Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Koç’tan AB Bakanına: Size, fiilen boşlukta olan görevinizde sabır diliyorum

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır’ın, kendisi için ‘AB Bakanlığında bir oda ayıracağı’ sözlerine “Başbakanın ve bilhassa Cumhurbaşkanının çizdiği çizgiyle Türkiye’yi...

Haber Giriş Tarihi: 24.12.2014 17:28
Haber Güncellenme Tarihi: 24.12.2014 17:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır’ın, kendisi için ‘AB Bakanlığında bir oda ayıracağı’ sözlerine “Başbakanın ve bilhassa Cumhurbaşkanının çizdiği çizgiyle Türkiye’yi taşıdıkları fotoğrafla AB’yle ilgili müzakerelerin bir çıkmazda olduğunu ben değil, AB organları ifade ediyor. Sayın Bozkır, sizin muhatap olduğunuz alanda sıkıntınız bu. Ben bunu tespit ediyorum. Yine de size fiilen boşlukta olan görevinizde, bakanlığınızda, çalışmalarınızda sabır dilemekten başka bir şey gelmiyor elimden.” karşılığını verdi.

CHP genel merkezinde MYK toplantısı sürerken gazetecilere açıklamalarda bulunan Haluk Koç, AB Bakanı Bozkır’ın dünkü basın toplantısında kendisiyle ilgili sözlerine de değindi. CHP’li Koç, “Kendi işlevini yitirmiş, Türkiye’nin bugünkü politikası dolayısıyla AB Bakanlığı'nın şu andaki bakanı Sayın Bozkır’la da ilgili bir şeyler söylemiştim hatırlıyorsunuz. Dün eksik olmasınlar benim siyasi kariyerimi, akademik kariyerimi öven bir takım cümlelerle de çok diplomatik bir şekilde cevap vermiş eksik olmasınlar. Bana verdiği cevapta önemli bir bilim adamı olduğumu, saygı duyduğunu ama dış politika konusuna çok yatkın olmayacağımızı, değerlendirmelerimizin yanlış olduğunu söylemiş. Başarısız olursam da AB bakanlığında bana bir oda ayıracağını söylemiş.“ hatırlatmasında bulundu.

“AMA BU GERÇEKLERLE SİZİ BULUŞTURMAK ZORUNDAYIM”

“Sayın Bozkır, siz saygın bir büyükelçisiniz, mesleki bilginize, deneyiminize, kariyerinize benim de saygım var.” şeklinde sözlerini sürdüren Haluk Koç, “Ben de parlamenter olarak Avrupa Akdeniz Asamblesi üyeliği, AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu üyeliği, daha sonra da Avrupa Konseyi Sosyalist Grup'ta üyelik ve bilhassa denetim komisyonu dahil birçok önemli komisyonda da grubumun görevlendirmesi dolayısıyla görev yapan ve 6 ay kadar da Cumhuriyet Halk Partisi'nin Mayıs 2010-Kasım 2010 arasında 6 ay kadar dış ilişkilerini yürütme noktasında Genel Başkan Yardımcılığını yapmış, görevini yerine getirmiş bir kişiyim. Sizin çekirdekten mesleğiniz diplomatlık olabilir. Ben buna hiçbir şey demiyorum. Şimdi üyesi bulunduğunuz hükümetin uygulamalarına baktığınızda nasıl bir çelişki içinde olduğunuzu çok iyi görmeniz gerekiyor. Sizi üzmek istemem ama bu gerçeklerle sizi buluşturmak zorundayım dünkü sözleriniz üzerine.” izahını yaptı.

“BİR İNSAN KENDİSİNE KARŞI SAYGISINI NE ZAMAN YİTİRİR?”

CHP’li Koç, Bakan Bozkır’a, “Bir insan kendisine karşı saygısını ne zaman yitirir?’ sorusunu yönelterek, şunları dile getirdi:
“Donanımlı bir insan, yetkin bir insan. İnanmadığı şeyleri siyaset görevi olarak söylemeye başlar ve bu yönde bir tavır geliştirirse önce kendisine karşı saygısını yitirmeye başlar. Siz tam da böyle bir iklimin içindesiniz Sayın Bozkır. AB standartlarında bir demokrasi. Evrensel normlarda bağımsız bir yargı sistemi, medya özgürlüğü, ifade ve düşünce özgürlüğü, kuvvetler ayrılığı ilkesinin geçerliliğini koruduğu bir tam demokrasi. Yarım porsiyon değil bir tam demokrasi. AB müktesebatında önemli kavramlar değil mi Sayın Bozkır? Sahi bu kavramların bozuk para gibi harcandığı bir ortamda aklına gelen her lafı, sözü laf olsun torba dolsun tarzında her gün saçmalayan bir cumhurbaşkanı, hayalleriyle yaşayan bir Başbakan. Bu kavramların çok dışında uygulamalar. Peki siz AB’deki muhataplarınıza neler anlatabileceksiniz? Sayın Bozkır çok zor işiniz. Malzemeniz bu. Siz ne anlatacaksınız? Bizde medya özgürlüğü vardır mı diyeceksiniz? Bizde demokrasi kurallı, bütün kurumları işleyerek mi çalışıyor diyeceksiniz? Bizde yargı bağımsızlığı oturmuş mu diyeceksiniz? Bizde kuvvetler ayrılığı ilkesi her ne kadar ayağıma dolanıyor deseler de dört dörtlük işliyor mu diyebileceksiniz?”

Cumhurbaşkanının, her gün bir filin züccaciye dükkanına girdiği gibi her kavramı altüst ettiğini söyleyen Koç, “Ve siz AB’den sorumlu müzakerelerden sorumlu bir bakan olarak muhataplarınıza bunu açıklamak zorundasınız. Siz Haluk Koç’la uğraşmayın iyisi mi. Siz bakın yani ne kadar zor sizin reçeteniz çok zor. Uygulanması da çok zor.” dedi.

“SİZE, SABIR DİLEMEKTEN BAŞKA BİR ŞEY GELMİYOR ELİMDEN”

Koç, Bakan Bozkır hakkındaki sözlerini, “Şimdi Cumhuriyet Halk Partisi olarak söylediğimiz her sözün canınızı acıttığını çok iyi biliyoruz. Ama içinde bulunduğunuz durumun bir tıp doktoru olarak değerlendirmesine de ihtiyaç duyduğunuzu, gösterdiğinizi kabul buyurun. Biz tedaviyi önerelim Sayın Bozkır. Siz reddedebilirsiniz hayhay. Sonra 5-10 yıl gibi sizden öncekilerin yaptığı gibi anılarınızı yazarsınız, pişmanlıklarınızı sergilersiniz. Biz de bunları 5-10 yıl sonra hep beraber okuruz, öğreniriz, değerlendiririz. Bugün böyle konuşuyorsunuz. Mutlaka bir yere pişmanlıklarınızı not ediyorsunuzdur. Bunu artık anılarınızda hep beraber değerlendiririz. Yine de sözlerimde duruyorum. Başbakanın ve bilhassa Cumhurbaşkanının çizdiği çizgiyle Türkiye’yi taşıdıkları fotoğrafla AB’yle ilgili müzakerelerin bir çıkmazda olduğunu ben değil AB organları ifade ediyor. Sayın Bozkır sizin muhatap olduğunuz alanda sıkıntınız bu. Ben bunu tespit ediyorum. Yine de size fiilen boşlukta olan görevinizde, bakanlığınızda, çalışmalarınızda sabır dilemekten başka bir şey gelmiyor elimden.” şeklinde tamamladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.