Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

HDP’lu Baluken’den “Dokunulmazlık” Açıklaması

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili İdris Baluken, milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin teklif ile ilgili olarak, “Milletvekillerinin savunma hakkı gasp ediliyor, mevcut içtüzük ve anayasa ihlal ediliyor”...

Haber Giriş Tarihi: 13.04.2016 14:53
Haber Güncellenme Tarihi: 13.04.2016 14:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili İdris Baluken, milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin teklif ile ilgili olarak, “Milletvekillerinin savunma hakkı gasp ediliyor, mevcut içtüzük ve anayasa ihlal ediliyor” dedi.
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, dokunulmazlıklarla ilgili gazetecilerin sorularını cevapladı. Baluken, AK Parti’nin HDP üzerinden konuyu güncelleştirmek istediğini söyleyerek, “Bizim açımızdan tablo net. Saray AKP hükümetine yaptırdığı bu hamleyle birlikte demokrasinin dokunulmazlığını kaldırmak istiyor. Meclis iradesine saray eliyle yapılan darbe sürecinin getirilmek istendiği aşamayı gösteriyor. Bütün muhalefetin, AKP içinde demokrasi kaygısı olan milletvekillerinin tutumu önemli olacaktır. HDP olarak bizim açımızdan böyle bir anlayışı kabul etmemiz mümkün değil. Eğer yürürlüğe girerse Meclis’in saray tarafından net olarak rehin alınması durumu yaşama geçirilmiş olacaktır. Meclis sarayın şubesi haline gelecektir. Diktatörlüğe giden yolda sarayın Meclis’i işlevsizleştirme durumu vardı. Son teklifle saray Meclis’i o külliyenin bir şubesi haline getirmek istediğini ortaya koymuştur. İçtüzük ve anayasaya aykırı şekilde sadece genel kurulda oylama üzerinden ele alınması durumu söz konusu, bu iç tüzüğe ve anayasaya aykırı” dedi.
Dokunulmazlık teklifine yönelik olarak Baluken, “Hukuksal düzenleme geriye dönük işlemez. Teklif geçse de geriye dönük fezlekelere bir kez uygulanmak üzere hayata geçirilmek istenirse, bu en temel evrensel temel hukuk kurallarının AK Parti ve saray tarafından ayaklar altına alınması anlamına gelir. Milletvekillerinin savunma hakkı gasp ediliyor, mevcut içtüzük ve anayasa ihlal ediliyor” diye konuştu.
Baluken, Anayasa’nın 83’üncü maddesinin askıya alınıp, “saray”ın istediği doğrultuda hukukta yeri olmayan değişikliğin öngörüldüğünü iddia ederek, “Bu darbe anlamına gelir. Dokunulmazlıklarla ilgili partiler karar alamazlar, tartışma yürütemezler. Bu bile anayasaya aykırı. Grup kararı şeklinde Meclis’e getirmiş oldular. Bu kendi iradelerinden çok sarayın dayatması olarak görülüyor. Olası bir oylamada tablonun çok daha farklı olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Demirtaş’ın özerklik açıklamalarına ilişkin olarak ise Baluken, “Genel Başkanın böyle bir açıklaması yok, demokratik özerklik projesi idari ve siyasi projedir. ‘Demokratik özerklik çözüm getirmez’ haberi baştan aşağıya çarpıtmadır. Özerklik iradesini, tankla topla kentleri virane haline getirmekle sonuç alınmaz demek istemiştir Eş Başkanımız” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.