Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hükümetin Kimse Yok Mu Derneği ile ilgili girişimi Meclis gündeminde

Hükümetin, Kimse Yok Mu Derneği'nin yardım toplama yetkisini kaldırma girişimi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşındı. Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından cevaplandırılması istemiyle Meclis Başkanlığı'na soru önergesi veren Kütahya...

Haber Giriş Tarihi: 29.09.2014 16:35
Haber Güncellenme Tarihi: 29.09.2014 16:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Hükümetin, Kimse Yok Mu Derneği'nin yardım toplama yetkisini kaldırma girişimi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşındı. Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından cevaplandırılması istemiyle Meclis Başkanlığı'na soru önergesi veren Kütahya Bağımsız Milletvekili İdris Bal, 17 Aralık sonrası başlatılan cadı avıyla bürokrasiden iş hayatına, yargı mercilerinden emniyete bütün toplumsal alanlarda büyük bir ayrışmaya yol açıldığına dikkat çekti.

"Bank Asya’yı batırmak için bütün ekonomik dengeleri alt üst etmeyi göze aldınız." diyen Bal, "Başlattığınız bu cadı avının Anayasada ve uluslararası sözleşmelerle teminat altına alınmış olan kişilerin en temel haklarından olan örgütlenme özgürlüğünü tehdit eder noktaya gelmiştir. Ülkemize sınırlarımızdan hergün binlerce mültecinin aktığı bu zor dönemde, en önemli yardım kuruluşlarından biri olan Kimse Yok mu Derneğinin öncelikle kamu yararına çalışan dernek olma statüsünü kaldırıp, yardım toplayamaz hale getirmeyi amaçladığınız anlaşılmaktadır." dedi.

Bu kapsamda Bal, yazılı ve sözlü olarak cevaplanması için şu soruları sordu:

- Türkiye’de Kamu yararı statüsünde olan kaç dernek vardır ve bunların kaç tanesi AKP döneminde bu statüye kavuşmuştur?

- Şu ana kadar kamu yararı statüsünü kaybeden kaç dernek vardır, bu derneklerin isimleri ve kaybetme gerekçeleri nelerdir?

- Kamu yararına sahip derneklerin denetimleri hangi periyotta yapılmaktadır. Kimse Yok Mu Derneği’ne denetim yoluyla baskı yapılmakta mıdır?

- Son bir yıl içerisinde üç kere denetim yapıldığı iddiası doğru mudur? Diğer kamu yararına çalışan derneklerin son üç yıl içerisinde ki denetlenme sayıları nedir?

- Kimse Yok Mu Derneği’ne son bir yıl içerisinde yapılan denetimler kimler tarafından yapılmıştır, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın talimatıyla rapor yazdırıldığı doğru mudur?

- Mülkiye Başmüfettişinin başkanlığında oluşturulan bir denetim heyetinin hazırladığı ve Haziran 2014’de İçişleri Bakanına sunulan raporda Müfettişliğimiz ve Denetçiliğimizce yapılan teftiş neticesinde, Kimse Yok Mu Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nin yukarıda maddeler halinde de izah edildiği üzere, Dernekler Yönetmeliği’nin 49’uncu maddesindeki kamuya yararlı dernek statüsü için gerekli bütün şartları taşıdığı anlaşıldığından, adı geçen derneğin kamu yararı statüsünün devam etmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir” denilmesine rağmen hangi gerekçeyle kamu yararı statüsü kaldırılmak istenmektedir?

- Kamu yararı statüsüne sahip derneklerin kanunen iki yılda bir denetlenmesi gerekirken, 17 Nisan 2014 Tarihli Mülkiye Başmüfettişi Başkanlığı’nda bir heyet tarafından denetlenen derneğe, statü olarak daha alt seviyede bulunan dernek denetçilerinin yeniden gönderilmesinin amacı nedir?

- Hukuk dışı talimatınıza uygun, keyfi rapor hazırlayacak yeterince mülkiye başmüfettişiniz bulunmamakta mıdır?

- Mülkiye başmüfettişi başkanlığında hazırlanan raporla derneği bitiremediğiniz için mi dernek denetçilerine bizzat bakanınız tarafından yeni bir talimat verilmiştir? Bu talimatınıza uygun sadece 2 günlük inceleme ile bir sipariş rapor mu hazırlatmaktasınız?

- Sipariş rapor hazırlayarak talimatı yerine getirdikleri takdirde suç işleyecekleri açık olan bu denetim elemanlarına ceza almayacakları, gerekirse kanun çıkartarak yapılanın suç olmaktan çıkartılacağı konusunda bir güvence verilmiş midir?

- Bu denetimde de hedefinize ulaşamazsanız Kimse Yok Mu Derneği’ni bitirene kadar sipariş denetimlere devam mı edeceksiniz?

- Ülkemizde ve dünyanın bir çok yerinde ülkemizin ismini duyuran, bayrağımızı dalgalandıran, insani amaçlar doğrultusunda doğrultusunda her yıl milyonlarca kişiye diline, dinine, rengine bakmadan yardım götüren bir derneğin hangi faaliyeti sizleri rahatsız etmektedir?

- Bunca mağdur insanın hukukuna tecavüz etmek vicdanınızı sızlatmamakta mıdır? Bu derneğin kapatılmasıyla ilgili fetva aldınız mı?

- Avrupa Birliğiyle ilişkilerin yeniden canlandırılacağını iddia ettiğiniz bir dönemde Birleşmiş Milletler nezdinde akredite olmuş bir sivil toplum kuruluşu olan Kimse Yok Mu Derneği’nin kamu yararı statüsünün kaldırılması uluslararası arenada Türkiye’nin prestijine hangi katkıyı sağlayacaktır?

- Türkiye’ye her gün binlerce mültecinin akın akın geldiği bir dönemde Irak’lı, Suriye’li, Gazze’li, Filistin’li on binlerce kişiye yardım yapan Kimse Yok Mu Derneği ile uğraşarak mültecilerin yardım almasını engelleyerek kimin ekmeğine yağ sürmektesiniz?

- Kurban bayramının yaklaştığı bugünlerde ülkemizde ve yurt dışında milyonlarca insan Kimse Yok Mu Derneği aracılıyla yardım beklerken bu yetim, mağdur, mazlum ve yokluğa mahkum insanların yardımından mahrum bırakılmasının vebalini nasıl izah edeceksiniz?
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.