Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

'Menderes' ve 'Özal' göndermesi

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, HABERTÜRK TV'ye konuştu. Kurtulmuş, YAŞ toplantısı için "Türkiye rutinin dışına itildi" dedi

Haber Giriş Tarihi: 17.07.2016 10:02
Haber Güncellenme Tarihi: 17.07.2016 10:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
'Menderes' ve 'Özal' göndermesi
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş darbe girişimini HABERTÜRK TV'ye değerlendirdi. Kurtulmuş Türk milletine teşekkür ederek, "Bu milletin böyle bir feraseti var. Türkiye geçmişte darbelerden çok çekti. Çok sevdikleri bir başbakanı darağacında gördü. Partilerin kapandığını gördü. Toplumsal birikimimizin içinde Menderes'e, Özal'a sahip çıkabilseydik özlemi var. Millet yapamadığını yapmak için sokaklara çıktı" dedi.

Kurtulmuş, Türkiye'nin rutinin dışına itildiğini vurgulayarak, "Türkiye rutinin dışına itilmiştir. TSK'nın şerefli mensupları, subaylar, komutanlar açıkça 'bu darbenin yanında değiliz' dediler. Onlara millet adına teşekkürü borç biliyoruz. TSK da çürük elmaları görmüş oldu. Süreç rutinin dışında çalışacaktır. Kendisini koruyacak bütün mekanizmaları geliştirecektir" ifadelerini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, HABERTÜRK TV'de darbe girişimini değerlendirdi. Kurtulmuş'un konuşmasının satırbaşları şöyle:

"MİLLETİMİZ NÖBETİNİ TUTMAYA DEVAM ETSİN"
"Bu darbe girişimi püskürtülmüştür, başarısız kılınmıştır. Bir miktar tehlike yok değildir. Milletimiz meydanlarda durdukça, Allah'ın izniyle kısa bir süre içerisinde, bütük kolları imkanları ortadan kaldırılmıştır. Milletimiz bu demokrasi nöbetini tutmaya devam etsin.
Türkiye 24 saatte büyük bir sınav verdi. Sabaha kadar bütün Ankara teyakkuzdaydı. Meclis'e çok sayıda bomba atıldı. Meclis'i gördük. Bir kısmımız Çankaya'da, bir kısmımız Meclis'te çalışmalarını sürdürdü. Kimsede bir korku, çekilme yoktu. Siyasetçiler olarak sorumluluğumu yerine getirdik. Bunun bastırılmasında bir numaralı faktör milletimiz.

"MENDERES'E, ÖZAL'A SAHİP ÇIKABİLSEYDİK..."
Bu milletin böyle bir feraseti var. Türkiye geçmişte darbelerden çok çekti. Çok sevdikleri bir başbakanı darağacında gördü. Partilerin kapandığını gördü. Toplumsal birikimimizin içinde Menderes'e, Özal'a sahip çıkabilseydik özlemi var. Millet yapamadığını yapmak için sokaklara çıktı. İnsanlar yerlerinden kıpırdamıyor. 161 kişinin öldüğü büyük bir direnç var. Türkiye çok darbe gördü ama bu kadar ahlaksız ve barbar bir darbe görmedi.
27 Mayıs'ta bile bombalar atılmadı. TBMM düşman işgalinde bile bombalanmadı. Halkımız 'biz demokrasiye, milli iradeye sahip çıkalım' dedi. Sabahın ilk ışıklarına kadar Çankaya'da çalıştık. Sabah gencecik çocukları, yaşlı amcaları gördük, hislenmemek elde değil. Tankın önüne yatan bir vatandaşın görüntüsü unutulmaz. Vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum.

Medyanın rolü: Türkiye'nin bütün medya kanalları bu darbeye karşı çıktı. CNNTürk'te, TRT'de yayın kesilmesi kolay atlatılacak şeyler değildi. Çok cesurca durdunuz. Türkiye başarılı bir sınav verdi. Milletin bu ferasetine karşı, darbecileri iyice korkutacak, bugünkü parlamentodaki görüntüdür. Darbecilerin kıpırdayacak bir yeri kalmamıştır. Bugün dört parti aynı vurguları yaptılar. Bu Türkiye için önemli bir meseledir. Türkiye bu anlamda önemli bir seviyeye geçti, darbecilere önemli bir cevap verdi.

Meclis'in vurulması: Bu adamların bir numaralı düşmanları milletin kendisi. Millet iradesinin tecelli ettiği o yere garazle, kinle saldırıyor. Türkiye hiç böylesini görmedi. Çok kısa süre içerisinde mahkemeler başayacak. Zor bir geceydi. TBMM'ye bomba atılıyor, biz Çankaya'da sarsılıyoruz. Bu savaş uçaklarını milletin iradesine karşı kullanıyorlar. Siz vatanı koruyun diye görev olarak verildi. Bu anlaşılması zor bir şey.

