Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

'Hazine üç proje için 5,3 milyar dolar borç garantisi verdi'

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Hazine'nin 5,3 milyar dolar bir borç garantisi verdiğini belirterek, "Bunlar 3 projeyle ilişkilidir; bir, Avrasya Tüneli, iki, üçüncü köprü, üçüncüsü de İzmit Körfez Geçiş Köprüsü. Bunlar da zaten ekonomik...

Haber Giriş Tarihi: 21.12.2014 13:37
Haber Güncellenme Tarihi: 21.12.2014 13:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Hazine'nin 5,3 milyar dolar bir borç garantisi verdiğini belirterek, "Bunlar 3 projeyle ilişkilidir; bir, Avrasya Tüneli, iki, üçüncü köprü, üçüncüsü de İzmit Körfez Geçiş Köprüsü. Bunlar da zaten ekonomik olarak makul, mantıklı, rasyonel projeler oldukları için hiçbir şekilde." dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 36. birleşimi saat 11.00'de yoklamasız açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Şükran Güldal Mumcu yönetiyor. '2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın oylanmamış maddelerinin oylanması ve 2013 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısı'nın maddelerinin oylanmasına devam ediliyor. 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın 15 maddesi kabul edildi.

Milletvekillerinin sorularını cevaplayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, belediyelere prensip olarak yardım edilmediğini söyledi. Çok istisnai, ağır bir sel felaketi gibi, yangın gibi, terör olayı dışında bugüne kadar prensip olarak bir yardım yapılmadığını dile getiren Şimşek, "Mesela 2013 yılında toplam, belediyelere verilen para sadece 11 milyon 608 bin 201 liradır. Bakın, bütçeyle karşılaştırdığınız zaman muhtemelen yüz binde 1 civarı falandır. 2014'te yine toplam bu çerçevede 11 milyon 378 bin. Şimdi, bu sene bütçe yaklaşık 450 milyar lira olacak, böldüğünüz zaman. Dolayısıyla burada biz çok istisnai hâller dışında hiçbir belediyeye yardım etmiyoruz." diye konuştu.

Tamamlayıcı ödenek konusunda ise Bakan Şimşek, 1924 Anayasası'nın uygulandığı, Cumhuriyet'in ilk yıllarından beri var olduğunu ifade etti. Kesin hesap kanunlarının hemen hemen tamamında yer aldığını anlatan Şimşek, "Siz, mesela bu sene diyelim ki vergi gelirlerimiz öngördüğümüzden daha fazla çıktı ve biz bunu yatırıma aktardık fakat daha önce böyle bir yatırım öngörülmemişti. Dolayısıyla, ihtiyaca binaen gelirlerimiz de var. Mesela bu sene bütçe açığını 33,5 milyar lira öngörmüştük, 24-25 milyar lira civarında kapatacağız. Yani biz bütçede öngördüğümüz hedefi çok rahatlıkla tutturmuşuz, iki seçime rağmen, Orta Doğu'daki çalkantıya rağmen, Rusya'daki krize rağmen, Avrupa'daki krize rağmen biz bütçe açık hedefini tutturmuşuz. Fakat burada yatırım harcamaları diyelim ki öngörülenden daha fazla yapma imkânı çıkmış ve bu çerçevede ilave harcama yapıldığı için burada ilave yani tamamlayıcı ödenek alınıyor ama dediğim gibi bütün hükûmetler döneminde, 1924'ten beri tamamlayıcı ödenek vardır, ilk defa uygulanan bir şey değildir." şeklinde konuştu.

Ankara'da dün öğretmenlerin protestosu sırasında polisin tutumuna ilişkin bir soruya ise Şimşek, "Biz bütün çalışanlarımızın, sendikalarımızın demokratik haklarını kullanmalarına son derece saygılıyız. Ben dünkü olayların detaylarını bilmiyorum, varsa bir yanlış gereken mutlaka yapılmalıdır diye düşünüyorum." dedi.

Finansal okuryazarlığın, bu ülkenin çok üzerinde durması gereken bir husus olduğunu ve okullarda da eğitilmesi gerektiğini belirten Şimşek, böyle olursa belki vatandaşın zaman zaman çıkıp birçok konuda kamu kaynaklarının kullanılmasından, birçok diğer boyuta kadar daha doğru bir duruş sergileyebileceğine dikkat çekti. Borçlara ilişkin Şimşek, şu bilgileri verdi: "2014 yılının ikinci çeyreği itibarıyla devletin yani kamunun -merkezî yönetim, KİT'ler vesaire dâhil-toplam dış borcu 119,5 milyar dolar, Merkez Bankası'nın da 4,3 milyar dolar; topladığınız zaman gördüğünüz gibi 123,8 milyar dolar. 2002 yılında kamunun 64,5 milyar dolar, Merkez Bankası'nın 22 milyar dolar, dolayısıyla 88,5 milyar dolar. Özel sektörün borcuna gelince; özel sektörün borcu 278 milyar dolar. Dolayısıyla, kamu ve özel sektörün toplam dış borcu 401,7 milyar dolar. Bunu millî gelire bölerseniz. Hazine 5,3 milyar dolar bir garanti vermiş, borç garantisi. Bunlar 3 projeyle ilişkilidir, bir Avrasya Tüneli iki, üçüncü köprü, üçüncüsü de İzmit Körfez Geçiş Köprüsü. Bunlar da zaten ekonomik olarak makul, mantıklı, rasyonel projeler oldukları için hiçbir şekilde. Bakın, proje bazında bugüne kadar 5,3 milyar dolar, 1999'dan beri de bu türden borç üstlenimlerine garanti verilmemiştir. Ama ondan önceki dönemlerin tamamına ait bütün yükümlülük -yanlış hatırlamıyorsam, arkadaşlar çıkarsınlar hazine bülteninden- 33 milyar. Hazine her ay bu bülteni yayınlıyor, bu bültenin bir kopyasını size gönderelim."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.