Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mecliste 'İndira Gandhi', 'indirmek ve kaldırmak' tartışması

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunun 36. birleşimi saat 11.00'de yoklamasız açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Şükran Güldal Mumcu yönetti. 2013 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısının maddeleri kabul edildi....

Haber Giriş Tarihi: 21.12.2014 20:55
Haber Güncellenme Tarihi: 21.12.2014 20:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunun 36. birleşimi saat 11.00'de yoklamasız açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Şükran Güldal Mumcu yönetti. 2013 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısının maddeleri kabul edildi. Yarın bütçenin geneli üzerinde oylama yapılacak.

CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, "Sayın Bakanım, 17 Aralık 2014 günü Liberal Demokrat Parti Beyoğlu ilçe binasına Hindistan'ın efsanevi Başbakanı İndira Gandhi'nin fotoğrafının da yer aldığı İndira Gandhi anma haftası pankartı asılmıştır. Bu pankart parti binasını basan polis tarafından indirilmiş, pankartı asan gençler tutuklanmak istenmiştir. Dost ve kardeş ülke Hindistan'ın tek kadın Başbakanı olan İndira Gandhi'nin posterine polisin gösterdiği bu tahammülsüzlüğü neye bağlıyorsunuz? Kolluk kuvvetlerini İndira Gandhi'nin posterine karşı harekete geçmeye teşvik eden bazı eski bakanların olduğu iddiasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Siyasi partilerin İndira Gandhi Anma Haftası düzenlemesinde siz bir sakınca görüyor musunuz?" sorusunu yöneltti.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de "Liberal Demokrat Parti'nin binasına asılan İndira Gandhi posterlerinin bence bir mahzuru yok. İndira Gandhi hakikaten zulme karşı bir ülkenin bağımsızlığı adına müthiş bir mücadele simgesidir. Türkiye'nin İndira Gandhi'den gocunacak veyahut da onu, İndira Gandhi'yi bir yerlerde yasaklayacak yani ben bir anlam veremiyorum." diye konuştu.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay ise "Sayın Bakana 'indiragandi haftası'yla ilgili bir afiş asılmış bir siyasi partinin, polis tarafından indiriliyor. Sayın Bakanın cevabından şunu anladım, İndira Gandhi'yle Mahatma Gandhi'yi karıştırdı Sayın Bakan. Söz konusu olan, 'indiragandi', orada bir ima var, Türkçede, Türkiye'de bir deyimdir, biraz da argolaşmış bir deyimdir 'İndiragandi yapma.' diye. Şimdi, ben burada desem ki 'Bugün hava bulutlu.', iktidar partisi bana dava açabilir 'Bize ördek dedin.' diye. 'Neden?', 'Hava bulutlu, bulutlu olunca ne olur? Yağmur yağar, yağmur yağınca su birikir, su birikince göl olur, gölde ördek yüzer, ördek dedin bize.' Şimdi, bakın, geleceği nokta şu: Yakında 'kutu' kelimesi yasaklanacak, 'Bilal', 'havuz', 'ayakkabı kutusu' filan deyince yasaklanacak. Vatandaş bağırıyor, feryat ediyor 'Hırsız var.' diye, polisler tutup götürüyor. Ya, polis 'Hırsız nerede?' diye soracağına, bunu haber verene veya tepki gösterene tepkisini gösteriyor." şeklinde konuştu.

Bakan Zeybekci ise "Biraz önce benim şahsi hatamdan kaynaklanan, tabii, aklımızdan öyle şey geçmiyor ki bizim, 'indiragandi' sözlüğü, lügati bizim şeyimizde yok, olmadığı için de bizim anlamamız da biraz zor oluyor. İndira Gandhi tabii ki, 1960'lardan başlayan süreçte 1984 yılına kadar görev yapan ve suiskasta kurban giden Hindistan Başbakanı. Gandhi deyince tabii ki, aklımıza gelen efsane, Mahatma Gandhi. Ha, indiragandi sizin sözlüğünüzde olabilir. O indirmek ve kaldırmak işleri eğer size aitse onu size iade ediyorum, o anlamda kullanıldıysa da iade ediyorum." dedi.

Bu sözler üzerine tartışma başladı.

Akçay: Açık açık indirip, kaldırırken, götürürken, yürütürken…

Zeybekci: O size ait, bu Meclis buna şahit.

Akçay: Size ait, size, size! Fellik fellik götürüyorsunuz. Ayıp, ayıp!

Zeybekci: Burada koalisyon hükûmetleri döneminde KİT'lerin nasıl paylaşıldığı, kürsünün nasıl paylaşıldığı…

Akçay: "Hırsız var." diyenleri götürüyorsunuz.

Zeybekci: kamu bankalarının nasıl paylaşıldığı, Ziraat Bankasının ve Halk Bankasının…

Akçay: Dört bakan niye istifa etti?

Zeybekci: her birinin yirmişer milyar TL'lik görev zararı yaptığı, Ziraat Bankası, Halk Bankasının IMF'ye kapatılacağını taahhüt edenler, altında imza atanlar bellidir.

Akçay: Hesabını sor, hesabını.

Zeybekci: Vakıflar Bankasının satılmasının kararını alanlar bellidir.

Akçay: Hesabını sor, hesabını. Hesaptan kaçmayın.

Zeybekci: Vakıflar Bankasını satışa çıkarıp da sosyete generale "750 milyon dolarlık hazineden pay aktarılırsa alırım." denen günler bellidir. Bundan daha çok… Eğer o anlamda kullanıldıysa -ki siyasete yakıştıramıyorum- bundan daha büyük bir "indiragandi" Olur mu?

Akçay: Selefinle konuşsun sen.

Zeybekci: Bu memlekette iki gecede bankaların talanıyla ortaya çıkan zarar 60 milyar dolardır ve bugünkü değeri de 200 milyar dolardır.

Akçay: Niye hesabını sormuyorsunuz?

Zeybekci: Soruldu ve sormaya da devam ediliyor.

Akçay: Sorulduysa ne konuşuyorsun?

Zeybekci: Bunların peşinden gidildi.

Akçay: Sen önce kendi iktidarınızın hesaplarını verin.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.