Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kaplan: İhanet lafını yolsuzluk dosyasını kapatan savcı ve hakimlere söylemiyor

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yargıçlara yönelik vatana ihanet suçlamasını eleştirerek "Vatani ihanet, ihaneti vataniye gibi kavramlar kullanılıyorlar yargıçlar için. Yolsuzluk dosyasını kapatan savcılara...

Haber Giriş Tarihi: 28.11.2014 15:44
Haber Güncellenme Tarihi: 28.11.2014 15:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kaplan: İhanet lafını yolsuzluk dosyasını kapatan savcı ve hakimlere söylemiyor
HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yargıçlara yönelik vatana ihanet suçlamasını eleştirerek "Vatani ihanet, ihaneti vataniye gibi kavramlar kullanılıyorlar yargıçlar için. Yolsuzluk dosyasını kapatan savcılara ve hakimlere bunu söylemiyor Sayın Cumhurbaşkanı." dedi. Siyasetçiler ve görevini yerine getirmeyen herkes için de bunun geçerli olduğunu kaydeden Kaplan, "Roboski'de söylemiyor. Siyaseti günlük menfaati üzerinden yürütüyorlar. Dersim'de özür dilemek için sözlü açıklamalar yapıyorlar ama Roboski'de korkuyorlar, özür dilemiyorlar. Roboski'de kendi zamanlarındadır, bundan da kendilerinin özür dilemesi gerekiyor ve gereğini yapmaları gerekiyor." şeklinde konuştu.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Kaplan, Türkiye'nin yüzde 10 baraj sistemiyle seçimlere gittiğini hatırlattı. 2015 genel seçimleri öncesi AK Parti ve CHP'ye çağrıda bulunan Kaplan, şunları söyledi: "Türkiye'nin barışının da çözümünün de eğer demokratik siyasetten ve Meclis'ten geçmesini istiyorsanız gelin seçim barajlarını indirelim makul bir orana. Hazine yardımlarını da makul bir orana indirelim, milletin iradesi Meclis'e tam yansısın. Madem ki silahlar sussun fikirler konuşsun diyoruz demokratik siyasetin adresi de Parlamento, Meclis olmalıdır. Bu durumda da HDP'nin seçimlere parti olarak gireceği düşünüldüğünde 1999-2002 deneyimlerinden ders çıkarılması gerekiyor."

"Bu tür bir engel devam ettiği takdirde elbette ki siyasette çareler tükenmez ama çözüm sürecinin daha sağlıklı ve hızlı gelişmesini beklemek, gerçekten akılcı bir yaklaşım olmaz." diyen Kaplan, 2002 yılında Erdoğan için AK Parti ve CHP'nin yaptığı istisnayı 2015 seçimlerinde millet için yapılmasını istediklerini vurguladı. Bunun çok basit olduğunu ve istenmesi halinde bir hafta içinde AK Parti, CHP ve HDP'nin çözeceğini dile getiren Kaplan, Hazine yardımında adaletsizliğin giderilmesinin Türkiye demokrasisini güçlendireceğini ifade etti.

BAHÇELİ'NİN TUNCELİ ZİYARETİ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Tunceli ziyareti ve yaptığı açıklamalarının sorulması üzerine ise HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Türk Ceza Kanunu'nun soykırım suçuyla ilgili 76. maddesini okudu. Bahçeli'nin Tunceli Valisini ziyarete gittiğini dile getiren Kaplan, "Davutoğlu ile hesaplarını Dersim üzerinden yapmalarını; toplum zaten yay gibi gergin. Bu gerilimde yine Dersim halkının kutsallarına, değerlerine saldırarak, üstelik de isyan, terörist, bölücü diyerek bir dil kulananlara soykırım ve insanlığa karşı suçtur Dersim'de olanlar. Bunu böyle bilsinler. Dilimiz bir, bin yıldır kardeşiz diyenler ile bizim dilimiz aynı değil. Bu faşizmin dilidir, biz bu dilin kardeşliğe, barışa katkı sunmadığını ifade etmek istiyoruz. Bu dil zehir zemberek bir aşağılama dilidir. Bu noktada olan herkesin Dersim halkından özür dilemesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

YAYIN YASAĞI

Meclis Soruşturma Komisyonu'na getirilen yayın yasağıyla ilgili bir soruya da Kaplan, şimdiye kadar 38 tane soruşturma komisyonu çalışması yapıldığını ve hiçbirinde yayın yasağı konulmadığını ifade etti. "AK Parti bu yayın yasaklarını çok seviyor, davaları sürgün etmeyi, davalarda gizlilik kararı vermeyi, adaleti örtmeyi çok seviyor." diyen Kaplan, partilerinin buna tepkilerini böyle bir tiyatral komisyondan çekilerek gösterdiklerini söyledi. Kaplan, "Yarın onların da başına aynı durum gelir. Yolsuzluk olunca şeffaf olmayı bütün siyasetçilere tavsiye ediyoruz." ifadelerini kullandı.

İMRALI HEYETİ

İmralı'ya gidişle ilgili soruya Kaplan, heyetlerinin kamuoyunu her zaman doğru bilgilendirdiğini bunun dışında yeni bir bilginin olmadığını kaydetti. Arkadaşlarının gereğini yaptığını dile getiren Kaplan, "Hükümetin de gereğini yapmasını bekliyoruz." dedi. Bir başka soru üzerine ise Kaplan, "Anamuhalefet partisi sürece dahil olsun, gelsin, öğrensin. CHP'den daha somut katkı ve bu konuda dışarda kalarak sürekli bu eleştiri yapması yerine sürecin içine girerek, bilgilenerek, önerileri ile yapıcı katkı ve eleştirilerini bekliyoruz. Çok önemli bir olayı çözmeye çalışıyoruz." diye konuştu.

ROBOSKİ KATLİAMI

Uludere konusunda da Kaplan, yeni delilerin yeni bir hukuki durum olduğunu söyledi. "Yasama organı Meclis'te komisyon kurulmasını istedik ama AK Parti bundan ısrarla kaçıyor." diyen Kaplan, şöyle devam etti: "Herhalde böyle bir komisyonun kurulmasından korkuyorlar gibi geliyor bana. Roboski katliamı, toplu bir katliamdır, insalığına karşı suçdur ve aynı zamanda kendi savaş uçaklarınız bunu bombalıyorsa ve bunun emrini verenler, bu sürecin içinde olanlar bu suçu işlemiştir; kendi yurttaşını paramparça ederek 34 yurttaşını öldürmek. Vatani ihanet, ihaneti vataniye gibi kavramlar kullanılıyorlar yargıçlar için. Siyasetçiler için de bu geçerlidir ve bu görevi yerine getirmeyen herkes için geçerlidir. Yolsuzluk dosyasını kapatan savcılara ve hakimlere bunu söylemiyor Sayın Cumhurbaşkanı. Roboski'de söylemiyor. Siyaseti günlük menfaati üzerinden yürütüyorlar. Dersim'de özür dilemek için sözlü açıklamalar yapıyorlar ama Roboski'de korkuyorlar, özür dilemiyorlar. Roboski'de kendi zamanlarındadır, bundan da kendilerinin özür dilemesi gerekiyor ve gereğini yapmaları gerekiyor. "
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.