Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İki bakanlık arasındaki UYAP-EKİP Entegrasyonu Protokolü ile para ve zamandan tasarruf sağlanacak

Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi’nin (UYAP) Emniyet Kolluk İşlemleri Bilgi Sistemi (EKİP) ile entegrasyonunu düzenleyen protokol, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından imzalandı. Protokol ile yıllık yaklaşık 90 milyon liralık tasarruf ve 4 milyon saat kazanım elde edileceği belirtildi.

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2017 11:45
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2017 11:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi’nin (UYAP) Emniyet Kolluk İşlemleri Bilgi Sistemi (EKİP) ile entegrasyonunu düzenleyen protokol, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından imzalandı. Protokol ile yıllık yaklaşık 90 milyon liralık tasarruf ve 4 milyon saat kazanım elde edileceği belirtildi.

Adalet Bakanı Gül ve İçişleri Bakanı Soylu, yargı ile emniyet arasında yapılan yazışmaların elektronik ortamda gerçekleşmesini hedefleyen entegrasyon protokolünün Ankara Hakimevi’ndeki imza törenine katıldı. Törende konuşan Bakan Gül, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutlayarak sözlerine başladı. İki bakanlığın yargılamaların, soruşturmaların etkinliği, hızlı ve verimliliği konusunda sürekli koordinasyon halinde olduğunu belirten Bakan Gül, bugün her iki bakanlık için çok önemli olan EKİP ve UYAP’ın entegrasyonu için bir araya geldiklerini dile getirdi. Bakan Gül, Adalet Bakanlığının UYAP projesini 15 yıllık bir birikim ve tecrübeyle uyguladığını kaydederek, "Birçok kurumla entegrasyonu sağlanarak çok verimli bir şekle gelmiştir. Bu yönüyle de UYAP, dünya yargı modeline de örnek teşkil eden bir modeldir, uygulamadır. Bugün Bakanlık olarak bizim için iki önemli husus bulunmaktadır. Birincisi UYAP’ın daha işler ve hızlı hale getirilmesi, ikincisi de UYAP ile ilgili kurum ve kuruluşların koordinasyonunun sağlanarak bilgi ve belge paylaşımını sağlayacak bir yapının oluşturulması. UYAP, yargısal işlemlerin kağıtsız ofis ortamına taşınması anlayışıyla elektronik ortamdan ve tek merkezden hızlı, verimli ve mümkün olan en az maliyet ve emekle bu hizmetlerin yapılmasını hedeflemektedir" diye konuştu.

"Yargılamanın hızlı ve soruşturmaların verimliliği açısından önemli gelişme"

Bu doğrultuda yargı birimlerinin ihtiyaç duyduğu verilerin fiziki olarak gelmesine gerek kalmadan sistemden sunulmasına yönelik çalışmalara devam edildiğini anlatan Bakan Gül, "Başta cumhuriyet savcılıkları ve ceza mahkemeleri olmak üzere yargı birimlerimizin kolluk birimleriyle yaptığı yazışmalar, evrak alışverişleri karşılıklı olarak iş yükünü arttırmakta, zaman ve emek kaybına yol açmakta, yargılamaların gecikmesine neden olmaktaydı. Bu sorunları ortadan kaldırmak adına çok önemli bir proje uygulamaya girdi. Soruşturmaların yaklaşık yüzde 85’ini teşkil eden Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki soruşturmalarla cumhuriyet savcılıklarının soruşturma aşamasına entegrasyonu sağlanamamıştı. Bugün bu imzamızla yapacağımız emniyetin hazırladığı fezlekelerin anında cumhuriyet savcılıklarımızla birlikte entegrasyonu sağlanmaktır. Bu gerçekten yargılamanın hızlı ve soruşturmaların etkinliği, verimliliği açısından çok önemli bir gelişme olacaktır. Burada özellikle hem güvenlik güçlerimizin, hem yargı mensuplarımızın zaman kaybı, vatandaşlarımızın her iki kurum arasında gidip gelmeleri ve bu verilerin elektronik ortamda anında ilgililer ekranında görülmesi çok önemli bir aşamadır. Bu proje ile birlikte vatandaşlarımız soruşturma ve kovuşturma işlemleri daha kısa sürede tamamlanacaktır. Yargının hızlanmasına doğrudan etki edecek bir çalışmaya imza atacağız" şeklinde konuştu.

