Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hamzaçebi: İhsası reyde bulunan komisyon başkanı görevinden istifa etmelidir

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Meclis Soruşturma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü'nün yayın yasağı talebiyle yargıdan müdahalede bulunmasını istediğini söyledi. Bu talebin hukuksuz, Anayasa'ya ve...

Haber Giriş Tarihi: 27.11.2014 12:29
Haber Güncellenme Tarihi: 27.11.2014 12:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Hamzaçebi: İhsası reyde bulunan komisyon başkanı görevinden istifa etmelidir
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Meclis Soruşturma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü'nün yayın yasağı talebiyle yargıdan müdahalede bulunmasını istediğini söyledi. Bu talebin hukuksuz, Anayasa'ya ve iç tüzüğe aykırı olduğunu vurgulayan Hamzaçebi, "İhsası reyde bulunan komisyon başkanı görevinden istifa etmelidir. Bu soruşturmaya gölge düşmüştür." dedi.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Hamzaçebi, yayın yasağı talebinde bulunulmasının Anayasa ve iç tüzüğe aykırı olduğunu ve Anayasa'nın ayaklar altına aldığını ifade etti. Tarafsız bir soruşturma yapılamayacağının ortaya çıktığını dile getiren Hamzaçebi, komisyon başkanının hukuk tanımayan, iddiaların üstünü örtmeye yönelik tutumunun ilk olmadığını hatırlattı. Daha önce de soruşturma dosyasının geri gönderildiğini dile getirdi.

Komisyon başkanının yetki gaspında bulunarak tek başına bir imza ile savcılıktan yayın yasağı talebinde bulunduğunu dile getiren Hamzaçebi, "Hukuksuzdur, Anayasa'ya ve iç tüzüğe aykırıdır. Komisyon başkanı yargıdan müdahalede bulunmasını istemiştir ve hakim de müdahalede bulunmuştur. Anayasa'ya göre Parlamento çalışmasını sadece Parlamento denetleyebilir. Açıkça demek istiyor ki 'bu soruşturmanın ben üstünü örtmek için yola çıktım.' Ben bu tutumdan bunu anlıyorum. Meclis Soruşturma Komisyon çalışmalarının hiçbirinde komisyon başkanları savcıdan, mahkemeden bir yayın yasağı talebinde bulunmamıştır. Eğer bilgilerin sızdığını düşünüyorsanız bu sızmayı engellersiniz. Bu karar için mahkemeye esas olarak gidilemez, gidilmemesi gerekiyor. İhsası reyde bulunan komisyon başkanı görevinden istifa etmelidir. Bu soruşturmaya gölge düşmüştür." diye konuştu.

'ERDOĞAN AZMETTİRİCİDİR'

Cumhurbaşkanı'nın esnafa yönelik yaptığı çağrıyı da eleştiren Hamzaçebi, Erdoğan'ın esnafa polislik görevi verdiğini söyledi. Esnafın sağduyusuna güvendiğini ifade etti. "Ali İsmail Korkmaz davasında azmettirici sayın Recep Tayyip Erdoğan'dır." diyen Hamzaçebi, soruları cevapladı.

Adalet Bakanı'nın açıklamalarıyla ilgili Hamzaçebi, bu açıklamaları doğru bulmadığını kaydetti. Herkesin mahkeme kararı verilmeden masum olduğuna dikkat çeken Hamzaçebi, ancak bugüne kadar hiçbir soruşturma komisyonunda yayın yasağı olmadığını, bugün şimdi bunu savunmanın kabul edilemez olduğunu kaydetti. Yargının yasamaya müdahalesi olduğunu dile getiren Hamzaçebi, "TBMM üyesi olan Bozdağ, Meclis'in şöhretini savunacak bir açıklama yapsaydı iyi olurdu. Aslında bu görev Meclis Başkanının alanına girmektedir, girecektir." şeklinde konuştu.

Bazı basın yayın organlarının yasağa uymayacaklarını açıklamasıyla ilgili Hamzaçebi, "Yasak hukuksuzdur. Böyle bir yasak olamaz, yok hükmündedir. Yargı yasamaya müdahale edemez. Gazeteleri kutluyorum, vatandaşların bilgi edinme hakkına saygı gösteriyorlar. Kimse bunu hukuk diye savunamaz. Toplumun vicdanına uymuyorsa burda bir hukuksuzluk vardır." dedi.

