Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İran'dan uçakla Türkiye'ye 'kivi' diye 'dolar' taşındığı iddiası

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, 12 Aralık'ta dolar yüklü esrarengiz bir uçağın Türkiye'ye geleceğine ilişkin ihbar yaptı. Bunun üzerine Gümrük Bakanı Nurettin Canikli, "Uçak zaten gelmiş. Kargosunda 19 ton sigara var. Tanal’a...

Haber Giriş Tarihi: 19.12.2014 17:09
Haber Güncellenme Tarihi: 19.12.2014 17:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İran'dan uçakla Türkiye'ye 'kivi' diye 'dolar' taşındığı iddiası
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, 12 Aralık'ta dolar yüklü esrarengiz bir uçağın Türkiye'ye geleceğine ilişkin ihbar yaptı. Bunun üzerine Gümrük Bakanı Nurettin Canikli, "Uçak zaten gelmiş. Kargosunda 19 ton sigara var. Tanal’a şaka yapmışlar." açıklamasını yaptı.

Konuya ilişkin Meclis'te basın toplantısı düzenleyen CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, İran'ın Ahwas kentinden Türkiye'ye kivi yüklü gösterilip, dolar yüklü uçağın geldiğini söyledi. Firmanın ismini, kuyruk numarasını, uçuşla ilgili numaraları kendisinin verdiğini belirten Tanal, uçağın Sabiha Gökçen Havalimanı’na indiğini ifade etti. Uçağın, kendi söylediklerinden 7 gün önce geldiğini belirten Tanal, "Bakana hodri meydan, geceleyin 13 Aralık 2014 tarihinde saat 01.30-3.30 arasında Esenboğa uçuş kulesi telefon görüşmelerini açığa çıkarsınlar, kamuoyuna açıklasınlar. İran Ahwas kentinden havaalanına uçmak isteyen bir uçak, uçuş planı verdi. İkinci bir güncelleme ile uçuş planını iptal ettiler. Kargo uçağıyla ilgili bana bilgi verilmedi. Sonra kimliğimi söyledim, uçuş kulesinden bu uçak her zaman Başbakan'a eşya getirip götüren bir uçak olduğu söylendi. Bu sebeple kargo uçağıyla ilgili bilgiyi herkese veremeyiz dediler." diye konuştu.

Bu olayı duyduktan sonra Gümrük Bakanlığı ve emniyet başta olmak üzere Meclis'in faksından 6 tane yazılı dilekçe, 2 tane 155 ve 136 ihbar hattına bildirdiğini anlatan Tanal, "Kivi dolar oldu; şimdi dolar 19 ton sigara oldu. El konulan uçak nasıl uçuş planı verebilir? Memurlar madem beni tiye almışlar, o zaman derhal görevlerinden alınsın." şeklinde konuştu.

Bakanın açıklamasının doğru olmadığını ifade eden Tanal, "Kivi yüklü gösteriliyor, dolar yüklü ama şimdi de sigara yüklü gösteriliyor. Kamuoyunun bu konuda doğru bilgilendirilmesi gerekiyor. Eğer beni uçuş kulesindeki memurlar tiye almışsa soruşturma açılsın. Benim uçuş kulesiyle görüşmelerim açıklansın." dedi.

DOLAR VE TEHLİKELİ MADDE

Olay, Tanal’ın ihbarını basınla paylaşmasıyla kamuoyunun gündemine taşındı. Edinilen bilgiye göre, 13 Aralık 2014’de saat 21.06’da 'ALO 130' hattına ihbar yapıldı. Tanal, yaptığı ihbarı, faksla yazılı olarak bakanlığa da bildirdi. İhbarda, İran’ın Ahwas kentinden aynı gün saat 01.30’da kalkacak olan Libya menşeli RQ110601ABAW sefer sayılı Buraq Air firmasına ait uçağın 03.30’da Ankara Esenboğa Havalimanı’na ineceği iddia edildi. Ancak daha sonra uçağın kuyruk numarasının EY olarak değiştirilerek, Sabiha Gökçen Havalimanı’na ineceği, uçakta az miktarda kivi, büyük miktarda dolar cinsinden para ve tehlikeli biyolojik maddelerin kaçak olarak Türkiye’ye sokulacağı iddiası eklendi.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.