık usulü ihalelerle yolsuzluk yaptı
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, AK Parti hükümetinin daha kolay yolsuzluk yapabilmek için birçok ihaleyi pazarlık usulü yaptığı iddiasında bulundu.

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi Kurucu Başkanı Akın Özdemir’in ölümünün 36. yılı nedeniyle düzenlenen ‘Yolsuzluk ve Yoksulluk’ konulu konferansta konuşan Milletvekili Erdoğdu, AK Parti iktidarıyla birlikte kamu ihalelerinde davetiye usulü olarak bilinen pazarlık usulü ihaleler yapılmaya başlandığını söyledi. AK Parti’nin daha kolay yolsuzluk yapabilmek için Türkiye’deki birçok ihaleyi pazarlık usulü yaptığının altını çizen Milletvekili Erdoğdu, pazarlık usulü ihalelerde 'b' maddesinin hoyratça kullanıldığını ifade etti. Bu maddeye göre, deprem, yangın, sel ve idarece öngörülemeyen haller olması halinde ihalenin açık ihale yerine vakit kaybetmemek için davetiye usulüyle yapılabileceğini anlatan Erdoğdu, "Bugün Türkiye’deki ihalelerin bir yarısı kanundan kurtuldu, yönetmeliklerle idare yapılıyor, diğer kalan kısmının da yüzde 70’i açık ihale değil. Bu rakamlara bakan sanıyor ki devlette sürekli deprem oluyor, sel oluyor." dedi.

Pazarlık usulü ihalelerle nasıl yolsuzluk yapıldığına da örnek vererek açıklayan Erdoğdu, "Şimdi herkes ihaleye girerse biz nasıl yolsuzluk yapacağız? Önce diyoruz ki çok ivedi bir durum var, açık ihaleden döndük pazarlık usulüne. Pazarlık usulünde il başkanı ihaleyi alacak. Aralarında anlaşıyorlar. 100 liralık ihaleyi il başkanı 200 liraya alacak, her birine de 2 şer milyon lira para verecek. İşte rüşvet jargonunda buna çıkma parası denir. Diyelim ki 20 milyon lirayı da böyle verdi. Geldi mi iş 120 milyon liraya? Sonra geliyor karşıma, diyor ki bu iş 100 liralık senin kârın da var işin içinde, sana bir 10 daha verelim, olsun 130 lira. Ama biz sana 200 ödeyeceğiz, kalan 70 lira bizde kalacak, biliyorsun bizim vakıflarımız var, hayır hasenat işlerimiz var, buraya para var. İşte bu mantıkla daha kolay yolsuzluk yapabilmek için Türkiye’deki birçok ihale pazarlık usulü yapıldı." ifadelerini kullandı. Erdoğdu, ayrıca AK Parti iktidarı döneminde kamu elindeki kömür ocaklarının yandaş şirketlere peşkeş çekildiğini de sözlerine ekledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.