Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kaç milyon kişi oradaydı?

Türkiye’nin kalbi dün İstanbul Yenikapı’da attı. Karadan ve denizden milyonlarca insan Yenikapı’ya aktı.

Haber Giriş Tarihi: 08.08.2016 08:02
Haber Güncellenme Tarihi: 08.08.2016 08:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kaç milyon kişi oradaydı?
 Darbe girişiminin ardından başlayan demokrasi nöbeti, 23’üncü gününde Yenikapı’da milyonlarca kişinin tanıklığında zirve yaptı. 81 il meydanında dev ekranlardan izlenen mitingle, tüm dünyaya ‘Türkiye tek yürek’ mesajı verildi. Mitinge katılım merak konusu... Mitinge katılım sayısı 5 milyon dolayında... ABD basını ise mitingde 1 milyondan fazla kişinin bulunduğu yorumunu yaptı.

İstanbul Yenikapı bugün tarihi bir güne sahne oldu. İşte Yenikapı'daki Demokrasi ve Şehitler Mitingi'nde yaşananlar...

MİTİNGE NE KADAR KATILIM OLDU?

Cumhuriyet tarihinin en büyük mitingine kaç kişinin katıldığı da merak konusu oldu. AA'nın geçtiği habere göre Yenikapı Miting Alanı'nda düzenlenen "Demokrasi ve Şehitler Mitingi"ne yaklaşık 5 milyon kişinin katıldığı bildirildi.Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, polis helikopteriyle havadan yapılan metrekareye düşen kişi sayısı analiziyle, "Demokrasi ve Şehitler Mitingi"ne katılım ölçümü yapıldı. Yenikapı Miting Alanı, şehir merkezi ara sokaklar ve Kennedy Caddesi'nin Eminönü ve Zeytinburnu istikametlerinde yapılan ölçümlerde, katılımcı sayısının yaklaşık 5 milyon olduğu belirlendi.

BİRLİĞE AKIN

‘ZAFER demokrasinin meydanlar milletin’ sloganıyla düzenlenen ve darbeye karşı olan herkesin davetli olduğu Demokrasi ve Şehitler Mitingi, Yenikapı’da birlik ve kardeşlik ruhunu yeniden canlandırdı. Darbe girişiminin ertesi akşamı başlayan ve 23 gündür süren demokrasi nöbetlerine katılan milyonlarca kişi, İstanbul Yenikapı’da saat 17.00’de başlayacağı duyurulan Demokrasi ve Şehitler Mitingi’ne katılmak için, dün gün içinde zaman zaman 36 dereceye kadar ulaşan sıcaklığa rağmen, 10.30’dan itibaren meydanı doldurmaya başladı. Polisin trafiğe kapattığı caddelerden yürüyerek gelen vatandaşlar, güvenlik kontrol noktasına kurulan metal dedektörleri ve X-ray cihazlarıyla arandıktan sonra miting alanına alındı.

İLK GELEN BAHÇELİ SON GELEN ERDOĞAN

Miting alanına ilk gelen lider MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Bahçeli saat 17.35’te beraberinde parti yönetim kurulu üyeleri ve milletvekilleriyle birlikte Yenikapı’ya geldi. Bahçeli’nin halkı selamlamasından hemen sonra, saat 17.39’da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP’liler alana girdiler. KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün de parti genel başkanlarıyla aynı dakikalarda alana geldi. Başbakan Binali Yıldırım saat 17.45’te alana geldi ve eşiyle birlikte vatandaşları selamladı. “Hainlerin bombaladığı kahraman, gazi Meclisimizin başkanı” diye anons edilen TBMM Başkanı İsmail Kahraman saat 17.48’de alana girerken hemen arkasından eşiyle birlikte gelen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan “Anadolu’nun yiğit evladı. Dünya mazlumlarının gür sesi. Başkomutanımız” diye anons edildi.

SAAT SAAT YENİKAPI MİTİNGİNDE SAAT SAAT YAŞANANLAR

Yenikapı'daki mitingde son olarak kürsüye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çıktı. Erdoğan, “CHP ve MHP genel başkanlarıyla 81 vilayetimizde her görüşten, her meşrepten insanımızla verdiğimiz şu görüntü var ya, şu görüntü... Ülkemizin düşmanlarını en az 16 Temmuz sabahı kadar üzmüştür, kahretmiştir. Onun için hep birlikte Türkiye olacağız” dedi.

