Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Kiralanan taşıtlar için 2014 yılında 253 milyon lira harcandı"

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Meclis'teki bütçe görüşmeleri sırasında konuştu. Bakan Şimşek, 2014 yılında kiralanan taşıt sayısının 15 bin 10 olduğunu belirterek taşıt kiralamaları için 2014 yılında toplam 253 milyon lira harcama...

Haber Giriş Tarihi: 19.12.2014 22:44
Haber Güncellenme Tarihi: 19.12.2014 22:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Meclis'teki bütçe görüşmeleri sırasında konuştu. Bakan Şimşek, 2014 yılında kiralanan taşıt sayısının 15 bin 10 olduğunu belirterek taşıt kiralamaları için 2014 yılında toplam 253 milyon lira harcama yapıldığını ifade etti. Bakan Şimşek bunun ise bütçenin on binde 5'ine denk geldiğine dikkat çekti.

F35 uçaklarına ilişkin bir soruya ise Bakan Şimşek, "Ortaklığa katılım toplam bedeli 929 milyon dolar, şimdiye kadar ödenen 354 milyon dolar, başka da bir ödeme yapılmadı. Ama, 100 uçağın temini için toplam bedel 16 milyar dolar. Ek ders ücretine ilişkin şu an itibarıyla tamamlanmış herhangi bir çalışmamız yok ama 2014 yılında biliyorsunuz genel olarak bütün memurlarımıza brüt 175 lira bir zam yapmıştık seyyanen, öğretmenlerimize ayrıca 150 liralık seyyanen ilave bir artış vermiştik. Akademisyenlerimize de son dönemde çok ciddi artışlar sağladık, 726 lira ile 835 lira arasında bir artış söz konusu." diye konuştu.

"Diyanet taşıt aldıysa bütçe kaynaklarından mutlaka almıştır." diyen Bakan Şimşek, mazot, gübre de ÖTV, KDV gibi bir indirimin şu an itibarıyla üzerinde çalıştıkları bir husus olmadığını kaydetti.

"Çözüm süreci Türkiye'yi gerçekten güçlendirecek bir süreçtir." diyen Şimşek, şöyle devam etti: "Şimdi, herhangi bir bina yapılması veya herhangi bir projede… O projede, efendim işte, kullanılan ürünlerin menşei vesaire bu konular Sayıştay denetimine tabidir. Kesin hesapta da o rakamlar ortaya konulabilir ama Maliye Bakanlığına saniye saniye hangi menşei, hangi, ne kullanılıyor bilgisinin gelmesinin de zaten bir mantığı yok, gelse de yönetilmesi anlamında yani onun takibi noktasında da çok fayda sağlayacağını sanmıyorum."

IMF'nin borçlarının çok ağır şartlarla geldiğini dile getiren Şimşek, "Şimdi, o ağır şartların birçok boyutu vardır; ekonomik boyutu vardır, siyasi boyutu vardır. Dolayısıyla Türkiye'nin IMF borçlarını tamamen ödemiş olması, AK Parti hükûmetleri döneminde bu faslı kapatmış olması önemli bir kazanımdır, her açıdan önemli bir kazanımdır, aslında Türkiye'nin bir sınıf atlamasıdır diye bakmak lazım. Şimdi, dış borca ilişkin rakamı sordunuz. Kamu sektörünün dış borcu 2002 yılında 64,5 milyar dolar, Merkez Bankasını da eklerseniz 22 milyar dolar yani toplamda 2002 yılında Merkez Bankası kamu sektörü anlamında burada arkadaşların verdiği rakama göre 86,5 milyar dolar. Bu rakam 2014 ikinci çeyrek itibarıyla merkezî hükûmet için -yani kamu anlamında- 119,5 milyar dolara çıkmış, Merkez Bankasının ise 22 milyardan 4,3'e düşmüş, toplamına bakarsanız 123,8 milyar dolara çıkmış. Aslında dikkat ederseniz Türkiye'nin kamunun dış borcunda fazla bir artış yok, hatta kamunun rezervleri çok hızlı arttığı için, Türkiye, dünyadan alacaklı hâle gelmiştir. Türkiye'nin net dış borcu en son baktığımda, millî gelire oran olarak eksi yüzde 4,8 civarındaydı yani Türkiye bir anlamda net dış varlığı, kamu anlamında söylüyorum… Ha, özel sektörün borcu artmıştır ama özel sektörün de varlıkları artmıştır. Bir rakam vereyim ben size: Özel sektörün reel yatırımları reel olarak 2002'yi 100 alırsanız 2013'te -yanlış hatırlamıyorsam- 254'e çıkmıştı. Dolayısıyla özel sektörün yatırımlarında çok ciddi reel olarak da bir artış olmuştur." şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.