Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İhsan Özkes: İktidar dini törenleri cemaati haklama arenasına dönüştürdü

CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes, iktidarın dini törenleri cemaati haklama arenasına dönüştürdüğünü söylediCHP Konya Milletvekili Atilla Kart ve İstanbul Milletvekili İhsan Özkes, Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Hazreti Mevlana'nın...

Haber Giriş Tarihi: 18.12.2014 15:42
Haber Güncellenme Tarihi: 18.12.2014 15:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes, iktidarın dini törenleri cemaati haklama arenasına dönüştürdüğünü söyledi

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ve İstanbul Milletvekili İhsan Özkes, Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Hazreti Mevlana'nın 741. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri'ni hatırlatan Özkes, törenlerin siyasete alet edildiğini ifade etti. İktidarın dini törenleri cemaati haklama arenasına dönüştürdüğünü belirten Özkes, törenlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşma yapmasının da engellendiğini hatırlattı. Özkes, "Dün akşamki Şeb-i Arus gecesi de maalesef nefret, hiddet, şiddet gecesine dönüşmüştür. Gönüller sultanı Mevlana'mızın ruhu incitilmiştir." ifadelerini kullandı.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ise Konya'nın polis gücüyle kuşatılmış halde olduğunu belirterek "Zannederseniz ki bir askeri darbe yapılmış, bu darbenin ilk günleri yaşanıyor, sıkıyönetim hali yaşanıyor. Konya dışından da binlerce polisin Konya’ya getirildiğini gösteren görüntüler vardı." şeklinde konuştu.

Kart, 10 yıllardan bu yana Şeb-i Arus törenlerini izlediğini, ancak 2008-2009’lu yıllardan itibaren bu törenlerin her geçen yıl giderek tırmanan devlet nüfuzuyla amacı dışında ve siyaseten kullanılan; nefret söylemiyle birlikte ayırımcı bir anlayışın 'en üst düzeyde dile getirilen bir zemin haline dönüştürüldüğünü kaygıyla, esefle ve ibretle izlediğini vurguladı.

"2 yıldan bu yana yapılmayan protokol konuşmaları yerine, siyaset üstü konumu sebebiyle, bu yıl sadece Cumhurbaşkanı’nın konuşma yaptığı yönündeki gerekçenin, hiçbir inandırıcı ve tutarlı bir yönünün bulunmadığı açıktır." diyen Kart, araştırmacı Ö.T.İnançer isimli kişinin Erdoğan'a yönelik sözlerini eleştirdi.

Cumhurbaşkanının "Göründüğü Gibi Olmadığını, Olduğu Gibi Görünmediğini" Şeb-i Arus’da da gösterdiğini dile getiren Kart, tramvaydan inme ve papaz cüppesi giyme söylemlerini, bir kez daha doğruluyor olduğunu kaydetti. "Tevazu ve alçak gönüllülükle ilgisinin olmadığını, hiddet ve asabiyette kontrol edilemez halde olduğunu, keza hoşgörü, şefkat ve merhamet kavramlarından da çok uzaklarda olduğunu; konuşmasının özünde ve tümünde maalesef bir kez daha ortaya koyuyor." diyen Kart, "Anayasal ihlâlleri, Anayasal Darbeye dönüştürme girişimlerini, mevzuatı talan etme vakıalarının üstünü; 'Kanunsuz Emir ve Talimatlarla' örten-örtmek isteyen Cumhurbaşkanı ; bir taraftan da nefret söylemi ve ayırımcılık yoluyla, toplumu kutuplaştırma girişimlerini, Şeb-i Arus da bile devam ettiriyor. Türkiye’nin gündemini, husumet ve rövanş duygularıyla bilinçli olarak kilitliyor. Bir taraftan da 'sahte din rehberleri, şaşkınlar, şarlatanlar, maske takanlar….. Hasan Sabbah’lar, Modern Yezidler….' gibi kavramlar üzerinden, nefret ve ayrıştırma söylemini sürdürmeye ısrarla devam ediyor. 17 Aralık günü ve gecesinde, Konya’da kibir, gösteriş, kutuplaştırma, nefret söylemi ve korkunun egemen olduğu Cumhurbaşkanlığı fotoğrafı, bir kez daha tüm kareleriyle ortaya çıkmıştır. Mevlana’nın 7 Öğüdünden bihaber olanların, bu öğütlerin içeriğini müdrik olmayanların; Cumhur’un Başkanı ve Devletin Başı görevlerini bihakkın yapamayacakları bir kez daha doğrulanmıştır.

Bir soru üzerine Özkes, bir süre önce İstanbul'da Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü ve Eski Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ile bir araya geldiğini, İnönü'nün kendisine tehdit olayının söz konusu olmadığını, Sarıgül'ün ise İnönü'ye saygılı olduğunu, oğlunun bir kusuru olması halinde de gerekeni yapacağını söylediğini aktardı.

Hayri İnönü'nün eşi Nazlı İnönü'nün bugün bir gazetede yer alan açıklamalarının sorulması üzerine de Özkes, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Şişli Belediye Başkanı İnönü ve Başkan Yardımcısı Emir Sarıgül'ün Ankara'da kendisinin de katıldığı bir görüşme yaptıklarını belirten Özkes, "Basında bu gibi şeylerin yer aldığını Genel Başkanımız sordu. Ben şahidim ki Sayın Hayri İnönü kesinlikle böyle bir şeyin söz konusu olmadığını söylemiştir. Benim şahit olduğum budur." dedi.

CHP İzmir milletvekili Birgül Ayman Güler'in partiye yönelik eleştirileri ve disipline sevk edilebileceği yönündeki açıklamaların sorulması üzerine Kart, "Biz milletvekili arkadaşlarımızın partimizle ihtilaflı konuma düşmelerinden son derece rahatsız oluruz, üzüntü duyarız. Bu konuları da kamuoyu huzurunda tartışmayız. Bu konular partimizin yetkili organları tarafından zemini içinde konuşulacaktır, konuşulmalıdır. Bunun ötesinde bir tartışmaya girmek istemeyiz." şeklinde konuştu.

14 Aralık operasyonuna ilişkin bir soruya Kart, "Tutuklamaya sevk aşamasında da Sulh Ceza Mahkemeleri, hakimliğinin sadece niteliği, özelliğini bunu ifade etmekle yetiniyorum. Sulh Ceza hakimleri bağımsız yargı, yargıç kimliğinden son derece uzak olan; doğrudan siyasi iktidarın emir ve talimatlarıyla hareket eden bir konumda oldukları için hukuka uygun işlemeyeceği kaygımızı ifade ediyorum." karşılığını verdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.