'ÇİÇEK'İN ELEŞTİRMESİ GEREKEN ANADOLU AJANSI'DIR'

Bir başka soru üzerine ise Hamzaçebi, yanıltılanın Kılıçdaroğlu olmadığını ifade etti. Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in Kılıçdaroğlu'nu eleştirmek yerine Anadolu Ajansı'nın geçtiği habere bakmasını isteyen Hamzaçebi, Anadolu Ajansı'nın haberi 'TBMM Başkanlığının başvurusu üzerine aldığı karar' diye geçtiğini ve haberin ortada olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu'nun da bu açıklamaya, ajansın haberine dayanarak yaptığını anlatan Hamzaçebi, "Çiçek'in eleştirmesi gereken Anadolu Ajansı'dır. Ancak oraya girmiyor, Kılıçdaroğlu'na eleştiri yapıyor. Anadolu Ajansı o haberini daha sonra düzelterek 'Meclis Soruşturma Komisyonu Başkanlığının müracaatı üzerine karar verilmiştir' demiştir. Sayın Cemil Çiçek'ten Anadolu Ajansı'na yönelik bir işlem bekliyorum." diye konuştu.

'BAHÇELİ İSTEDİĞİ YERE GİDEBİLİR'

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Tunceli ziyaretiyle ilgili ise Hamzaçebi, Bahçeli'nin bir siyasi parti lideri olduğunu ve istediği yere gidebileceğini ifade etti. Konuya ilişkin açıklamaların da olabileceğini belirten Hamzaçebi, "Hayırlı olsun, inşallah yararlı bir ziyaret olur. Asıl yadırganacak olan sayın Davutoğlu'nun açıklamalarıdır. Benzer açıklamaları sayın Erdoğan yapardı; siz Sivasın'ı ötesine geçemezsiniz diye. Şimdi Davutoğlu Tunceli'ye gitti de gitmiş mi oluyor?" şeklinde konuştu. Davutoğlu'nun koruma ordusuyla Tunceli'ye gittiğini belirten Hamzaçebi, "Asıl yadırganacak olan budur. Bir başbakana yakışan bir çağrı değildir." dedi.

'DAVUTOĞLU, ERDOĞAN'A BİR ŞEY DEMELİ'

Erdoğan'ın Danıştay'a yönelik vatan hainliği suçlamasıyla ilgili ise Hamzaçebi, Danıştay Başkanı'nın sessiz kalmasını eleştirerek görünürde bağımsız yargı olduğunu ama bağımsız olmadığını ifade etti. Hamzaçebi, "Davutoğlu ne zaman konuşacak merak ediyoruz. Kendi görev alanıyla ilgili konularda Recep Tayyip Erdoğan görüş beyan etmesiyle ilgili bir şey demesi lazım. Sayın Davutoğlu başbakan olduğunu zannediyor ama değil. Keşke başbakanlık yapabilse." ifadelerini kullandı.

'ERDOĞAN, DAVUTOĞLU'NUN NABZINI YOKLUYOR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bakanlar Kurulu'na başkanlık edecek olmasıyla ilgili bir soruya Hamzaçebi, bugüne kadar Bakanlar Kurulu'nu hiçbir cumhurbaşkanın toplamadığını söyledi. Anayasa'da yetki olduğunu ama bunun çok olağanüstü hallerde kullanılacak bir yetki olduğuna dikkat çeken Hamzaçebi, "Sayın Kenan Evren dahi bu yetkiyi kullanmadı. Parlamenter sistemde cumhurbaşkanı Bakanlar Kuruluna başkanlık etmez. Davutoğlu'nun nabzını yokluyor. Baktı, düşük profilli, şimdi ona tebliğ etti. Buna asıl tepki gösterecek Davutoğlu'dur." şeklinde konuştu. Bir hatırlatma üzerine ise Hamzaçebi, Bakanlar Kurulu'na cumhurbaşkanın başkanlık etmesinin istisnai durumlarda tarihte yaşandığına dikkat çekti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.