Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

HDP’li Baluken: Hep beraber devletin hazinesini soymaktan vazgeçelim

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, 3 siyasi parti bütçeden 315 milyon değerinde hazine yardımı aldığını söyledi. Partilerin hazine yardımı almasına rağmen Halkların Demokratik Partisi bugüne kadar devletin hazinesinden tek bir kuruş almadığı...

Haber Giriş Tarihi: 22.12.2014 18:25
Haber Güncellenme Tarihi: 22.12.2014 18:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
HDP’li Baluken: Hep beraber devletin hazinesini soymaktan vazgeçelim
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, 3 siyasi parti bütçeden 315 milyon değerinde hazine yardımı aldığını söyledi. Partilerin hazine yardımı almasına rağmen Halkların Demokratik Partisi bugüne kadar devletin hazinesinden tek bir kuruş almadığı vurgulayan Baluken, “Siz bu tabloyu içinize sindiriyorsunuz. Biz size şu çağrıyı yapıyoruz: Burada çeşitli politikalarla ilgili, madencilerin yaşadığı sorunlarla ilgili, çalışma hayatıyla ilgili sorunlarla ilgili defalarca konuşma yaptınız, her üç siyasi parti de. Gelin, o zaman hep beraber devletin hazinesini soymaktan vazgeçelim. Gelin, hiçbir siyasi parti devletin hazinesinden aldığı paralarla siyaset yapmasın, halkına başvursun. Biz nasıl yapıyorsak siz de sırtınızı devlete değil halka dayayarak siyaset yapın. Gelin, bir de o koşullarda seçime girin de bakalım demokratik seçeneklerin nasıl şekillendiğini hep beraber burada görelim.” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 37. birleşimi saat 13.00'te açıldı. Birleşimi TBMM Başkanı Cemil Çiçek yönetirken katip üyelikleri ise Çanakkale Milletvekili İsmail Kaşdemir ve Erzincan Milletvekili Muharrem Işık yapıyor. HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken bütçe üzerine görüşlerini dile getirmek üzere söz aldı.

Önümüzde bir seçim olduğunu ve bütün seçimlere siyasi partilerin hangi eşitsiz koşullarda seçimlere girdiğini defalarca dile getirdiklerini belirten Baluken, “Defalarca ifade ettik. 3 siyasi parti bütçeden 315 milyon değerinde hazine yardımı alırken Halkların Demokratik Partisi bugüne kadar devletin hazinesinden tek bir kuruş almadı ve siz bu tabloyu içinize sindiriyorsunuz. Biz size şu çağrıyı yapıyoruz: Burada çeşitli politikalarla ilgili, madencilerin yaşadığı sorunlarla ilgili, çalışma hayatıyla ilgili sorunlarla ilgili defalarca konuşma yaptınız, her üç siyasi parti de. Gelin, o zaman hep beraber devletin hazinesini soymaktan vazgeçelim. Gelin, hiçbir siyasi parti devletin hazinesinden aldığı paralarla siyaset yapmasın, halkına başvursun. Biz nasıl yapıyorsak siz de sırtınızı devlete değil halka dayayarak siyaset yapın. Gelin, bir de o koşullarda seçime girin de bakalım demokratik seçeneklerin nasıl şekillendiğini hep beraber burada görelim.” diye konuştu.

MECLİS VEKİLLERİ BENZER SÜREÇLERİN YAŞANDIĞI İSPANYA, İRLANDA, KOLOMBİYA VE AFRİKA’YA GÖNDERSİN

Meclis Başkanlığı'na bir çağrı yaparak çözüm süreci ile ilgili tereddüdü olan bütün milletvekillerini, bir planlama dâhilinde, benzer sorunların yaşandığı ülkelere göndermesini tavsiye eden Baluken, “İspanya ETA, İrlanda-İngiltere IRA, Kolombiya FARC, Güney Afrika ANC, pek çok örnek var. Bütün bu ülkeler nasıl bu sorunu çözmüşse burada tereddüdü olan milletvekillerinin de o ülkelere gidip gerekli olan bilgileri almasını özellikle sizden talep ediyoruz. Biz çözüm sürecinde sürecin hızlandırılması, dengede giden bisikletin düşmemesi için hızla pedalların çevrilerek nihai hedefe ulaştırılması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için dünya örnekleri dışında başvurabileceğimiz önemli bir referansımız daha var.” şeklinde konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi'nin de önerdiği Meclis bünyesinde hakikatleri araştırma ve adalet komisyonlarının kurulması gerektiğini ifade eden Baluken, “Toplumsal çözüm ve barış komisyonlarının iktidar partisi tarafından bir an önce kurulması ve bu şekilde kalıcı barışa gidecek bir yüzleşmenin, tarihî bir yüzleşmenin esas olması gerektiğini ifade ediyoruz. Şeyh Sait kıyamı, Dersim katliamı, Ağrı Zilan'da yapılan katliamlar, Yassıada mahkemeleri, Sivas, Çorum, Maraş katliamları, darbe dönemleri, Roboski katliamları, yüzleşilmesi gereken ve artık tarihin utanç sayfalarına yazılması gereken, demokratik geleceğimizi şekillendirmemiz için mutlaka Meclisin gündemine gelmesi gereken toplumsal olgular olarak, toplumsal olaylar olarak önümüzde duruyor. Önümüzdeki dönemde de barışla ilgili, çözüm süreciyle ilgili bu hassasiyetimizi ortaya koyacağız. Biz anaların ağladığı, anaların oğullarının arkasından yas tutan, gözyaşı döken tablosunun artık devreden çıkması gerektiği, barışla uyanan, ölümün de, yaşamın da barışla ve dostlukla şekilleneceği bir ülkenin özlemini çekiyoruz. Fazla söze hiç gerek yok, aslında burada yaptığınız bütün planlamaların tek bir reçetesi var: Silahların ölüm kusmadığı, zeytin dallarıyla, barış güvercinlerinin uçurulduğu bir 2015 yılının Türkiye'sinde yaşamak istiyoruz.” açıklamasında bulundu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.