Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kurtulmuş'tan önemli açıklamalar

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu'nda gündeme gelen 670 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 2010 yılı KPSS’de soruları çalarak memuriyete girdikleri tespit edilenlerin memuriyetten ihraç edileceklerini, hakkı ile devlet memurluğunu kazanmış olanlara hiçbir şey olmayacağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 15.08.2016 19:26
Haber Güncellenme Tarihi: 15.08.2016 19:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kurtulmuş'tan önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu toplantısından sonra basın toplantısı düzenleyen Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısında 670 ve 671 sayılı KHK’lar ile yapılan yeni düzenlemeleri açıkladı. FETÖ’nün tamamıyla ortadan kaldırılması, devletin kurum ve kuruluşlarından kazınması için gerekli adımların neler olduğu üzerinde durulduğunu ve bu konuda yapılanların tartışılarak yol haritasının açık bir şekilde paylaşıldığının altını çizen Numan Kurtulmuş, toplantıda OHAL çerçevesinde anayasanın Bakanlar Kurulu'na verdiği yetki çerçevesinde iki kanun hükmünde kararnamenin gündeme geldiğini belirtti. Kurtulmuş, “Bunlardan bir tanesi, henüz bu konuda herhangi bir madde bulunmayan konularla ilgili 670 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'dir. 670 sayılı KHK’da öncelikli olarak bazı bakanlıklarımız ve kurumlarımızdan gelen kamu personeli olma vasfını yitirmesi gereken, FETÖ’cü olduğu tespit edilen kişilerle ilgili düzenlemelerdir. Dışişleri, Sahil Güvenlik, Emniyet Genel Müdürlüğü ve TSK başta olmak üzere çeşitli kurumlardan gelen liste bugünkü KHK ile yayınlanarak yürürlüğe girecek. Bu listede ismi geçen FETÖ mensupları devlet memuriyeti vasfını kaybedeceklerdir. Bu kararname çerçevesinde, bu kararname ile görevden alınanların unvan ve meslek adlarını kullanmaları mümkün olmayacaktır. Örneğin ‘büyükelçi, hakim, savcı’ gibi, TSK’da subaysa mesleki rütbeleri gibi, ‘vali’ gibi bir takım meslek unvanlarını kullanmaları mümkün olmayacak. Hem unvanlarını kullanamayacaklar hem de buralardan kaynaklanan haklarını kullanamayacaklar. 670 sayılı KHK ile kapatılan FETÖ ile irtibatlı olan kurum ve kuruluşların hakları, alacakları, yükümlülükleri ve taşınmazlarının ne olacağı Maliye Bakanlığı'nın uhdesine bırakılmıştır. Maliye Bakanlığı bu anlamda el konulan bu tür kurum ve kuruluşların alacakları, yükümlülükleri, taşınmazları ile ilgili kararları kendileri belirleyecek, bunların bir kısmını da diğer kamu kurumlarına dilerse, ihtiyaç ortaya çıkarsa bedelsiz olarak tahsisini yapacaktır. Kapatılan vakıfların mal varlıkları, hak ve alacakları ile ilgili sorumluluklarsa Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne tevdi edilmiştir. 670 sayılı KHK ile yaptığımız bir diğer düzenleme ise 2010 KPSS ile ilgilidir. 2010 KPSS’de soruları çaldıkları ve bu şekilde devlet memuriyetine girdikleri tespit edilenler devlet memuriyetinden ihraç edileceklerdir. Ancak, 2010 sınavı ile girmiş olup, yapılan soruşturmalar sonucunda gerçekten hakkı ile devlet memuriyetine girdiği tespit edilenlere hiçbir şey olmayacak. Onlar devlet memuriyeti sıfatlarını kullanmaya devam edecekler” dedi.

670 sayılı KHK ile yapılan diğer düzenlemeleri de açıklayan Kurtulmuş, “Bir başka düzenleme, 15 Temmuz şehitleri ve gazileri ile ilgili düzenlemedir. Bu çerçevede çok sayıda düzenleme var ama bunlardan en önemlilerinden birisi, bu şehit ve gazilerimizin SGK borçları silinecek, buradan kaynaklanan bir takım aksaklıklar ortadan kaldırılacak. Ayrıca kapatılan askeri okullardaki sözleşmelerin feshi meselesi de bu KHK gündeme gelmiş ve kararlaştırılmıştır. Söz konusu bu kararname ile birlikte GATA ve askeri hastaneler Sağlık Bakanlığı'na devredilmesi düzenlenmiş, orada çalışan sağlık personeli ile ilgili detaylı düzenlemeler yapılmıştır. Bu KHK ile dikkat çeken başka bir önemli husus ta Çengelköy’de şehit olan Yeni Şafak gazetesi fotomuhabiri İsmail Cambaz Hasan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına şehadetinden sonra bu KHK ile alınmıştır. Ailesinin başvurusu üzerine bu kararname ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı kendisine verilmiştir” diye konuştu.

671 sayılı KHK ile yapılan düzenlemeler
Bakanlar Kurulu'nda gündeme gelen 671 sayılı KHK’nın içeriği hakkında da bilgi veren Kurtulmuş, “Bu kararnamenin içerisinde yer alan konular, halen herhangi bir şekilde yasal düzenleme hakkında yasal düzenleme yapılmış olan konulardır, bu konularla ilgili ilave bir takım düzenlemeler yapılması ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bunlardan bir tanesi TSK’nın pilot açığının kapatılması ile ilgili düzenlemelerin gerçekleştirilmesi. Onunla ilgili çalışmalar yapılmış, yeni pilot alımı ya da eskiden pilot olup ta bir vesile ile TSK’dan ayrılmış olanların yeniden TSK’ya kazandırılması ile ilgili düzenleme 671 sayılı KHK ile yapılmıştır. Burada çok önemli gördüğümüz adımlardan birisi ise TİB’in kapatılması. TİB kapatılmış, TİB’in bütün yetkileri, sorumlulukları, personeli ve teknik bütün imkanları BTK’ya devredilmiştir. 671 sayılı KHK’nın üçüncü önemli ayağı ise özel harekat polisinin istihdamı ile ilgili yeni düzenlemeler, bir takım yeni özel harekat polisi alınması ile ilgili sürecin bu KHK ile açıklığa kavuşturulması. Önemli gördüğümüz başka bir kon ise YÖK’ün talebi çerçevesinde, biliyorsunuz 2006 sonrasında kurulan 41 üniversitemizde öğretim üyelerinin emeklilik yaşı 67’den 72’ye çıkartılmıştı. Bu üniversitelerimizdeki emeklilik yaşını 75’e çıkartıyoruz. Böylece yeni kurulan üniversitelerimizin, özellikle üniversitelerden ayrılan ya da uzaklaştırılan öğretim üyeleri açığı göz önünde bulundurulursa üniversitelerimizin öğretim elemanı bulma konusundaki zorluklarının giderilmesi için de burada böyle bir düzenleme yapılması ihtiyacı ortaya çıkmıştır” açıklamasında bulundu. 

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.