Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İnsan Hakları İnceleme Komisyonu toplandı

İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Komisyona 26’ncı yasama yılı içinde 5 Ekim 2016 itibariyle 3 bin 94 başvuru ulaştığını, başvurulardan 2 bin 244’ü hakkında işlem yapılıp geri kalanların da yasal süresi...

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2016 14:27
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2016 14:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Komisyona 26’ncı yasama yılı içinde 5 Ekim 2016 itibariyle 3 bin 94 başvuru ulaştığını, başvurulardan 2 bin 244’ü hakkında işlem yapılıp geri kalanların da yasal süresi içinde cevaplanacağını söyledi.
İnsan Hakları İnceleme Komisyonu TBMM’de toplandı. Komisyon Başkanı Mustafa Yeneroğlu, yaptığı konuşmada komisyonun insan hakları ihlalleri konusunda gerek ulusal gerekse uluslararası mevzuata uygun bir şekilde mücadele yürüttüğünü belirterek, Ceza ve Tevkif Evlerinde bulunan tutuklu ve hükümlülerinin insan haklarının korunmasının en temel görevleri olduğunu kaydetti.
Yeneroğlu, şunları kaydetti:
"Kötü muamele ve işkence gibi hiç kimsenin müsamaha edemeyeceği konuları ülkemizin içinden geçtiği bu zor günlerde kimsenin kötüye kullanmaması gerektiğini özellikle hatırlatmak ister, bu iddiaların kara propagandaya, siyasi malzemeye ve ideolojik çatışmaya dönüşmesinin başta savunduğumuz insan hakları ile ilgili iddialarımızla çeliştiğini, ciddi manada sulandırdığını, ülkemizin uluslararası arenada itibarının zedelenmesine sebebiyet verdiğini hatırlatmak ister, bunların önüne geçilmesinin de ortak bir sorumluluk olduğunu vurgulamak isterim."
Bireysel başvuralarla ilgili bilgi veren Yeneroğlu, "Komisyona 26’ncı yasama yılı içinde 5 Ekim 2016 itibariyle 3 bin 94 başvuru ulaşmıştır. Bu başvurulardan 2 bin 244 başvuru hakkında işlem yapılmış olup, geri kalanlar da yasal süresi içinde cevaplanacaktır. Komsiyonumuzca, işleme alınan başvuruların dağılım şu şekildedir: Cezaevlerinde gelen başyvurular, keyfi tutum ve işlemler, fiziki koşullar, nakil talepleri, kötü muamele, işkence ve sağlık sorunları ile ilgili bin 233; Yargıya ilişkin sorunlar ve şikayetler 550; memuriyet ilişkin sorunlar, göreve iade, başörtüsü, mobing ve diğer hususlar ile ilgili 524; yasal düzenleme talebi 208; komisyonun girişiminde bulunması ve yerinde inceleme talebi 119; işe alınmayanlar 114; üniversiteler 93; çeşitli sorunlar 84" ifadelerini kullandı.
"Fiziksel şiddet iddiaları yakınen takip ediliyor"
Yeneroğlu, fiziksel şiddet gibi iddiaların çok az sayıda olduğunu belirterek, bu konuların kendilerince yakinen takip edildiğinin ve direkt olarak savcılıklara ilettiklerini kaydetti. Yeneroğlu, "Cezaevinde kötü muamele ile ilgili komisyonumuza özellikle komisyon üyelerimizden yapılmış başvurularımız da vardır. Komisyonumuz kayıtlarına göre, bu iddiaları içeren toplam beş başvuru vardır. Bu başvurulardan biri Adalet Bakanlığı’na iletilmiş, ikisi hükümlü ve tutuklu alt komisyon incelemelerinde değerlendirmek üzere kaydedilmiş. Son dönemde darp edilme ile ilgili 2 başvuru ise, bana iletildiği an itibariyle Cumhuriyet Başsavcılıklara gönderme talimatı vermişimdir” şeklinde konuştu.
15 Temmuz tarihinden itibaren kendilerine kötü muamele şikayetlerinin iletildiğini ifade eden Yeneroğlu, milletvekillerinden kendisine iletilen 120 başvuru olduğunu belirtti. Yeneroğlu, başvurularla ilgili keyfi tutum ve işlemler konusunda 47, fiziki koşulların iyileştirilmesi 23 ve kötü muamele 3, nakil sorunlardı 4 sağlık 12 diğer sorunlar 6, darp olarak değerlendirilen işkence iddiaları hakkında 2 başvurunun olduğunu kaydetti.
Cumhuriyet Halk Partisi Malatya Veli Ağbaba, mahkumların kitap, elbise yasağı gibi yasakların olduğunu belirterek, telefon görüşmelerini 15 günde bir çıkarıldığını aktardı. Mahkumların sırayla nefes aldıklarını ileri süren Ağbaba, çocuk cezaevlerinde darbe sonrası uygulamanın aynı olduğunu ifade etti.
Halkların Demokratik Partisi Muş Burcu Çelik Özkan ise, cezaevlerindeki ihlallerin arttığını iddia etti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.