Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş’tan Ankara’daki Terör Saldırısına İlişkin Açıklama

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Olay anından itibaren çok sayıda insan gözaltına alındı. Şu anda 10 kişi gözaltında bunların sorguları devam ediyor, ayrıca 10 kişi aranıyor. Şu aşamada, canlı bomba olduğu kesin olan kadının...

Haber Giriş Tarihi: 14.03.2016 19:54
Haber Güncellenme Tarihi: 14.03.2016 19:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Olay anından itibaren çok sayıda insan gözaltına alındı. Şu anda 10 kişi gözaltında bunların sorguları devam ediyor, ayrıca 10 kişi aranıyor. Şu aşamada, canlı bomba olduğu kesin olan kadının bağlantıları üzerinden birtakım yerlere ulaşılmış durumda" dedi.
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, "Dün akşamdan bu yana millet, ülke olarak büyük bir sarsıntı içindeyiz. Dün, Ankara’da hain, sinsi, kahpe, kalleş bir saldırı ile karşı karışa kaldık ve 35 vatandaşımızı kaybettik. Ölenlerin toplam sayısı 37 kişi. 35 kişi, ailelerine teslim edildi. Bir kez daha ailelerine başsağlığı diliyorum. Bu hain, sinsi, kalleş saldırıyı yapanları bütün benliğimizle lanetleniyoruz" ifadelerini kullandı.
"Bunların birtakım lojistik, istihbari destek aldıkları, bir yerlerden güç devşirdikleri anlaşılıyor" diyen Kurtulmuş, "Bu saldırı ülkemizde var olan kardeşliğe, demokrasimize yapılmış hain ve alçakça bir saldırıdır. Demokratik ortamın ortadan kaldırılmasını isteyen bazı çevreler olabilir. Ülkenin içine kapanmasını isteyenler olabilir. Halkın karamsarlığa kapanması ülkenin de içine kapanması terör örgütlerinin istediği sonuçlardan birisidir. Ne yaparlarsa yapsınlar şiddete karşı dik duracağız, kanıksamayacağız, inandığımız değerlere daha sıkı sarılacağız. Her şiddet saldırısı bu ülkede birlikte yaşama irademize olan inancımızı kuvvetlendirmektedir. Hepimiz ortak bir milli duyarlılık içinde hareket edeceğiz. Saldırılan bu ülkenin insanlarının ortak bir gelecek tasavvurudur. Dolayısıyla ortak bir gelecek tasavvuru içinde birleşmek mecburiyetindeyiz" diye konuştu.
Herkesi bu menfur hain sadırı karşısında sesinin yettiği kadar, gücünün yettiği kadar, bu işi yapanları ve arkasındaki odakları kınamaya davet ettiklerini belirten Kurtulmuş, hiç kimsenin bu olay karşısında mazeret üretmemesi gerektiğini ve milli birliğe, kardeşliğe inananlardan beklediklerinin ’terörü sonuna kadar lanetlemek’ olduğunu söyledi.
"BAHÇELİ’YE TEŞEKKÜR EDERİZ"
Kurtulmuş, "Bütün siyasilerden de bütün siyasi partilerden de ortak duyarlılığı beklemek Türkiye’deki en temel beklentilerdendir. TBMM’de grubu bulunan bütün partileri bir araya gelerek terör saldırısı karşısında ortak bir deklarasyon yayınlamasının önemli bir mesele olacağını ve Türkiye kamuoyunda teröre karşı ortak bir bakış açısı oluşturacağına inanıyoruz. Bahçeli’ye teşekkür ederiz. Bütün siyasi partilerin de aynı duyarlılıkla bu mücadelede, Türkiye’de bir destek, hükümete destek ifadelerinin de Türkiye için önemli olduğunu belirtmek isterim" şeklinde konuştu.
"Bir kişinin canlı bomba, bir kadının canlı bomba olduğu kesindir" diyen Kurtulmuş, "Kimliği konusunda, bu akşam gece saatlerine kadar DNA testleri karşılıklı kontrol edilerek yapılacak ve kesinleştirilecektir. İkinci bir erkek şahsın da kimliği henüz tespit edilememiştir. Onunla ilgili olarak da kimliği ile ilgili farklı alternatifler vardır. Ümit ediyoruz ki güvenlik birimlerimiz bu konudaki çalışmalarını tamamlayacak ve olayın geri kalan bütün kısımları da ortaya çıkarılmış olacaktır" ifadelerini kullandı.
Bugünkü kabine toplantısında önemli konuların ele alındığını belirten Kurtulmuş, "Bu saldırılar, Türkiye yönetiminin olağanüstü şartlarda devam etmesini istiyorlar. Türkiye’nin yönetilmesi ile ilgili olan işlere de bütün gücümüzle yerine getirmeye gayret ediyoruz. Bu çerçevede Sayın Başbakanımız hükümet toplantısının önemli bir kısmına katıldı. Bakanlar Kurulu’nun gündeminde olan konuları da müzakere edip, onlarla ilgili kararlar alınmasını sağlamaya çalıştık" diye konuştu.
