Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kavcıoğlu: “Bize gelen yatırımcı Moody’s’in ağzına bakmayacak”

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in, Türkiye’nin kredi notunu düşürmesine dair konuşan AK Parti Bayburt Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Dr. Şahap Kavcıoğlu, "Türkiye 2015 yılında, Gezi, MİT TIR’ları,...

Haber Giriş Tarihi: 29.09.2016 14:24
Haber Güncellenme Tarihi: 29.09.2016 14:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kavcıoğlu: “Bize gelen yatırımcı Moody’s’in ağzına bakmayacak”
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in, Türkiye’nin kredi notunu düşürmesine dair konuşan AK Parti Bayburt Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Dr. Şahap Kavcıoğlu, "Türkiye 2015 yılında, Gezi, MİT TIR’ları, 17-25 Aralık gibi olaylara rağmen 15.8 milyar dolar doğrudan yatırım alan bir ülke. Çok önemli değil yani bize gelecek insanlar Moody’s’in ağzına bakıp gelmeyecekler" dedi.
15 Temmuz darbe girişiminin ardından Moody’s’in 90 günlük bir süre içerisinde Türkiye’nin kredi notunu değerlendireceğini ancak bu süreyi beklemeden politik yorumlarla bu sonuca gittiklerini ifade eden Kavcıoğlu, “Tabi bunların hiçbirisi söylediklerinin arkasında durmadılar. Yani o 15 Temmuz’dan sonra Türkiye’nin notunu ne olursa düşürebileceklerini açıkladıkları nedenlerin hiçbirisi Türkiye’de gerçekleşmediği halde kendileri politik yorumlarla bu sonuca gittiler. Yani bence kendi itibarları kendi saygınlıkları sorgulanır hale geldi. Özellikle Moody’s 90 günlük süre içerisinde öne sürdüğü, 15 Temmuz sonrası Türkiye’deki siyasi yankının ayrışma, birleşmesi Türkiye’deki bu kutuplaşmanın yatırımların Türkiye’ye gelişine zarar vereceğini söyledi. Ama Türkiye kutuplaşmadan ziyade birleşmeyi en iyi şekilde gerçekleştiren ülke görüntüsü verdi. Yine güvenlik anlamında beklentileri vardı. O konuda Türkiye coğrafyamızda yaşanan sıkıntılara rağmen terörle en iyi şekilde mücadele eden ülkelerden bir tanesi. En net duruşu gösteren ülkelerden bir tanesi” şeklinde konuştu.
Kavcıoğlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Baktığınız zaman terör olayları Fransa’da da yaşanıyor, Belçika’da da yaşanıyor. OHAL Fransa’da çok sert bir şekilde uygulanıyor. Ama Türkiye OHAL’in kendi insanımıza, vatandaşımıza değil devlete karşı uygulanan bir OHAL olduğunu açıkladı. Bunu yatırım kuruluşları da biliyor ve uygulamaları da o şekilde. Yani 15 Temmuz’dan önce ve sonra Türkiye’de vatandaşları ve yurt dışından gelen vatandaşları tedirgin edecek bir durum yok.”
“Notu düşürmeniz işte dışarıdaki o politik algıya destek olmanızdır”
“Türkiye’de ekonominin temelini oluşturan en önemli sektörlerden biri banka sektörü” ifadelerini kullanan Kavcıoğlu, “Türkiye’de bankacılık sektörü şu anda Avrupa’dan çok daha iyi bir durumda. Sermaye yapısı çok daha güçlü. Dolayısıyla bunlar 15 Temmuz’dan sonra hiçbir sıkıntı yaşamadan devam ederken sizin gelip notu düşürmeniz işte dışarıdaki o politik algıya destek olmanızdır. Dolayısıyla bizim açımızdan çok da önemli değil. Türkiye 2015 yılında, Gezi, MİT TIR’ları, 17-25 Aralık gibi olaylara rağmen 15.8 milyar dolar doğrudan yatırım alan bir ülke. Çok önemli değil yani bize gelecek insanlar Moody’s’in ağzına bakıp gelmeyecekler. Ama Moody’s şöyle bir hata yapmıştır Fich şöyle bir hata yapmıştır; kendilerine inanan yatırımcıları zor durumda bırakmıştır. Onların kafasını karıştırmıştır. Türkiye’deki durumu çok iyi gören ve aynı zamanda Moody’s’e de güvenen yatırımcıların kafası karışmıştır. Ama bu yatırımcılar tercihlerini yine Türkiye’den yana kullanacaktır. Bence tedirgin olacak bir durum yok” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.