Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kuşoğlu: Soma'da ihalesiz ve yönetim kurulu kararı olmadan usulsüz ihale verildi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, Soma'da ihalesiz ve yönetim kurulu kararı olmadan iki şirkete en az 4 milyar liralık usulsüz olarak ihale verildiğini söyledi. Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Kuşoğlu,...

Haber Giriş Tarihi: 22.09.2014 13:37
Haber Güncellenme Tarihi: 22.09.2014 13:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, Soma'da ihalesiz ve yönetim kurulu kararı olmadan iki şirkete en az 4 milyar liralık usulsüz olarak ihale verildiğini söyledi.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Kuşoğlu, kamuoyu ve basının yolsuzluk refleksini yitirdiğini, Cumhuriyet tarihinin en fazla yolsuzluklarının olduğu bir dönemin yaşandığını, ancak konuyla kimsenin ilgilenmediğini ifade etti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a soru önergeleri verdiğini hatırlatan Kuşoğlu, bakanın verdiği cevabın, yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarını doğrular nitelikte olduğunu kaydetti.

Bakana, 19 Eylül'de bir mektup yazdığını dile getiren Kuşoğlu, durumun vahim olduğunu ve kendi imzasıyla da bir anlamda durumun teyit edildiğini bildirdiğini anlattı. Soma'da ihalesiz ve yönetim kurulu kararı olmadan iki şirkete en az 4 milyar liralık usulsüz olarak ihale verildiğini savunan Kuşoğlu, Soma'da şirketlerin alım garantisi ile satış verildiğini söyledi.

Şirketlerin hak edişlerinde anormal artışlar olduğunu belirten Kuşoğlu, "Soma A.Ş kömürlerin tutarı bir milyar 590 milyon TL ediyor. İmbat A.Ş 13 yıl uzatma söz konusu, 2 milyar 457 milyon. En az 4 milyar TL. Kömür stoklarına göre çok daha fazla olabilecektir." diye konuştu.

İki şirketin paralarını aldıklarını anlatan Kuşoğlu, 2005 yılından itibaren şirketlerin hak edişlerinde anormal bir yükselişin bulunduğuna dikkat çekti. "Bu iki şirketin normal olarak bir milyon ton üretim yapmaları gerekirken, 4-5 milyon tona yakın üretim yapabiliyorlar. Bunu, işçinin canını tehlikeye atma pahasına yapıyorlar. 301 kişinin ölmesiyle sonuçlanan facianın sebebi budur, aşırı kazanma hırsıdır. ‘Ne kadar üretim yaparsak, TKİ’den alıyoruz’ anlayışı var. Bir yolsuzluk vardır. Kanuna uymadan yapılan üretim vardır." şeklinde konuştu.

Bakan Taner Yıldız'a 9 sayfalık mektup yazdığını, gereklerinin yerine getirilmesini isteyen Kuşoğlu, "Bu konunun incelenmesi lazım. Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar tarafından incelenmesi lazım. Yargının konuyla ilgili gereğini yerine getirmesi lazım. Aynı zamanda bu basın toplantısıyla da savcılara suç duyurusunda bulunuyorum bu konuyla ilgili. Ayrıca kendilerine de durumu bildireceğim. Maalesef yolsuzluk, insan canını tehlikeye atma, her şey mevcut bu işin içerisinde. Sayın bakanın gereğini yerine getirmesini bekliyorum. Bütün bunlar yerine getirilse de getirilmese de başka yolsuzluklar da söz konusu. Onlarla ilgili de yakında başka açıklamalarda bulunacağım." dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.