Birçok ilde hazırlık yapılmış: Bunun çok iyi hazırlandığı, sadece İstanbul ve Ankara ile değil, birçok il ile ilgili planlar yapıldığını öğrendik. Paralel yapının ne kadar içe kapalı bir yapı olduğunu, kendini gizleme kabiliyeti olduğunu söyleyerek, 'amma da abartıyorsunuz' diyorlardı. MGK bunu terör örgütü ilan ettiği zaman 'elinde silah olması gerek' diyenler vardı. Hiç de milleti öldürmekten çekinmeden bu silahları kullanabiliyor. Kendisini o kadar güzel şekilde gizlemiş ki, bu meseleyle bu anlaşılıyor. Bundan sonra kimsenin kendisini kamufile ederek devam etmesi mümkün değil.

YAŞ toplantısı: YAŞ rutin bir şeydir. Türkiye rutinin dışına itilmiştir. TSK'nın şerefli mensupları, subaylar, komutanlar açıkça 'bu darbenin yanında değiliz' dediler. Onlara millet adına teşekkürü borç biliyoruz. TSK da çürük elmaları görmüş oldu. Süreç rutinin dışında çalışacaktır. Kendisini koruyacak bütün mekanizmaları geliştirecektir.

Kuvvet komutanları: Tamamı görevinin başında. Çalışmalarını sürdürecekler.

Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri: Çalışmalar devam ediyor, kısa zamanda ailesiyle buluşacak.

Yargıdaki operasyon: Bunu yıllardır konuşuyoruz. Bazılarının bundan rahatsız olduğunu biliyoruz. HSYK seçimlerinde gördük. Seçime katılan yargıçların yarısı kapalı örgüt mensubu. Yüzde 45 civarında. Darbe teşebbüsü içine girmeseler dahi Türkiye tehlike karşısındaydı. Yargı sisteminden, üniversitelere kadar tamamıyla bürokratik hiyerarşi dışında, bir mekanizma. Şimdi hukukun bütün kuralları bakımından ne kadar zararlı bir grup oldukları ortaya çıkmıştır. Dün akşam bu adamlar darbe yapmış olsaydı, kendi emrinde olmaya bütün bürokratlar sokağa atılmış, işsizdi. Yargı paketinin geri çekilmesi söz konusu değil. Türkiye için ne gerekiyorsa yapılır.

İdam isteği: Türkiye idam cezasını kaldırdı. Biz karşı olduğumuzu dile getiriyoruz. Türkiye çok büyük bir badireden geçmiştir. Türkiye'yi böyle çıkmaz sokağa sokmak isteyenlere karşı ne tedbirler alınacağı konuşulur. TBMM böyle bir karara varırsa bu konu tartışılır.

Gülen'in iade süreci: Çok çok yeni bir durum var. Düne kadar müttefiklerimiz hukuki argümanlarla ama diyebilirlerdi. Şimdi aması falan kalmadı. Cinayet şebekesiyle karşı karşıyayız. Dostluk ilişkisi bu kişinin Türkiye'ye iadesini zorunlu kılar. Biz artık ABD'nin kararını gözden geçireceğine inanıyoruz. ABD'den de darbe girişimine karşı çok açık şekilde bu darbenin karşısında olduğuna dair görüşler gelmiştir. Ben ABD için de yeni bir durumun olduğunu görüyorum. Bu iadenin gerçekleşmesi aramızdaki ilişkilerin doğası gereğidir.

Partilerin ortak tavrı:
14 Temmuz gecesi bu darbe teşebbüsü başlamadan evvel Türkiye, yeni hükümetin yeni dış politika perspektiflerini. Türkiye, Rusya, İsrail üzerinden normalleşme politikaları gerçekleştirmeye başladı. Biz içeride de dilimizi düzeltmek durumundayız. Partiler olarak farklı siyasi kanaatleri olarak bunları en aza indirerek, ortak çözümler üreterek yolumuza devam etmeliyiz. Türkiye'nin iç ve dış siyasal gündemini iptal ederek, totaliter, baskıcı bir yönetime sevk etmek istiyor. Darbeciler bilmeyerek siyasete bir katkı sunmuşlardır. Bugünkü Meclis oturumu bir başlangıcı oluşturur.

Vatandaşlara mesaj: Türkiye'yi çok iyi bir gelecek bekliyor. Milletimiz bu dirayetini sürdürdükçe, bu insanlar demokrasiye sahip çıkarak çocuklarının geleceğine sahip çıktı. Birlik, müşteriklik içerisinde... Meclis'te bugünkü görüntüler birlik görüntüsü olarak sokaklara yansıyacak. Bu barışçıl tavırdan asla vazgeçmemek lazım. Vatandaşlarımızı provakasyonlara karşı uyanık olmaya davet ediyorum. Ortak karşıtımız darbecilerdir, cani gaddar zihniyetedir. Bütün Türkiye yek vücut olarak bu cephede buluşmalı. Türkiye hep beraber bu zor günleri geride bırakarak, yolumuza devam edeceğiz.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.