Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen’den Nevruz Açıklaması

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Sözcüsü ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, Nevruz etkinliklerinin Türkiye’nin birçok yerinde yasaklandığını belirterek, geçmişte çok acı Nevruzlar yaşandığını, her yasaklamanın bir provokasyona...

Haber Giriş Tarihi: 17.03.2016 10:19
Haber Güncellenme Tarihi: 17.03.2016 10:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Sözcüsü ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, Nevruz etkinliklerinin Türkiye’nin birçok yerinde yasaklandığını belirterek, geçmişte çok acı Nevruzlar yaşandığını, her yasaklamanın bir provokasyona zemin oluşturmasından kaygı duyduklarını söyledi.
Kars’ta düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulunan HDP Parti Sözcüsü ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, “Nevruz bu coğrafyada Kürtlerin, Türklerin, Farsların, kimi bölgelerde hatta Arapların önem verdiği, anlam yüklediği, kimisinin daha inançsal, kimisinin tabiatla ilgili, kimisinin kendi felsefi değerleri yüklediği bir dönüm noktasıdır. Bahar aslında yeni bir başlangıçtır. İçinde bulunduğumuz sıkıntıların, tasanın, kederin, soğuğun bitmesi yeni bir başlangıç, yeni bir umut, doğanın kendini üretmesi gibi hayatında sorunların çözümünde de bir yeni başlangıç yapabilmesidir” dedi.
Nevruz’a gitmenin çok büyük bir suç olduğu dönemlerden geçtiklerini ifade eden Bilgen, “Bu ülkede geçmişte çok acı nevruzlar yaşandı. Çok sert müdahalelerin yapıldığı, ölümlerin yaşandığı, Nevruz’a çıkmanın, Nevruz’a gitmenin çok büyük bir suç olduğu dönemlerden geçtik. Ve ne iyi ki bunları aştığımızı düşünüyorduk. Artık bu tür yasaklamaların bittiğini bir daha tekrarlamayacağını düşünüyorduk ama geçtiğimiz yıllarda bir hafta boyunca bir müdahale olmadığında, bir baskı, bir yasaklama olmadığında hiçbir tatsız olay yaşanmadan, kimsenin burnu kanamadan bu etkinliği düzenleyen o buluşmada, o coşku da bulunan halkında güvenlik güçleriyle hiçbir sıkıntı yaşamadığı buluşmalar gerçekleşiyordu. Gerçekten bir bayram havasında, bir kutlama havasında bir hafta boyunca farklı yerlerde, farklı şehirlerde bu etkinliklerde insanlar bir araya geliyorlardı” diye konuştu.
Baharında bu anlamda barışa vesile olmasına ve bu ölümlerin, bu şiddetin, bu çatışmanın bitmesi için bir dönüm noktası olmasına dair hepimiz beklenti içerisindeydik diyen HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, “Ne yazık ki geçtiğimiz günlerde Ankara’da gerçekleşen patlama, daha önce Sur’da, Cizre’de, İstanbul’da Suruç’ta yaşananlar elbette ki geçtiğimiz kışı son derece acı içerisinde, keder içerisinde, tasa içerisinde geçirmemize neden oldu. Baharında bu anlamda barışa vesile olmasına ve bu ölümlerin, bu şiddetin, bu çatışmanın bitmesi için bir dönüm noktası olmasına dair hepimiz beklenti içerisindeydik. Fakat ne yazık ki Nevruz etkinlikleri Türkiye’nin birçok yerinde, birçok ilinde yasaklanıyor. Ve tek bir gün sadece 21 Mart’ta anmanın, kutlamanın mümkün olduğuna dair yazılar, cevaplar valilikler tarafından partimize iletiliyor. Yani İran’da iki hafta boyunca kutlamalar yapılıyor. Hemen yanı başımızda Ortadoğu coğrafyasında eğer Nevruz herkes için bir anlam ifade ediyorsa geçmişte bu ülkede de bir hafta boyunca, on gün boyunca bu etkinlikler serbestçe düzenlendi. Elbette eskiden yasaktı. Sonunda devlet kendisi düzenlemeye başladı. Kendisi de bu etkinlikleri yapmaya başladı. Biz devletten etkinlik düzenler, ya da düzenlemez, biz devletten böyle bir beklenti içinde değiliz ama insanların bu günü nerede nasıl kutlayacaklarına kendilerinin karar verebileceğini artık devletinde görmesi, kabul etmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
Her yasaklamanın bir provokasyona zemin oluşturacağı kaygısını taşıdıklarını ifade eden Ayhan Bilgen, şunları söyledi:
“Biz her yasaklamanın bir provokasyona zemin oluşturacağı kaygısını taşıyoruz. Her engellemenin şiddete ortam oluşturacağının kaygısını taşıyoruz. Siyasi bir gerilimi, siyasi bir çatışmayı işte kan dökülmesine dönüştürecek bir tablodan alı koymak içinde mülki idare amirlerini, güvenlik güçlerini duyarlı, sağduyulu davranmaya çağırıyoruz. Siyasi iktidarı da, siyasi iradeyi de bu konuda yasakçı değil, tam tersine hiçbir şiddet yaşanmadan insanların buluşup anmasını yapabileceği, kutlamasını yapabileceği bir ortamı tesis etmeye davet ediyoruz. Bu anlamda da Kars’ta da 21 Mart dışındaki günlerde Nevruz kutlamanın yasaklandığı bütün şehirlerde de yani biraz daha anlayışlı ve bu yanlıştan geri dönen, hoşgörü gösteren bir yaklaşım sergilenmesini bekliyoruz. Yani istenen şey galiba haksız bir talep değil. Yani insanlar bulundukları şehirlerde farklı tarihlerde bu haftayı kutlamak, anmak ve bu haftanın anlamına yakışan barış içerisinde, kardeşçe huzur içerisinde bir etkinlik düzenlemek istiyorlar. Anayasada çok net biçimde önceden izin almaksızın herkes toplantı, yürüyüş düzenleme hakkına sahiptir diye ifade ediliyor. Eğer darbe anayasasının bile tanıdığı bu hakkı toplumdan esirgersek bu ülkenin gün geçtikçe işte sokağa çıkmanın suç sayıldığı, korkunun kaygının egemen olduğu bir coğrafyaya dönüşmesine bizde yani suç ortağı olarak katılmış oluruz. Bu hükümetin yani yeniden bir kez daha işte bu kadar değişim iddiasından sonra Nevruz yasaklayan bir iktidar olarak sicilinin bir kez daha tescillenmemesini temenni ediyoruz”.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.