Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

MHP Grup Başkanvekili Akçay’dan ’Partili Cumhurbaşkanı’ Değerlendirmesi

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “Türkiye’nin kurum ve kurallarıyla yönetilmeyişi sorunu vardır. Partili cumhurbaşkanı da olsanız, yönetim tarzınız sorun üretmeye yönelikse sorunlar daha farklı şekilde...

Haber Giriş Tarihi: 11.05.2016 14:26
Haber Güncellenme Tarihi: 11.05.2016 14:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “Türkiye’nin kurum ve kurallarıyla yönetilmeyişi sorunu vardır. Partili cumhurbaşkanı da olsanız, yönetim tarzınız sorun üretmeye yönelikse sorunlar daha farklı şekilde çıkmaya başlayacaktır” dedi.
MHP Grup Başkanvekili Akçay, gazetecilerin sorularına cevap verdi. Akçay, partili cumhurbaşkanı ile ilgili olarak 3-4 bakanlık için MHP’nin ‘evet’ diyeceğine ilişkin soruya, “Genel Başkanımız buna ilişkin görüşlerini zaten yıllardır söylüyor. Gerek Anayasa, gerek kuvvetler ayrılığı cumhurbaşkanının yetkileri konusunda, en son Cumartesi günü ve dün grup toplantısında yaptığı açıklamalar. Sayın Canikli’nin açıklamaları bizim Genel Başkanımızdan sonra yapılan açıklamadır. Aslında AKP Grup Başkanvekili hiçbir öneri de getirmemiştir. Sadece bir başlık sundu kamuoyuna. Partili cumhurbaşkanı, 4-5 madde olacak, Anayasa’da 101. maddeden 105-106. maddeye kadar cumhurbaşkanının nasıl seçileceği, nasıl yemin edeceği, tarafsızlığı, sorumsuzluğu gibi çok önemli düzenlemeler yapılmış. Buna ilişkin Canikli’nin bir görüşü oldu mu? Hayır. Sadece partili cumhurbaşkanı olsun, başbakan ile uyumlu olsun. Daha düne kadar kendileri parti kökeninden gelmeleri halinde daha uyumlu olacaklarını iddia ediyorlardı. Türkiye’nin bir sistem ve rejim sorunu yoktur. Türkiye’nin kurum ve kurallarıyla yönetilmeyişi sorunu vardır. Partili cumhurbaşkanı da olsanız, yönetim tarzınız sorun üretmeye yönelikse sorunlar daha farklı şekilde çıkmaya başlayacaktır” ifadesini kullandı.
Akçay, Türkiye’deki kurumların kurallarıyla yönetilmesinin önemine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Sayın Cumhurbaşkanı ‘ben Anayasa’ya uymam, sisteme uymam. Sistem bana uysun’ diyor. Hangi sistemi getirirseniz getirin, Cumhurbaşkanı o gelen yapıyla kavgalı olacaktır. AKP yöneticileri, artık kuvvetler ayrılığına inansınlar. Demokratik hukuk devletinde kuvvetler ayrılığının olduğu bir sistemde uyum kavramı çok doğru bir kavram değil. Belediye başkanından muhtarına kadar, cumhurbaşkanına uyumlu olacak, bunun adı da diktatörlüktür. Devlet yöneticileri Anayasa ve kurumları yönetmekle görevli. Tam aksine uyumsuzluğu getiren Cumhurbaşkanı.”
Partili cumhurbaşkanında cumhurbaşkanının parti başkanı olacağını ve üyeleri seçeceğini belirten Akçay, “Sorumluluğu verin’ diyor. Bunun adı diktatörlüktür” şeklinde konuştu.
Akçay, MHP Kongresi’ne ilişkin Yargıtay’ın kararını Mayıs ayı içinde açıklayacağına ve MHP’nin kongreyi 15 Mayıs’ta yapıp yapmayacağına ilişkin olarak, “Yapılmaması gerekir. Madem yargıya inanıyoruz, Mayıs ayında Yargıtay kararını beklemek en doğrusudur” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.