BAŞBAKAN KONUŞMASINDA NAZIM HİKMET VE AHMED ARİF ŞİİRİ OKUDU

19:55 Genelkurmay Başkanı Akar'ın ardından Başbakan Binali Yıldırım ve TBMM Başkanı İsmail Kahraman konuşmalarını yaptı. Yıldırım, konuşmasında Nazım Hikmet, Ahmet Arif, Ahmed Cevad ve Necip Fazıl'dan şiirler okudu. Yıldırım, "15 Temmuz gecesi milletimize zehir eden terör örgütü lideri FETÖ Türkiye’ye gelecek hesabını verecektir." dedi.

ORGENERAL AKAR SÜRPRİZİ

19.30 Mitingde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının ardından bir süpriz yaşandı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar kürsüye çıktı.

KILIÇDAROĞLU 12 MADDE AÇIKLADI

19.15 MHP lideri Devlet Bahçeli'nin ardından bu kez CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kürsüye çıktı. CHP lideri Kılıçdaroğlu konuşmasında 12 madde açıkladı.


18:50 Kürsüye ilk olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli çıktı. Bahçeli, alandan büyük alkış aldı. Bahçeli, "Bahtiyarım çünkü Türkiyemizin şahlanışını gururla izliyorum. Mutluyum çünkü millet burada, irade burada, inanç burada. Bükülmez bilek, eğilmez baş, yenilmez milli kudret burada, bu meydandadır." dedi. MHP lideri konuşmasında Fetullah Gülen'e çok sert tepki gösterdi. Mitinge katılanlar ise Gülen'i yuhaladı. Bahçeli, "Zalimler, hainler, emperyalizmin maşaları, bu defa Türk askeri kılığına girdiler, milletin silahını yine millete çevirdiler, milletin imkanlarını kullanarak yine millete öldürücü darbe vurmak istediler. Alim ve hoca görünümlü bir terörist, sığındığı Pensilvanya'dan getirdiği beddua seanslarıyla, nefret söylemleriyle, öfke nöbetleriyle cinayet örgütüne Türkiye'ye 'vur' emri verdi. İblis'e ruhunu satan bu vaiz, Müslüman görünümlü bu Voyvoda, ihanetle, Türk ve Türkiye düşmanlığıyla doruğa çıktı, fitne ve münafıklıkta rekor kırdı. Haçlı emellerinin taşıyıcılığını yapan FETÖ, Türkiye'nin kalbine nişan aldı" dedi.

18:41: Darbe gecesi Boğaziçi köprüsünde darbecilerin kurşunlarıyla gazi olan bir vatandaş sahnede yaşananları anlatıyor: Onların tankları, tüfekleri vardı. Bizim imanımız vardı. Tankların üzerine yürümeye devam ettik. Bizim üzerimize açılan ateşte o hain kurşunlardan nasibimizi aldık. Arkadaşlarımız bizi hastaneye götürmek için can siparane mücadele ettiler. Öyle ki bindirildiğim aracın kurşunlandığını hatırlıyorum. Yanımda bacağıma tampon yapan bir arkadaşımın sözlerini hiç unutmuyorum. 'Kardeşim, sen vuruldun. Allah şehitlik nasip ederse hakkım helal olsun. Fakat ben kalıyorum. Bu ablukayı kırmalıyız'... Allah tüm milletimizden razı olsun" O gece yeni Çanakkale'ydi, yeni bir İstiklal mücadelesiydi...

18:30 Şehitler için Kuran okunmaya başlandı. Kuran tilavetinin ardından Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez kürsüye çıktı. Görmez, şehitler için dua etti.

18:13 Şehitler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, ardından İstiklal Marşı okundu

17:50 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan eşi Emine Erdoğan ile birlikte sahnede vatandaşları selamladı.

17:40 Başbakan Binali Yıldırım eşi ile birlikte sahneden mitinge katılan vatandaşları selamladı.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.