Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hüda Par: Çözüm sürecinde PKK ve lideri ile görüşülmesini doğru buluyoruz

Hür Dava Partisi (Hüda Par) Genel Başkanı Zekariya Yapıcıoğlu, çözüm sürecinde; şiddeti siyasi bir yöntem olarak kabul eden PKK ve onun lideri ile görüşme yapılmasını doğru bulduklarını söyledi. Yapıcıoğlu, temel insani hakların...

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2013 19:33
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2013 19:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Hüda Par: Çözüm sürecinde PKK ve lideri ile görüşülmesini doğru buluyoruz
Hür Dava Partisi (Hüda Par) Genel Başkanı Zekariya Yapıcıoğlu, çözüm sürecinde; şiddeti siyasi bir yöntem olarak kabul eden PKK ve onun lideri ile görüşme yapılmasını doğru bulduklarını söyledi. Yapıcıoğlu, temel insani hakların PKK'nin sınır dışında bulunması veya silah bırakması şartına bağlanmasını da usül hatası olarak değerlendirdi.

Genel Başkan Yazıcıoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bugün yaptığı ilk resmi görüşmenin ardından parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, 'çözüm süreci' ile ilgili talep ve beklentileri birinci elden Başbakan Erdoğan ile paylaştıklarını anlattı. "Faydalı ve verimli bir görüşme oldu" diyen Yapıcıoğlu, "Başbakan düzenlemenin yetersiz olduğunu söylemişti. Bize göre de, çözüm sürecinde, demokratikleşme sürecinde atılması gereken adımlar var. İlerleyen süreçte de, diyalog içinde hem iktidar partisi hem de diğer siyasi partilerle görüşlerimizi paylaşmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

"SÜRECE TAKOZ OLMAK İSTEMİYORUZ"

Toplantının ardından Yapıcıoğlu, gazetecilerin sorularını cevapladı. Çözüm sürecine ilişikin nelerin konuşulduğunun sorulması üzerine Yapıcıoğlu, şöyle cevap verdi: "Kürt sorununun çözülmesi noktasındaki siyasi iradenin ortaya konulmasını doğru buluyoruz. Çözüm süreci ile ilgili görüşlerimizi ortaya koyduk. Mutlak suretle çözülmesi gereken bir süreç. Bu anlamda çözüm iradesi değerli. Malumunuz bu süreçte, kan akmıyor. İyi birşeydir, çatışmazlık ortamı. İtiraz ettiğimiz, noktaları dile getirmedik. Bu sürece takoz olan pozisyonunda görülmek ve olmak istemiyoruz."

"SÜREÇTE USÜL HATALARI VAR"

Çözüm sürecinin gerçekleşmesinde usul hatalarının olduğunu da savunan Yapıcıoğlu, "Bu mesele uzun mazisi olan mesele. İşin siyasi, sosyo-kültürel, ekonomik boyutu var. Bütün bu boyutları ele alıp, çözümler üretmek gerekiyor. Usul açısından bunları, parçalara ayırmadığınızda, işi sadece çatışmaların bitmesi noktasında görürseniz, yanlış yaparsınız. Şiddetin durması için bunu iç savaşa dönmemesi için elbette diyalog gerekli. Şiddeti siyasi bir yöntem olarak kabul eden PKK ve onun lideri ile görüşme yapılması bizce doğrudur. Bundan bağımsız olan bir Kürt meselesi var. PKK yokken bir Kürt meselesi vardı, memleketin. Yarın PKK kendini tasfiye ederse dahi, bu mesele var olmaya devam edecek. Kürtlerin bütün kesimlerinin bazı hak talepleri var. Meşru olan bütün taleplerin en kısa sürede karşılanması gerekir. Temel haklar, pazarlık konusu yapılmamalı. Hiç bir şartda var olamazlar. Temel insani hak olan birşey, PKK'nin sınır dışında bulunması veya silah bırakması şartına bağlanıyorsa temel de bir usül hatası yapıldığı düşüncesindeyiz. Usül hatası başında yapıldı sonradan bunun düzeltilmesi yönünde bazı adımlar atıldı, bazı açıklamalar yapıldı. Hükümet ve Başbakan da eksik buluyor. Sonuçlarını hep beraber göreceğiz." diye konuştu.

"BDP'NİN TALEPLERİNİN BİR KISMI YERİNDE"

Görüşmede BDP'nin taleplerinin görüşülmediğini de kaydeden Yapıcıoğlu, BDP'nin taleplerinin bir kısmının yerinde olduğunu, ancak bazı taleplere katılmadıklarına dikkati çekti. Ana dilde eğitim talebinin, herkesimden Kürt'ün talebi olduğunu ifade eden Yapıcıoğlu, "Kürtçe eğitim dili de olmalıdır. Ana dilde eğitim bir haktır. Ancak şu anda denebilir ki, biz bu hakkı kabul edersek bile okullarda farklı dillere mensup vatandaşların talepleri de olabilir. Bu kesimlere eğitim verecek kadroların yetişmesi için zamana ihtiyaç var. İhtiyaç duyulan yıllar sonra, ancak bu zaman sonra 'Bunu yapabiliriz.'derlerse bunu da iyi niyet açıklaması olarak ele alırız. Fakat, hükümetin şu andaki tavrı, 'Ana dilde eğitime hayır' yaklaşımını doğru bulmuyoruz." ifadelerini kullandı.

"TALEPLERİMİZ OLUMLU KARŞILANDI"
Görüşmede Başbakan Erdoğan'ın nasıl cevaplar verdiğinin sorulması üzerine de Yapıcıoğlu, şu açıklamayı yaptı: "Kısa bir sürede Başbakan'ın görüşlerinin değişeceğini düşünmüyorduk. Oldukça kibar ve misafirperverdi Sayın Erdoğan. Karşılıklı fikir alışverişinde bulunduk. Önerilerimizin bir kısmını sözlü olarak ilettik. Bazı konular, bir saatlik dilime sığmayacak kadar derin konular. Beklentilerimizi ilettik. Olumlu karşıladı. Bir rapor da kendilerine sunacağız."

"BAŞBAKAN HÜDA PAR'A YEREL SEÇİM HAZIRLIKLARINI SORDU"

Yazıcıoğlu, yaklaşan yerel seçimleri ilgili görüşüp görüşmediklerinin sorması üzerine de şu cevabı verdi: "Yerel seçimlere ilişkin seçim çalışmalarının nasıl olduğunu sordular. Biz iddialı olarak hazırlanıyoruz. Başbakan'ı ve AK Partiyi iddialı gördük. ilginç bir seçim olacak sonuçlarını göreceğiz."


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.