Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

HDP’li Figen Yüksekdağ: “HDP’yi Barajın Altına İtme Planları Hayata Geçirilebilir”

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, “HDP’yi barajın altına itme planları hayata geçirilebilir. Bu, HDP’nin baraj altında kalma durumu olmaktan çıkar bir komploya ve provokasyona çıkar” dedi.AK Parti ve CHP’nin ardından HDP de bugün...

Haber Giriş Tarihi: 21.04.2015 14:59
Haber Güncellenme Tarihi: 21.04.2015 14:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, “HDP’yi barajın altına itme planları hayata geçirilebilir. Bu, HDP’nin baraj altında kalma durumu olmaktan çıkar bir komploya ve provokasyona çıkar” dedi.
AK Parti ve CHP’nin ardından HDP de bugün İstanbul’da seçim beyannamesini kamuoyuna açıkladı. İstanbul’da Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde seçim bildirgesini HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ açıkladı.
Seçim beyannamesinin açıklanmasının ardından HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş kendilerine yöneltilen soruları yanıtladı.
HDP’nin baraj altında kalması halindeki tutumları sorulan HDP Eş Başkanı Yüksekdağ, “HDP’yi barajın altına itme planları hayata geçirilebilir. Bunlar artık bir komplo ve provokasyon olabilir. HDP’nin baraj altında kalma durumu olmaktan çıkar bir komploya ve provokasyona gelir” dedi.
Seçim vaatlerindeki projelerin kaynağı sorulan Yüksekdağ, “Kaynak, bizlerin bugüne kadar gasp edilen gücü. Bizlere ait olan halka ait olan kaynağı özgürleştireceğiz ve halkın yararına kullanacağız. Biz şuan bütün Türkiye toplumunun zengin ve programımızda ortaya koyduğumuz bir dizi kaynak zeminine sahip olduğunu düşünüyoruz. Ama temel kalemler halinde ifade etmem gerekirse her şeyden önce devletin bütçe ve harcamalarında merkezi düzeyde etkin bir şekilde yaşama geçireceğiz. İsrafların önlenmesi ve yolsuzluk da bunun başında geliyor. Çok önemli bir tasarruf sağlayacağız bu konuda. Vergi sisteminin daha adaletli hale getirilmesi, az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınması vergi sisteminin yerleştirilmesi yoluyla çok önemli bir kaynakla buluşacağız. En önemlisi askeri ve güvenlik harcamalarının kısılması. Eğer savaş ve güvenlik odaklı değil barış ve insanlar için güvence odaklı siyaset yaparsanız askeri harcamaların kısıtlanması da ortadan kaldırılması da mümkün olacaktır. Biz bunu başaracağımıza inanıyoruz. Arkamızda hazine desteği olmadan çoğu zaman sıfır parayla bütçeyle çok büyük işlere girdik ve yaptık. Biz ülke yönetimini ele aldığımızda yine başaracağımıza inanıyoruz. Kendimize inancımız tam” şeklinde cevap verdi.
HDP Eş Başkanı Demirtaş’a partisinin son anketlerdeki pozisyonu soruldu. Demirtaş, “Değişik oy oranlarıyla ilgili açıklamalar basına yansıyor. Ben şu kadarını söyleyeyim; barajı rahatlıkla aşabilecek bir motivasyonu yakaladık. Ama tümüyle barajın çok üstündeyiz demek için henüz erken. Önümüzdeki 45 gün içinde inanıyorum ki her gün oyumuz artacak. Barajın altında değiliz. Bunu açık net söylemek istiyorum. Basınla ilgili bildirgemizde de gördünüz; uygulamalarımızda da pratiğimizi sergilemeye çalıştık. Basının özgürce çalışabilmesi sadece akreditasyon meselesi değil. Yukarıdan medya patronluğundan başlayarak medya- siyaset ilişkilerine kadar tümünün gözden geçirilmesi lazım. Hem medya sahiplerinin hem basın emekçilerinin hem de medya çalışanlarının tamamının özgürce konuşması, yazması ve düşünmesi gerekir. Bizler bu konuda AKP’den çok önemli dersler çıkardık. Nasıl yapılmayacağını bu 13 yıl içinde gördük. Dolayısıyla HDP’nin güçlü olduğu bir parlamento zemininde HDP’nin demokratik halk iktidarı kurabildiği zeminde tüm basın çalışanları özgür olacak. Basın ilkeleri çerçevesinde topluma bilgi sunma, aydınlatma faaliyetlerini özgürce kullanabileceklerdir” şeklinde konuştu.
“HDP’NİN BARAJI GEÇMEMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR”
Figen Yüksekdağ, bir soru üzerine de sandıklardan çıkan her oya sınırsız saygılı olduklarını ifade ederek, “O sandıklardan çıkan her oyun güvenliğini almalıyız. O sandıklardan Türkiye’nin tercihi çıkmalı ve herkes buna saygılı olmalı. Biz sandıklardan yeni yaşamın ve bizim inşa edeceğimiz demokratik bir geleceğin harcının ve iradesinin çıkacağını çok iyi biliyoruz. O nedenle sandıklarda halkımızın iradesine seçme hakkına çok daha fazla sahip çıkacağız. Tüm Türkiye olarak da sandıklarda demokrasi nöbeti tutmamayı ihmal etmemeliyiz. 2015 gibi belirleyici bir eşikte geleceğimizi tayin etmek bakımından tüm Türkiye halklarına sandığın güvenliğini almak çok önemli bir görev olarak düşmektedir. Doğal yollardan HDP’nin barajı geçmemesi mümkün değildir. Biz kendimiz, barajı geçmiş olarak kabul ediyoruz. Türkiye siyasetinde doğal olmayan çok yöntem devreye konuluyor.Sandıklara müdahale bunların başında geliyor. Siyasi iktidar tarafından sandıklara müdahale edildiği koşullar çerçevesinde HDP’yi barajın altına itme planları hayata geçirilebilir. Bunlar artık bir komplo ve provokasyon olabilir. HDP’nin baraj altında kalma durumu olmaktan çıkar bir komploya ve provokasyona çıkar. Çünkü biz doğal bir zeminde HDP’nin baraj altında kalmayacağını düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.
Sandıklar ile ilgili HDP Eş Başkanı Demirtaş da bir değerlendirme yaptı. Demirtaş, “Bütün sandık bölgelerinde akıllı telefonlarla kurduğumuz bir sistemle oy sayım ve tespit işlemleri HDP tarafından yapılacak. Dünyanın bir çok yerinde kiraladığımız serverlarla seçim sonuçları YSK’ya ulaşmadan HDP’nin elinde olacak. Hem ıslak imzalı tutanaklarla hem de sandık sonuçlarıyla anında resmi olarak bizim sistemimize girecek. Merkezi olarak bütün sandıkları görebileceğiz ve izleyebileceğiz. Her sandıkta gözlemcimiz olacak. Islak imzalı sonuçlarla YSK’nin açıkladığı sonuçlar elimizdeki sonuçlar uyuşmadığı taktirde gerekli itirazlarımızı yapacağız. Yani oy çalmayı düşünen varsa düşünmesin derim” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.