Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kılıçdaroğlu: “Turizmcinin Sorunları Var Ama Çözülmedi”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, turizm sektörünün ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirterek, “Turizmcinin sorunları var, ama çözülmedi. Daha önemlisi; 2016 yılını kayıp yıl olarak görüyorlar....

Haber Giriş Tarihi: 18.06.2016 17:05
Haber Güncellenme Tarihi: 18.06.2016 17:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kılıçdaroğlu: “Turizmcinin Sorunları Var Ama Çözülmedi”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, turizm sektörünün ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirterek, “Turizmcinin sorunları var, ama çözülmedi. Daha önemlisi; 2016 yılını kayıp yıl olarak görüyorlar. En büyük endişeleri, bunun 2017 yılına sarkmış olması” dedi.
CHP Lideri Kılıçdaroğlu, partisinin İstanbul Maslak’taki Steigenberger Hotel’de düzenlediği "Turizm Sektörünün Krizi ve Belediyelerimiz" konulu toplantıya katıldı. Toplantının sonunda basın toplantısı düzenleyen Kılıçdaroğlu, turizm sektörünün ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu ifade ederek, "Turizmcinin sorunları var, ama çözülmedi. Daha önemlisi; 2016 yılını kayıp yıl olarak görüyorlar. En büyük endişeleri, bunun 2017 yılına sarkmış olması” ifadelerini kullandı.
“Gönül isterdi ki; var olan sorunlar hükümet tarafından değerlendirilsin ve taraflarla bir araya gelerek ortaya konulsun” diyen CHP Lideri, “Şuana kadar turizmde sağlıklı bir çözümün ortaya çıkmadığını biz söylemiyoruz turizmin taraftarları bunu bir ortak görüş olarak deklare ediyorlar. Sorun var ama çözülmedi. Daha önemlisi; 2016 yılını kayıp yıl olarak görüyorlar. En büyük endişeleri, bunun 2017 yılına sarkmış olması. Eğer sağlıklı ve tutarlı önem alınmazsa turizm sektörü sadece 2016’da değil 2017 ve 2018’de ciddi sorunlarla karşılaşabilir. Turizm sektörü yeniden 500 bin işsiz yaratacak deniyor” şeklinde konuştu.
KISA VE UZUN VADELİ PLANLAR
Turizm sektöründe yaşanan bir kırılmanın ekonominin tüm sektörlerine şu veya bu şekilde yansıdığına dikkat çeken Kılıçdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Turizmin önemli noktalarından birisi de, gıdadan başlayıp tarıma kadar, tekstilden başlayıp inşaat sektörüne kadar, bütün sektörleri etkilenmiş olmasıdır. Burada yaşanan bir kırılma, ekonominin tüm sektörlerine şu veya bu şekilde yansımaktadır. Bu sorunu aşmanın yolu kısa, orta ve uzun vadeli planlar ve politikalar oluşturmakla başlıyor. Turizm politikasının yeniden 0’dan ele alınıp yapılandırılması gerekiyor.”
Türkiye’nin bölgesel markalar oluşturma konusunda olağanüstü zengin bir ülke olduğunu vurgulayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Turizmci arkadaşların söylediği bir şey daha var; ‘biz bölgesel markalar yaratmak zorundayız’ diyorlar. Türkiye, bölgesel markalar yaratma konusunda olağanüstü zengin bir ülke. Özellikle kıyı kesiminde belediyelerin yaz ve kış nüfusları arasında 2-3 kat fark var. Gelir aynı gelir. Turistlere hizmet verenler belediyelerden hizmet bekleyecek. Ama bu belediyelerin sağlıklı ve tutarlı hizmet üretmek için yeterli gelir kaynaklarına ihtiyacı var. Bu açıdan Belediye Hizmetleri Kanunu’nun süratle parlamentoya getirilmesi gerekiyor” dedi.
Konuşmasında turizmcilerin ulaşım sorunlarındaki detaylarına da inen Kılıçdaroğlu, “Türk Hava Yolları ile hepimiz övünüyoruz. Ama turizmciler Türk Hava Yolları’ndan yakınıyorlar. Turistlerin en çok geldiği Antayla Dalaman gibi hava alanları var deniliyor. Antalya Dalaman Hava alanlarından hangi ülkelerden turist geliyorsa o ülkelere Türk Hava Yolları’nın tarifeli ucak koyması gerekir diyorlar. Yıllardır söylüyoruz Türk Havayolları tarifeli sefer koymuyor. Koymadığı için de bu hava alanlarına yeteri kadar turist gelmiyor diye şikayetler aktarıldı” şeklinde konuştu.
BORÇ 18 MİLYAR 900 MİLYON DOLAR
Yaşanan sorunlar nedeniyle turizm sektörünün 18 milyar 900 milyon dolar borcu olduğunu anlatan CHP Genel Başkanı, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü: “Sektörün bugün itibarıyla 18 milyar 900 milyon dolar borcunun olduğu söyleniyor. Sektör krizde, turist yok. Krizin aşılması için hükümetin bu konuda acil önlem alması lazım. Bankalar da kapıda gelirimiz yok ne yapacağız diyorlar. Tek çare otelleri satmak. Bizi bu noktaya hükümet getirmemeli diyorlar. Bu noktaya gelirsek bu kriz ekonominin tüm katmanlarını etkiler. Neden turist gelmiyor? Asıl sorulması gereken temel soru bu. Türkiye’nin bozulan imajı konusunda ortak bir görüş var. Turizm de dahil bütün sektörlerde. Türkiye’nin bozulan imajı Türkiye’ye turistin gelmesini engelliyor. Hukuk ciddi bir sorun. Adalet ciddi bir sorun Türkiye’de can güvenliği var mı. Türkiye’de insanların sosyal yaşamına doğrudan doğruya müdahale ediliyor mu. Türkiye’nin demokrasisinde ciddi ama ciddi bir kan kaybı var. Bu kaygı hemen hemen bütün ülkelerde yaşanıyor. Bir turizimci şunu söyledi; Türkiye’nin bozulan imajını düzeltmek çok zor. Batıda hangi kanalı açsanız Türkiye’nin aleyhine haberlerle dolu.Türkiye’de acaba bir demokrasi mi var bir dikta rejimi mi var. Türkiye’de dikta yönetimi olduğu konusunda demokrasisi gelişmiş ülkelerde yaygın bir kanaat var. Türkiye’de demokrasi yok dikta yönetimi var. Dikta yönetimi olduğu yerde kimsenin can ve mal güvenliği yok. O zaman biz Türkiye’ye niye gidelim. Bu imaj değişmediği sürece hangi önlemi alırsak alalım Türkiye’ye yeterli turisti getiremeyeceğiz. Bakın Türkiye’de otellerde turist yok İspanya’da İtalya’nın Yunanistan’ın otellerinde yer yok.”
DEMOKRASİ VURGUSU
“Demokrasi standartlarının yükseltilmesi açısından açık ve net çağrı yapıyoruz” diyen Kılıçdaroğlu, “Demokrasi standartlarının yükseltilmesi açısından parlamentoya gelecek olan her tasarıya evet diyeceğiz. Çünkü bu ülkenin demokrasiye ihtiyacı var. Bu ülke insanının öğürlüğe ihtiyacı var. Turistin gelmesi için her şeyimiz var. Eksik olan, turistin gelmesini engelleyen en temel şey; Türkiye’deki dikta yönetimi bu yönetimin değişmesi gerekiyor” diyerek sözlerini noktaladı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.