"Bir tür veri bankası da kurulmuş olacaktır"

Bakan Gül, "Geç gelen adalet, adaletsizlik doğurur" sözünden yola çıktıklarını belirterek, bu kapsamda vatandaşlara geç gelen adalet değil, erken gelen adaleti sağlayacaklarını ifade etti. Suça bulaşan işlemlerin kısa sürede yapılması, bunlar hakkında verilecek cezalara da yargı tarafından kısa sürede hükmedilmesini sağlamış olacaklarını kaydeden Bakan Gül, "Suçluyla ve suçla mücadelede daha etkin bir yol bulunmasına katkı sağlayacaktır. Böylelikle halkımızın huzuru, güveninin temin edilmesi anlamında önemli adım atılmış olacaktır. Adli işlem süreçleri standart hale gelecektir. Bir tür veri bankası da kurulmuş olacaktır. Elde edilen bu verilerle suç ve suçlu analizleri yapılacak ve buradan yola çıkarak ceza kanunları anlamında atılması gereken adımlarda hem İçişleri Bakanlığı hem de Adalet Bakanlığı çerçevesinde de gerekli tedbirlerle alınmış olacak. Yine bu proje ile iş gücü, zaman ve maliyetlerde de tasarruf sağlanacaktır. Yaklaşık 2 milyon adli olay veri girişi, 20 milyon tutanak, bunların hepsi basılı ortamda emniyet mensuplarımızca savcılıklara geliyordu. Bu fiziki ortamda gelen belgeler elektronik ortamda gelecek ve bu hususta hem maddi anlamda hemde zaman anlamında tasarruf sağlanacak. Özellikle polisimiz evrak getir-götür işinden suç ve suçluyla mücadele anlamında daha fazla zaman ayıracak ve vatandaşlarımızın huzuru, güveni için bir anlamda angaryadan da kurtulmuş olacak" ifadelerini kullandı.

"2018 yılında yaygınlaşacak"

Bakan Gül, projenin pilot uygulamasının bir adliye ve emniyet müdürlüğü çerçevesinde ortaklaşa yapılacağını, 2018 yılında ise bütün adliye ve emniyet birimlerinde bunun yaygınlaşmasını sağlamış olacaklarını söyledi.

İçişleri Bakanı Soylu da Öğretmenler Günü’nü kutlayarak sözlerine başladı. Gerek iletişim, gerekse de yazılım geliştikçe, bunların entegrasyonunu sağlamanın kendilerinin asli görevi haline geldiğini aktaran Bakan Soylu, EKİP ve UYAP projelerinin birbirleri ile entegrasyonunun çok önemli çıktıları olacağını dile getirdi. Bakan Soylu, "Emniyet günde 5 bin 500 işlem yapıyor ve 6 defa bu işlemlerde gidip geliniyor. Yani Türkiye’de günlük 33 milyon adliye ile emniyet arasında gidip gelmeyi ortadan kaldıran, bir taraftan insan kaynağını en verimli kullanacağımız, diğer taraftan trafik dahil, araç maliyetleri dahil, insanların çalışma maliyetleri dahil her biri konusunda çok önemli adımlar atabileceğimiz bir projeyi, adaletin daha hızlı, emniyetin daha hızlı ve rasyonel götürebileceği adımdır. Arkadaşlarımız bu konuda gerek Adalet Bakanlığı yetkilileri, gerek İçişleri Bakanlığı yetkilileri önemli görüşmeler gerçekleştirdiler" dedi.

"Yıllık 90 milyon liralık tasarruf, 4 milyon saat kazanım elde edeceğiz"

Projenin öncelikle bir pilot bölgeyle başlayacağını bildiren Bakan Soylu, kısa zamanda projeyi Türkiye’nin geneline yayacaklarını belirterek, "Yıllık yaklaşık 90 milyon liralık tasarruf, aynı zamanda da 4 milyon saat kazanım elde edeceğiz. İnşallah bütün bunlar vatandaşımızın devletin daha hızlı, daha etkin, daha rasyonel, kamu verimliliğinin daha artar bir şekilde oluşması talebini karşılayacaktır. Önemli olan Bakanımızın da ifade ettiği gibi entegrasyonu ve koordinasyonu temin etmek ve çıktısından vatandaşımızın hayat kalitesini ve hizmet kalitemizi arttırmaktır. İnşallah bu protokol ile bunu gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Bakan Gül ve Bakan Soylu, entegrasyon protokolünü imzaladı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.