Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

MHP Grup Başkanvekili Vural: “Anayasayı TBMM Yapar, Meclis’e Gönderdiği Temsilcileri Yapar”

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili Oktay Vural, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum’un yeni Anayasa’da Güney Afrika modelinin ilham alındığı sözlerine ilişkin, “Anayasayı TBMM yapar, Meclis’e gönderdiği temsilcileri...

Haber Giriş Tarihi: 15.06.2016 16:53
Haber Güncellenme Tarihi: 15.06.2016 16:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili Oktay Vural, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum’un yeni Anayasa’da Güney Afrika modelinin ilham alındığı sözlerine ilişkin, “Anayasayı TBMM yapar, Meclis’e gönderdiği temsilcileri yapar. Siz milletin üstünde misiniz, parlamentonun amiri misiniz? Güney Afrika modelini örnek alacakmış” diyerek tepki gösterdi.
MHP Grup Başkanvekili Vural, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Vural, AK Parti ile CHP arasında başkanlık sistemi tartışması olduğunu belirterek, “CHP ile AKP, açıkçası Türkiye’yi başkanlık sistemi adı altında bir dönüşüme götürmek üzere adeta anlaşmış gibi. Şimdi televizyonda ’Oturup konuşalım’ diyorsunuz, komisyonda ’Parlamenter sistem olsun’ diyerek bu komisyonu ortadan kaldırıyorsunuz. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu. Sayın Binali Yıldırım ABD tipli başkanlık peşinde kısa paslaşmalar. Her ikisi de milletin, Cumhuriyetin kalesine gol atma peşinde. Sistemi çalıştırmıyorsunuz. Oluşturulmuş bir uzlaşma komisyonunu bundan önce Adalet ve Kalkınma Partisi bozdu, şimdi de Cumhuriyet Halk Partisi bozdu. Türkiye’yi başkanlık sistemi girdabına sokmak için adeta ikisi de çalışıyor, çabalıyor. Bunların hangisine vatandaşımız inanacak. Dün ‘Başkanlık sistemi olmaz, parlamenter sistem korunmalı’ diye komisyonu bozanlar, şimdi ’ABD başkanlık sistemi olursa konuşalım’ diyorsa, bir diğeri ‘Türk tipi başkanlık’ derken, ‘ABD tipi başkanlık, hodri meydan’ diyorsa bu iki partinin de aziz Cumhuriyetimizin temelleri ve sistemimizin gereği olan konuları savunmakta aciz kaldığını ortaya koyuyor. ABD tipi başkanlık eyalet, federasyon olacak” ifadelerini kullandı.
Vural, başkanlık sistemine ilişkin olarak, “Hangi tipte olursa olsun Türkiye’de eyalet ve federasyon yapılanmasının üst yapılanmasıdır. Sayın Cumhurbaşkanı başbakan iken, ‘Altı kaval üstü şişhane olmaz. Tabi ki başkanlık olacaksa, federasyon da, eyaletler de olur’ diyerek, bunu söylemişti. Başkanlık sistemi PKK’nın özerlik ve federasyon taleplerinin yerine getirilmesidir” değerlendirmesini yaptı.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum’un yeni Anayasa’da Güney Afrika modelinin ilham alındığı sözlerine ilişkin ise Vural şunları söyledi:
“Milletimizin, TBMM’nin iradesi ne zamandan beri Cumhurbaşkanı danışmanlarına verilmiş, kim teslim etti, siz kendinizi ne zannediyorsunuz? Anayasayı sarayda hazırlayıp, millete, milletvekillerine dikte ettirmek neyin nesidir? Milletimizin anayasa yapma hakkını gasp etme hakkını size kim verdi? Anayasayı TBMM yapar, Meclis’e gönderdiği temsilcileri yapar. Siz milletin üstünde misiniz, parlamentonun amiri misiniz? Güney Afrika modelini örnek alacakmış. Herhalde Güney Afrika modeli deyince terörist başını da Mandela yapacaksınız. Bu hikmet size nereden geldi? Irkçılık gibi bir insanlık dramını yaşamış ülkeyi Türkiye’ye benzetmek ne utanmazlıktır, ne hadsizliktir. Mandela kim, zenci kim, beyaz kim.”
Vural, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın ‘operasyon emri aldığı halde operasyona çıkılmayan dönemler oldu’ sözleriyle ilgili olarak, “Sizde ciddiyet varsa bu ithamınızı ispatlamanız sizin şeref ve namus borcunuz olmuştur. Bunu ispat etmezseniz namertsiniz" şeklinde konuştu.
Rusya’ya yakınlaşma konusunda Vural, “Dış politikada henüz değişiklik yok. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin dış politika formülasyonunda milli menfaat ve güvenlikten uzak. Bu eksenlere gelmediği sürece dış politikada değişiklik olduğu kanaatinde değilim” diye konuştu.
TBMM’ye gönderilen Yargıtay ve Danıştay Kanun Tasarısı’na ilişkin bir soru üzerine ise Vural, "Çok isabetli olmuş. YargıTayyip, DanışTayyip, SayışTayyip olur. Başkanlık sisteminin arayışlarının özü de budur. Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay’ı saraya bağlanmak üzere hazırlanmış bir yasadır" cevabını verdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.