Bugün 4 önemli konunun gündeme geldiğini anlatan Kurtulmuş, bunlardan birincisinin terörle mücadele, ikincisinin AB süreci, üçüncüsünün altişverenlerin kamuda istihdamına ilişkin çalışma ve dördüncüsünün Sanayi Mülkiyet Kanun Tasarısı olduğunu ifade etti.
"SALDIRININ OLUŞ ŞEKLİ GEÇEN SEFERKİNDEN BİRAZ DAHA FARKLI"
Kurtulmuş, açıklamaları sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "Güvenlik konseptine" ilişkin sorusuna Kurtulmuş, "Saldırının oluş şekli geçen seferkinden biraz daha farklı. Seyir halindeki bir araç ve geçen seferkinden farklı olarak üzerinde, plakası itibarıyla da, hiçbir problem olmayan araç. Dolayısıyla burada çok sayıda istihbarat alındığını, bugün bile yine Van’da çok sayıda patlayacının yakalandığını paylaşmak isterim. Daha evvelde, sadece yılbaşından bu yana 20’ye yakın patlayıcı, canlı bombanın ve bombalı aracın yakalandığını paylaşmıştım. Bir taraftan bu anlamda istihbarat faaliyetleri sürdürülüyor diğer taraftan da özellikle Ankara ile ilgili olarak hassas binaların korunması, bölgelerin korunması, hassas kişilerin korunması açısından da ilave tedbirler her gün alınıyor çünkü her gelen istihbarata göre bir güvenlik değerlendirmesi yapılıyor bir de ayrı istihbarata özel birtakım güvenlik değerlendirmeleri yapılıyor. Hassas yerler, hassas kişiler, hassas kurumlar üzerinden bu güvenlik değerlendirmeleri yapılıyor. Daha ilave tedbirlerle bu olaylar ortaya çıkmadan önlenmesine gayret ediliyor" cevabını verdi.
"BÜTÜN BAĞLANTILAR ORTAYA ÇIKARILMAYA ÇALIŞILIYOR"
"Başbakan Davutoğlu, Network’un ortaya çıkmaya başladığını söyledi, bu Network’un içerisinde PKK ile başka terör örgütleri de mi var" sorusunu Kurtulmuş, "Olay anından itibaren çok sayıda insan gözaltına alını. Şu anda 10 kişi gözaltında bunların sorguları devam ediyor, ayrıca 10 kişi aranıyor. Şu aşamada, canlı bomba olduğu kesin olan kadının bağlantıları üzerinden birtakım yerlere ulaşılmış durumda, ancak başından beri dikkat çekmek istediğimiz şey şu, evet herhangi bir örgüt sadece tek başına birtakım şiddet olaylarının girişmiyor. Örgütler, taşeronlar kullanabiliyorlar, bu örgütlerin tamamı birilerinin taşeronu. Bunların hiçbirisinin kendinden menkul bir kıymeti yok. Bunlar, şu ya da bu bölgede istedikleri şekilde terör faaliyeti yaparak siyasi bir şekilde zemin hazırlamaya çalışıyorlar. Bütün bu bağlantılar ortaya çıkarılmaya çalışılıyor. Aşağı yukarı işin sonuna gelinmiştir. Geçen saldırılarda da detaylı şekilde bütün bağlantılar ortaya çıkarılmıştı, bunların da bağlantıların ortaya çıkarılacağı, hangi örgütün ne şekilde bunu ortaya koyduğu çok kısa süre içinde belli olacaktır ve üzerine gidilecektir" şeklinde cevapladı.
ANKARA EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ’NE VEKALETEN YAPILAN ATAMA
Başka bir gazetecinin, "Son 5 ayda Ankara’da 3 saldırı gerekleşti. Bu süre içerisinde Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde vekaleten bir görevlendirme var, asaleten atama yapılmamasının nedeni nedir" sorusuna Kurtulmuş, "Bu, herhangi bir yere emniyet müdürünün atanması meselesi ilgili bakan arkadaşımızın ve ilgili kurumun tasarrufudur. Bürokraside temel bir kural var, vekil asil gibidir, herhangi bir kimse vekil oluyor diye sorumlulukları azalıyor değil. Vekaleten herhangi bir görevi yürüten kişi aynen asaleten yürüten kadar o işin sorumlusudur. Ne bir fazladır ne bir eksiktir. Kimse şu algı içinde olmasın, emniyet müdürü vekil diye sorumlulukları az bir emniyet müdürü yok karşınızda" karşılığını verdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.